Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Ιερουσαλήμ στο κόκκινο

Η προχθεσινή ημέρα ραμαζανιού για τους Μουσουλμάνους ξημέρωσε στο Ισραήλ με ραγδαία κλιμάκωση της έντασης με τους Παλαιστινίους, που προκαλούν διεθνή ανησυχία. Η σύγκρουση και οι βιαιότητες μεταξύ των συνέπεσαν με την εορτή της “ημέρας της Ιερουσαλήμ” που σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο έγινε η κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967, μετά τον πόλεμο των 6 ημερών.

Ισραηλινές δυνάμεις, ευρισκόμενες στην “Πλατεία των Τζαμιών” που ονομάζεται απ’ τους Εβραίους “Όρος του Ναού” αλλά από τους Παλαιστινίους θεωρείται ως ο τρίτος ιερός χώρος του Ισλάμ, δέχθηκαν εκτοξευμένα αντικείμενα απ’ τους Παλαιστινίους με επακόλουθο να χρησιμοποιηθούν πέτρες, σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα. Αποτέλεσμα να τραυματισθούν πάνω από 300 άτομα.

Οι βιαιότητες επεξετάθηκαν και σε άλλα σημεία της “Παλιάς Πόλης” όπως ονομάζουν την Ιερουσαλήμ και η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να καταστείλει την ανταρσία.

Ο Νετανιάχου ανήγγειλε, ότι «θα επιβάλλουμε το νόμο και την τάξη με σθεναρότητα». Σε αντίποινα η Χαμάς απάντησε με ρουκέτες λέγοντας ότι έχει τον τρόπο να χτυπήσει το Τελ Αβίβ. Οι περισσότεροι τραυματίες είναι Παλαιστίνιοι κυρίως στην κατεχόμενη συνοικία Σεϊχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου οι Ισραηλίτες έποικοι έδιωχναν από τα σπίτια τους όσους Παλαιστίνιους είχαν μείνει.

ΟΗΕ, Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία εκφράζουν την εντόνη ανησυχία τους για τις μονομερείς ενέργειες της έξωσης των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, όπου ζουν επί γενιές επί γενεών κλιμακώνοντας το ήδη τεταμένο περιβάλλον. Το θέμα συζητήθηκε στο Σ.Α. του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος της Τυνησίας. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις». Τούτο προβλέπεται και από το Διεθνές Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καλεί τις ισραηλινές αρχές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, και να αποφύγουν μέτρα που οδηγούν σε κλιμάκωση κατά τη διάρκεια των Μουσουλμανικών ιερών ημερών».

Οι Αμερικανοί εκφράζουν “σοβαρές ανησυχίες” για την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ. Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος του Μπάιντεν σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ζήτησε απ’ τους Ισραηλινούς «τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, που θα διασφαλίσουν την ηρεμία». Εκ τούτου φαίνεται η αισθητή μεταστροφή του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ. Στο ίδιο δε μήκος κύματος τάχθηκε το γαλλικό Υπ. Εξωτερικών, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και τέσσερις αραβικές χώρες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο και Σουδάν, που αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ τον τελευταίο καιρό, καταδικάζοντας τις ενέργειές του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ως γνωστόν οι Ισραηλίτες έχουν μεταφέρει την πρωτεύουσά τους απ’ το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, πράξη που είχε αναγνωρίσει ο Τραμπ, ενώ οι Παλαιστίνιοι θεωρούν το Ανατολικό Τμήμα της πόλης δικαιωματικά πρωτεύουσα του δικού τους κράτους, όποτε μελλοντικώς αναγνωρισθεί. Ωστόσο ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να δείχνει διάθεση υποχώρησης. Θεωρεί, ότι «οι τρομοκράτες στη Γάζα παραβίασαν την “κόκκινη γραμμή” και το Ισραήλ απαντάει δυναμικά». Και όλ’ αυτά ενώ ο πρ/ργός Νετανιάχου αντιμετωπίζει προσωπικά προβλήματα και εντείνονται οι συζητήσεις για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης “εθνικής ενότητας” για την εξουδετέρωση της κρίσης, που επιδεινώνεται!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες