Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Ίδιος πρόεδρος – νέες ισορροπίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

» Απορροφήθηκε η παράταξη Δαμιανάκη από την παράταξη Σημανδηράκη

 

Νέες ισορροπίες φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων η σύμπραξη των παρατάξεων του Π. Σημανδηράκη και του Ε. Δαμιανάκη για την επόμενη διετία. Σύμπραξη η οποία διασφάλισε και την απρόσκοπτη εκ νέου εκλογή του κ. Δαμιανάκη στη θέση του προέδρου του Δ.Σ.

Επί της ουσίας η παράταξη “Χανιά- Κοιτάμε Μπροστά” του κ. Ε. Δαμιανάκη με 6 συμβούλους (έχει ανεξαρτητοποιηθεί ο κ. Μ. Γιακουμογιαννάκης) εντάσσεται στην παράταξη της δημοτικής αρχής και την κάνει πρώτη δύναμη στο Δ.Σ. (15 σύμβουλοι πλέον).
Πάντως για την εν λόγω σύμπραξη υπήρξε αρκετό παρασκήνιο το προηγούμενο διάστημα ενώ υπήρξαν και προσπάθειες για να μην τελεσφορήσει.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου κ. Π. Σημανδηράκη στην έναρξη της ειδικής συνεδρίασης στην οποία και άφησε ξεκάθαρες αιχμές σε βάρος παρατάξεων της αντιπολίτευσης (σ.σ. Παπαδογιάννη, Αρχοντάκη, Βάμβουκα) ότι επιχείρησαν να εκλέξουν δικό τους πρόεδρος στο Δ.Σ.
«Τις τελευταίες ημέρες είδα ότι υπήρχε και υπάρχει μια διάθεση να ανατραπεί αυτός ο άτυπος αν θέλετε κανόνας – που χαρακτήριζε τη λειτουργία των Δ.Σ. σε όλη τη χώρα και όλες τις εποχές – που λέει ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. θα εκλέγεται με εισήγηση του δημάρχου και της δημοτικής αρχή . Προφανώς αυτή η προσπάθεια είναι στα πλαίσια του νόμου και προφανώς είναι θεμιτή και η φιλοδοξία του καθενός να γίνει πρόεδρος. Η ερώτηση η δική μου είναι πόσο δεοντολογικό είναι ; Ιδιαίτερα από όσους έχουν ασκήσει διοίκηση πόσο δεοντολογικό είναι να επιβάλλουν παρά τη θέληση της δημοτικής αρχή τον άμεσο συνεργάτης της. Γιατί πράγματι ο πρόεδρος είναι ο άμεσος συνεργάτης της!» τόνισε ο κ. Σημανδηράκης. Ο ίδιος παρατήρησε πως αντί να υπάρξει μια συνεννόηση από τους επικεφαλής των παρατάξεων, να αξιολογήσουν την πορεία του κ. Δαμιανάκη « βλέπω μια προσπάθεια να επιβάλλουν τον πιο στενό μου συνεργάτη, τον πιο στενό συνεργάτη της δημοτικής αρχής και όπως αντιλαμβάνεστε στη λογική της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και όχι της αρεσκείας και μόνο του προέδρου δεν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο». Τέλος ο δήμαρχος εξήρε την προεδρεία του κ. Δαμιανάκη που «πέρα από τα αντικειμενικά και τα μετρήσιμα όπως την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. κατάφερε να συμβάλλει αποφασιστικά στη διευθέτηση σημαντικών θεμάτων πέρα από τις αρμοδιότητες του και αυτό οφείλεται και στην εμπειρία του και στις γνώσεις του ως νομικός και αναφέρομαι στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ και στη Δημοτική Αγορά που η συμβολή του ήταν καταλυτική…Επίσης καμία απόφαση δεν κατέπεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση».
Αμέσως μετά τη ολοκλήρωση της τοποθέτησης του δημάρχου οι επικεφαλής ζήτησαν να απαντήσουν στις αιχμές του με τον προεδρεύοντα κ. Αλόγλου να λέει πως κάτι τέτοιο « δεν προβλέπεται από τη διαδικασία». «Μα ο κ. Δήμαρχος παραβίασε τη διαδικασία μιλώντας για 20 λεπτά» σχολίασε ο Γρ. Αρχοντάκης με τον κ. Αλόγλου πάντως να καλεί τους επικεφαλής να τοποθετηθούν μετά την ψηφοφορία.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΗ… ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
Συγχαρητήρια στον δήμαρχο για «την ικανότητα που επέδειξε αυτά τα δύο χρόνια να απορροφήσει μια άλλη παράταξη στη δική του» έδωσε ο Άρης Παπαδογιαννης ενώ ζήτησε από τον κ. Σημανδηράκη «χαμηλούς τόνους, για να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή». Ο κ. Παπαδογιάννης ζήτησε από το προεδρείο αντικειμενικότητα και να εκφράζει το Δ.Σ και όχι τις παρατάξεις. Τόνισε πως η παράταξη του λειτουργεί με βάση την «ευθύνη» και πως «θα στηρίζουμε το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή σε ότι θετικό βλέπουμε ότι κάνει για τον Δήμο και την πόλη . Θα προσπαθούμε να συνβάλλουμε στην πρόοδο αυτού του δήμου. Από εσάς, το νέο προεδρείο, περιμένουμε αντικειμενικότητα».
Από τη μεριά του ο Γρηγόρης Αρχοντάκης δήλωσε με έμφαση πως «το προεδρείο δεν είναι προεδρείο της δημοτικής αρχής – όπως είπε στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος – αλλά όλων των συμβούλων και όλου του Δήμου. Και χαίρομαι που ο πρόεδρος διαχωρίζεται από το Δήμαρχο. » Απευθυνόμενος στον κ. Δαμιανάκη σημείωσε πως δεν έχει να του προσάψει τίποτα για τα δύο χρόνια που άσκησε τα καθήκοντα του ενώ επιτέθηκε στο δήμαρχο λέγοντας πως « η τοποθέτηση του αδίκησε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και εσάς κ. Πρόεδρε…Ο πρόεδρος του Δ.Σ. δεν είναι ο άμεσος συνεργάτης του δημάρχου. Ασφαλώς είναι συνεργάτης αλλά δεν δέχεται εντολές από το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή και χαίρομαι που το ξεκαθαρίσατε αυτό το θέμα κ. Δαμιανάκη. Συνεργάζεται με το δήμαρχο ο πρόεδρος του Δ.Σ. αλλά δεν δέχεται εντολές από τη δημοτική αρχή.»
Ο Τ. Βαμβουκας στην τοποθέτηση του υπογράμμισε πως ο πρόεδρος είναι αυτός που πρεπει να εγγυάται τις διαδικασίες και την αντικειμενικότητα των συνεδριάσεων του ΔΣ και ότι «δεν είναι ο πιο στενός συνεργάτης του δημάρχου όπως είπε ο κ. Σημανδηράκης». Ο κ. Βάμβουκας παρατήρησε τέλος πως «δεν θα υπήρχε κανένας κίνδυνος αν εκλέγονταν άλλος πρόεδρος πέρα από αυτόν που επιθυμούσε η δημοτική αρχή» και ότι μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερος υποψήφιος για την προεδρεία οι παρατάξεις Σημανδηράκη και Δαμιανάκη προχώρησαν στη σύμπραξη.
Τέλος από τους επικεφαλής ο Γ. Σαρρής τόνισε πως ο κ. Δαμιανάκης βοήθησε με τις γνώσεις, την παρουσία και την εμπειρία του στο να παρθούν σωστές αποφάσεις για τον Δήμο. Τόνισε με νόημα πως στο παρελθόν έχουν γίνει «πάρα πολλές συμπράξεις στο Δ.Σ. που δεν ήταν προς όφελος του Δήμου. Αυτό που εμείς λέμε “υπεπαράταξη” φάνηκε στο κανονισμό για τους δημόσιους χώρους, στην καθαριότητα και στις συμβάσεις, στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ».

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ
Μετά την εκλογή του ο κ. Δαμιανάκης κάλεσε όλους τους συμβούλους να συνεργαστούν τη νέα διετία με τον ίδιο τρόπο και «να διορθώσουμε κάποια πράγματα που οφείλουμε να το κάνουμε». Ευχήθηκε όταν τα Δ.Σ. θα μπορούν να γίνουν δια ζώσης να έχουν την ίδια συμμετοχή.
Μιλώντας για την επανεκλογή του τόνισε πως «δεν εκλέχθηκα για καμία προσωπική φιλοδοξία, έχω την πολιτική μου διαδρομή και είμαι ξεκάθαρος σε ένα πράγμα. Από τότε που κυκλοφόρησε το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης μας δείτε στη σελίδα 3 που γράφω επί λέξη πως αν με τιμήσουν οι πολίτες και με ψηφίσουν θα συνεργαστώ με όλες ανεξαρτήτως τις παρατάξεις. Όποιος το αμφισβητεί ας πάει στο πρόγραμμα.» Σημείωσε επίσης πως στόχος του είναι «να πάει ο Δήμος μπροστά γιατί δεν μας έστειλαν γι άλλο λόγο στο Δ.Σ. οι πολίτες αλλά για να δουλέψουμε προς χάριν και για το συμφέρον τους». Ανέφερε πως μέχρι να γίνουν οι εκλογές όλες οι παρατάξεις μπορούν να συμβάλλουν με την άποψη και την ψήφος τους ώστε να προχωρήσουν τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον Δήμο. «Από την αρχή η στρατηγική της ομάδας μου ήταν να βοηθήσουμε γιατί με 9 συμβούλους κανένας δήμαρχος σε όλη τη χώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα – δείτε τι γίνεται στο Ηράκλειο- άρα θα είχαμε μια χαμένη τετραετία. Η στρατηγική μου και η αντίληψη μου είναι ότι πρέπει να βάλουμε όλοι χέρι στα μεγάλα θέματα. Είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά στα μείζονα θέματα πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες.» Τέλος αναφορικά με κάποια σχόλια που ακούστηκαν για την απουσία του κ. Γεωργακάκη τόνισε πως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν είναι σωστό να ακούγονται υπονοούμενα.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με ψηφίσαν και όσους δεν με ψήφισαν. Θέλω να έχουμε μια καλή συνεργασία για το καλό των Χανίων» δήλωσε ο αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ. Β. Τελεμένης, ενώ ο γραμματέας κ. Γ. Σφυράκης επισήμανε ότι « θα προσπαθήσω να βοηθήσω το σώμα κα το Δ.Σ. με στόχο μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη πόλη ».

Τα αποτελέσματα για προεδρείο και επιτροπές

• Για τον πρόεδρο του Δ.Σ. ψήφισαν 43 σύμβουλοι, υποψήφιος ήταν μόνο ο κ. Δαμιανάκης που έλαβε 27 ψήφους, 1 ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο, και 15 λευκά.
• Για τη θέση του αντιπροέδρου υποψήφιος ήταν μόνο ο κ. Β. Τελεμένης (παράταξη Παπαδογιάννη) που έλαβε 28 ψήφους και υπήρξαν 15 λευκά.
• Για τη θέση του γραμματέα υποψήφιος ήταν μόνο ο κ. Γ. Σφυράκης (παράταξη Αρχοντάκη) που έλαβε 39 ψήφους, ενώ υπήρξαν 2 άκυρα και 2 λευκά.
• ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Τ. Αλόγλου (πρόεδρος) Γ. Γιαννακάκης, Γ. Νικηφοράκης, Μιχ. Καλογριδάκης, Νεκ. Ψαρουδάκης, Ελ. Ζερβουδάκη (παράταξη δημοτικής αρχής, οι τρεις πρώτοι ορίστηκαν από τον δήμαρχο οι υπόλοιποι εκλέχθηκαν). Σπ. Αποστολάκης, Γ. Κουκουβιτάκης (παράταξη Παπαδογιάννη), Κ. Πρωτοπαπαδάκης (παράταξη Αρχοντάκη), Γ. Μαράκης (παράταξη Βάμβουκα), Γ. Σαρρής. Ψήφισαν 42 σύμβουλοι και υπήρχαν 2 άκυρα.
• ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ: Ν. Χαζιράκης (πρόεδρος), Α. Βαρδάκης, Μιχ. Τσουπάκης, Ν. Βλαζάκης, Γ. Νικηφοράκης, Στ. Μιχαηλάκης (οι τρεις πρώτοι ορίστηκαν από τον δήμαρχο, οι υπόλοιποι εκλέχθηκαν) Δ. Λειψάκης, Μαν. Φραγκάκης (παράταξη Παπαδογιάννη), Ν. Αποστολάκη (παράταξη Αρχοντάκη ), Γ. Ξανθουδάκης (παράταξη Βάμβουκα), Β. Λιβάνιος (παράταξη Σαρρή

Η σύμπραξη
Στο κείμενο της σύμπραξης των δύο παρατάξεων αναφέρθηκε πως συνεδρίασαν απο κοινού στις 14 Ιανουαρίου του 2022 συνεδρίασαν τα εκλεγμένα μέλη των δύο παρατάξεων (απουσιάζε μόνο ο Γ. Γεωργακάκης) και στη συνεδρίαση συζητήθηκε η δυνατότητα σύμπραξης. Σε αυτήν «προέκυψε κατά κοινή παραδοχή ότι ο απολογισμός της μέχρι σήμερα συνεργασίας είχε θετικό πρόσημο. Ειδικότερα ο δήμαρχος ως επικεφαλής της παράταξης που έχει εκλεγεί δήλωσε την απόλυτη ικανοποίηση του για την προσφορά όλων των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Ε. Δαμιανάκη κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. » Ο επικεφαλής της παράταξης “Χανιά Κοιτάμε Μπροστά” Ε. Δαμιανάκης επισήμανε ότι πάγια θέση της παράταξης που εκπροσωπεί όπως είχε ρητά αναφέρει στο προεκλογικό πρόγραμμα της, προτάσσει την ανάγκη κυβερνησιμότητας του δήμου αντί της ακυβερνησίας. Οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν και συναποφάσισαν να συμπράξουν.

Βάμβουκας: «Σύμπραξη για τα αξιώματα»
Αιχμηρή ανακοίνωση με αφορμή την προσχώρηση της παράταξης Δαμιανάκη στην παράταξη Σημανδηράκη, ώστε να επανεκλεγεί ο πρώτος στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέδωσε ο τέως δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας (φωτ.).
Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του αναφέρει: Κατά τη διαδικασία εκλογής προεδρείου του Δημοτικού συμβουλίου Χανίων φάνηκε για ακόμα μία φορά πώς αντιλαμβάνεται τις δημοκρατικές διαδικασίες η παράταξη του κ. Δημάρχου.
Ο κ. Αλόγλου, αφού επέτρεψε στον κ. Δήμαρχο να τοποθετηθεί για 20’, “μαλώνοντας” τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης γιατί άκουσε ότι είχαν πρόθεση να προτείνουν άλλο πρόεδρο, στη συνέχεια τις φίμωσε, αφαιρώντας τους τον λόγο. Η στάση αυτή δεν πείθει κανένα για τις προθέσεις συνεννόησης και σεβασμού της δημοτικής αρχής προς τις υπόλοιπες παρατάξεις.
Το βασικό συμπέρασμα από τη διαδικασία είναι ότι η σύμπραξη των δύο παρατάξεων έγινε καθαρά και μόνο για τα αξιώματα και άρα συνιστά τον ορισμό της παλαιοκομματικής συναλλαγής. Το «νέο», λοιπόν, αποδεικνύεται παμπάλαιο.
Άλλωστε σύμφωνα με την θεσμική αντίληψη του δημάρχου δεν εκλέξαμε πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου αλλά τον πιο στερνό συνεργάτη του και θα θυμίσω εδώ την λαϊκή ρήση, ότι τα στερνά τιμουν τα πρώτα».

ΛΑ.ΣΥ.: Θέσεις για λίγους
Για «πλαστές πλειοψηφίες» κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Βουρλάκης και Μπάμπης Λουτσέτης, η παράταξη των οποίων απείχε από τη διαδικασία εκλογής.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «η διαδικασία εκλογής Προέδρου και Οικονομικής επιτροπής και επιτροπής ποιότητας Ζωής είναι ενταγμένη στο γενικότερο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της Ν.Δ, που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων «Καποδίστρια», «Καλλικράτη», «Κλεισθένη 1» :
1. Διαμορφώνει πλαστές πλειοψηφίες και καθιστούν την παράταξη του δημάρχου κυρίαρχο του παιχνιδιού μαζί με τους συνδαιτυμόνες τους στη διοίκηση του δήμου
2. Διαπνέεται από αντιδραστικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα αφού αφαιρει το δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες εκλογής της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής όλων των παρατάξεων που έχουν εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο (μεταξύ των οποίων και την Λαϊκή συσπείρωση), νοθεύοντας τη βούληση του λαού.
3. Ο όρος «Προεδρείο» είναι αδειανό πουκάμισο, αφού οι θέσεις δίνονται αναλογικά μόνο στις 3 πρώτες παρατάξεις ενώ γραμματέας και αντιπρόεδρος δεν έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες.
4. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος σε συνεννόηση με την Δημοτική αρχή,  προώθησε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια υποβάθμισης της λειτουργίας του Δ.Σ. Η εμμονή στη συνέχιση της συνεδρίασης του ΔΣ με τη μορφή της τηλεδιάσκεψης, ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες δια ζώσης συνεδρίασης με βάση τα πρωτόκολλα, επιβεβαιώνει ότι σταθερή τους επιδίωξη είναι η παρεμπόδιση της παρουσίας, ενημέρωσης και διεκδίκησης του λαού.
Επιβεβαιώνεται, ότι οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, από όλες τις κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με το νέο ληστρικό εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν ως στόχο την μετατροπή της τοπικής διοίκησης σε ισχυρό κρατικό όργανο που εξειδικεύει και υλοποιεί τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις και τις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων σε τοπικό επίπεδο. Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ότι η δημοκρατία που συχνά πυκνά επικαλούνται είναι κομμένη και ραμμένη στους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς».
Οι ίδιοι τονίζουν πως «δεν θα νομιμοποιήσουμε με την συμμετοχή μας την εκλογή ενός οργάνου  του οποίου ο ρόλος είναι να εφαρμόζει και να υπηρετεί ένα βαθιά αντιλαϊκό πλαίσιο, αντίθετος από τις θέσεις αρχής που εμείς υπερασπιζόμαστε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Ανησυχητικά στοιχεία για τη σύφιλη στα Χανιά

Επανεμφάνιση της σύφιλης για μια σειρά από λόγους καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και σε τοπικό επίπεδο με βάση έρευνα - μελέτη της Μονάδας Νεογνών...

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

Επί σκηνής το έπος της Μάχης της Κρήτης

Την αναβίωση του επικού αγώνα της Μάχη της Κρήτης επί σκηνής μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας και των ανθρώπων...

Υπερήλικας παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 16χρονη μαθήτρια

Αυτοκίνητο που οδηγούσε 91 ετών άνδρας παρέσυρε 16χρονη, έξω από τα Άνω Πορόια Σερρών. Η ανήλικη, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ισπανικής καταγωγής και...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα