Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οικο-λογίες Αθανασίου Π. Δεικτάκη

“Οικο-λογίες”, ο τίτλος του νέου βιβλίου του ανήσυχου, ακάματου, αειθαλή και πανταχού παρόντος Αθανασίου Δεικτάκη. Αθανάσιος Δεικτάκης “όνομα και πράμα” (πραγματικότητα).
Ως Αθανάσιος απαθανατίζει, κάνει αθάνατες, στεριώνει αρκετές στιγμές ζωής. Σαν Δεικτάκης, τις δείχνει παρουσιάζοντάς τες γραπτά στο νέο του βιβλίο.
Ενα βιβλίο καλαίσθητο και πλούσιο σε περιεχόμενο. “Οικο-λογίες” από τον οίκο και λόγος (λόγιος-α) λόγια σημαίνει λόγος για τον οίκο. Οχι βέβαια μόνο για τον οίκο – σπίτι, αλλά και ευρύτερα τον μεγάλο οίκο, οικοσύστημα – περιβάλλον που περιλαμβάνει τα πάντα: πρόσωπα, ζώα, φυτά, χώματα, πέτρες, τόπους, παραλίες, νερά και αέρα.
Ολα τα αγκαλιάζει με τη ματιά του, τη σκέψη του, την ψυχή του, τη γραφή του. Ολα τα παρατηρεί, μικρά και μεγάλα, για όλα μιλάει (γράφοντας) ο Αθανάσιος Δεικτάκης.
Τα περισσότερα θέματα είναι άρθρα του, δημοσιευμένα τον ημερήσιο ή περιοδικό Τύπο. Πολλοί έχουμε έρθει σ’ επαφή μ’ αυτά. Ενα άρθρο μπορεί να είναι σημαντικό, όμως είναι πουλί διαβατάρικο, περνά και φεύγει. Στο βιβλίο αυτό φαίνεται η διαφορά μονάδας (άρθρου) και συνόλου (βιβλίου).
Το βιβλίο περιέχει διηγήματα, παρατηρήματα του Θανάση, γραμμένα με τον τρόπο, το ύφος, την τέχνη και το αλάτισμα του Θανάση. Η μαϊστρινή δροσιά και η κισαμίτικη μεσογειακή νοστιμάδα κάνουν τον αναγνώστη άπληστο τρυγητή του περιεχομένου. Γιατί ο συγγραφέας επισημαίνει και παρουσιάζει αυτό που εμείς πιθανόν αγνοήσαμε ή απαξιώσαμε. Περάσαμε βιαστικοί διαβάτες, αγοραίοι, ακατάδεκτοι στα τάχα μικρά, αλλά και ωραία της ζωής. Διαβάτες χωρίς καλαισθησία, ρηχοί και άσοφοι. Αυτά τα μικρά που ο Καζαντζάκης αποκαλεί αδέλφια σαν δημιουργήματα του ίδιου Μεγάλου Πατέρα, «αδελφή αμυγδαλιά. Μίλησέ μου για το Θεό», είπε κάποτε…
Για τον λόγο αυτό ο συγγραφέας με δέος βλέπει και με δέος γράφει για καθ’ ένα μικρό ή μεγάλο αντικείμενο του θεματολογίου του.
Θέματα του βιβλίου: Φθινοπωρινή γραμπουσιανή μαγεία, το Πατητήρι, οι Ζουρίδες, ο Λαγός, η Πέρδικα. Οι Βλυχάδες, τα Σταφύλια, ο Βοριάς, Τοπωνύμια, το πανηγύρι στη Μελισσιά Κισάμου και άλλα 150 συνθέτουν τον ανθώνα ή το ιερό άλσος της θεματολογίας.
Το περιεχόμενο δεν είναι μόνο περιγραφικό, έχει και ένα πλούσιο ψυχισμό. Ξυπνά συναισθήματα, νοσταλγίες, σχέσεις και συγκρίσεις. Επιλογικό θέμα “Θα ζήσουμε ως Εθνος;”. Το καυτό και μεγάλο ερωτηματικό του βιβλίου που είναι και μείζον θέμα της σαρωτικής και πολυποίκιλης κρίσης των ημερών μας.
Πολύ ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο και συγγραφέα για το βιβλίο. Τον συγχαίρω θερμά, ευχόμενος υγεία και δύναμη για νέες προσπάθειες.

Μανόλης Κ. Κογχυλάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα