Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Ιερακόμορφα

Κύριε διευθυντά,

το Σάββατο 22.10.2016 δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας (σελ. 4) φωτογραφία αετού, ο οποίος διεσώθη στις Βουκολιές (Βουκόλος – ελιές) Χανίων.

Στη σχετική ανταπόκριση αναφέρεται ο αετός αυτός στην επιστημονική ορολογία ως Clanga Pomarina. Τέτοιος αετός δεν υπάρχει, καθ’ ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους ονομασία! Υπάρχουν δύο (2) είδη αετών, ένα από τα οποία είναι ο αετός της δημοσιευθείσης φωτογραφίας.

α) Ο Κραυγαετός (Aquila pomarina) και

β) Ο Στικταετός (Aquila clanga). Και τα δύο (2) είδη ανήκουν στην οικογένεια Ακκιπιτρίδες, τάξη Ιερακόμορφα.

Ταυτοποίηση πτηνού, βάσει της φωτογραφίας:

1. Τα ανήλικα του Στικταετού έχουν στο πάνω μέρος πολλές μεγάλες υπόλευκες κηλίδες και αρκετό λευκό, συχνά σε σχήμα V, στη ρίζα της ουράς. Τα σκέλη των ενήλικων στικταετών σκεπάζονται με φαρδιά πτέρωση! Το ράμφος τους εμφανίζεται ισχυρό. Το πτηνό της φωτογραφίας έχει το σχήμα V στη ρίζα της ουράς.

2. Ο Κραυγαετός μοιάζει πολύ με τον Στικταετό, από τον οποίο δύσκολα διακρίνεται αν και είναι λεπτότερος και συχνά λίγο πιο ανοιχτόχρωμος στο στέμμα και τα καλυπτήρια στις φτερούγες. Τα ανήλικα έχουν λιγότερες και μικρότερες λευκές κηλίδες και ραβδώσεις από ό,τι οι νεαροί στικταετοί και συνήθως από κοντά διακρίνονται από μια ξανθόχρωμη ή κιτρινωπή κηλίδα στον αυχένα. Συμπέρασμα: Από τη φωτογραφία, δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί το είδος του αετού, ο οποίος όμως σε καμία περίπτωση δεν φέρει την επιστημονική ονομασία Clanga Pomarina!

 

Κων/νος Κ. Κνιθάκης, μέλος Ορνιθολογικής Εταιρίας Ελλάδος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα