Μουσείο Τυπογραφείας

Εικόνες εγκατάλειψης

Εικόνες, που αν μη τι άλλο σοκάρουν τους κατοίκους αυτής της πόλης, πόσο μάλλον τους επισκέπτες, αντικρίζει κάποιος, πηγαίνοντας μια βόλτα στις περιοχές και γειτονιές της πόλης! Η αισθητική της, η εγκατάλειψη και η ερημοποίηση τείνουν να γίνουν  καθημερινότητα, ενώ η οπτική αυτής της εικόνας, όπως κι αν παρουσιάζεται στα βλέμματα όλων, δημιουργεί στο υποσυνείδητο πολλών συνήθεια και έμμεση αποδοχή!

ΕΙΚΟΝΑ 1η: ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ: Ένας χώρος πολιτισμού και ιστορίας σε πλήρη εγκατάλειψη, δίπλα στα πληγωμένα και γεμάτα σκουπίδια ενετικά τείχη. Ενα κατ’ ευφημισμόν θέατρο που υποτίθεται ότι τα υλικά του είναι φτιαγμένα, φιλικά προς το ιστορικό και αστικό περιβάλλον!

ΕΙΚΟΝΑ 2η: ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ: Ασυντήρητα, με πολλές καταστροφές, σκουπιδότοποι, με αυθαίρετα παραπήγματα, με αποχετεύσεις στη θέα των θεατών της Ανατολικής Τάφρου! Σε άλλες πόλεις της Ευρώπης τα τείχη, όπως και άλλα απομεινάρια αρχαίων χρόνων, είναι χώροι επισκέψιμοι, περιπάτου και τα οποία συνοδεύονται από σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων!

ΕΙΚΟΝΑ 3η: ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ: Μια πολύπαθη περιοχή με αλλεπάλληλες περιόδους ανάπτυξης και ύφεσης, να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Μια περίοδο, θυμάμαι, ήταν χώρος προσέλευσης κόσμου, μεγάλης κινητικότητας και ζωντάνιας! Σήμερα, τι να σχολιάσει κανείς; Τα σκουπίδια, τα νοσηρά γκράφιτι στους πετρόκτιστους τοίχους, τις τσαλακωμένες πλαστικές και θαμπωμένες τέντες, τα εγκαταλειμμένα σοκάκια και ερείπια διαφόρων κτισμάτων, την ανύπαρκτη αισθητική, τις σκουριασμένες κουπαστές του πεζόδρομου κ.λπ., κ.λπ.!

ΕΙΚΟΝΑ 4η: ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗ: Μόνο ντροπή μπορεί να σου προκαλέσει η εικόνα των συμπαθών Ρομά στο χώρο αυτό, όταν βλέπεις παιδιά σε σχολική ηλικία και δεν πάνε σχολείο, μικρότερα παιδιά, ξυπόλυτα, γονείς να κάνουν την ανάγκη τους δίπλα στα ενετικά τείχη! Οικογένειες, χωρίς στον ήλιο μοίρα μέσα σε σκηνές, ανάμεσα σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο!

ΕΙΚΟΝΑ 5η: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ: Μια εικόνα «απείρου κάλλους»! Εντονες μυρωδιές κουζίνας και τηγανιών, απορρίμματα κάθε είδους, μπάζα κ.ά. Ενα πέρασμα πολλών επισκεπτών που μόνο δυσωδία εκπέμπει, πώς να μην αποτρέπει τους περαστικούς να αλλάζουν δρόμο;;;

Κάποιες εικόνες που προκαλούν το αίσθημα πολλών σε μια πόλη που θα έπρεπε να είναι κόσμημα, με αισθητική, με πάρκα και πλατείες, με Σχολεία χωρίς προκάτ αίθουσες, με ελεύθερους δρόμους και πολλούς πεζόδρομους, με ποδηλατοδρόμους, με λιγότερα αυτοκίνητα κ.λπ., κ.λπ.!

Κύριοι υποψήφιοι δήμαρχοι, ποια είναι η γνώμη σας για τα παραπάνω; Αξίζει να ζούμε σε μια πόλη που η καθημερινότητα την πνίγει και δεν σέβεται πραγματικά τους πολίτες της;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.