Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Ιδεολογικές τάσεις στον “ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.”

Υπάρχουν αυτή την περίοδο στον “ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία” κινήσεις τάσεων, που συγκλίνουν σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα από διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις στο να εμπλουτιστεί και να δυναμώσει η ισχύς του κόμματος. Αυτές οι πολιτικές συνιστώσες ενθαρρύνουν τον κ. Τσίπρα, να λάβει μέτρα ώστε το κόμμα να μην επιστρέψει στο 3%. Δεν λείπουν ενδοκομματικά πρόσωπα, που αμφισβητώντας την αρχηγοκεντρική εξουσία του ενός ανδρός, οδηγούνται στη δημιουργία “αστείων” κομματικών συνδυασμών, με σκοπό σε δεδομένη στιγμή ν’ αξιώσουν διαπραγματευτική συμμετοχή σε λήψεις αποφάσεων.
Στο κόμμα υπέβοσκε από τη δεύτερη θητεία διακυβέρνησης η ανάγκη ανασυγκρότησής του, ύστερα από τη διακοπή του «αναγκαστικού συμβιβασμού» με τους ΑΝ.ΕΛ. Τούτο αναθερμάνθηκε από μια κίνηση προσωπικοτήτων του κόμματος, από προερχόμενους εκ του ΠΑΣΟΚ και από άλλους σχηματισμούς. Όμως από την ηγεσία αποφασίστηκε άνευ φανερών διαβουλεύσεων και χωρίς να καταργηθεί ο “κορμός”, η “μετάλλαξη” σε “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία” να επιτευχθεί ανασυγκρότηση, λέγε με διεύρυνση.

Το πρόβλημα που θα είναι το ζητούμενο για τον πρόεδρο του “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”, εντοπίζεται στο πώς θ’ αντιμετωπίσει τις διάφορες συνιστώσες σε περίπτωση που θα τον αμφισβητήσουν. Ένα ασήμαντο ζήτημα μπορεί να πάρει απροσδόκητες διαστάσεις και να ανατρέψει καταστάσεις, ανεξάρτητα αν απ’ το περιβάλλον του προέδρου επισημαίνεται ότι γύρω απ’ αυτόν συσπειρώνονται όλες οι δυνάμεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νεότερα στελέχη που έχουν διάθεση να παίξουν κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της ενότητας του κόμματος, δίχως να θέτουν εν αμφιβόλω την πρωτοκαθεδρία του κ. Τσίπρα, ο οποίος τελευταίως με διάφορες παρεμβάσεις επιδιώκει να ενισχύσει το δημόσιο προφίλ του. Έχει αντιληφθεί ότι έτσι όπως δραστηριοποιούνται οι συνιστώσες, παγιώνεται απογοητευτικά η εικόνα του κόμματος και η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με αναθυμιάσεις.

Η ομάδα υποστηρικτών του προέδρου πρεσβεύει την εκλογή του από τη βάση, θεωρεί δε ότι είναι μία διαδικασία που θα βοηθήσει τη διεύρυνση του κόμματος. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει στον “ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.” ένα δυσμενές κλίμα στο εσωκομματικό πεδίο, που ο τέως πρωθυπουργός πιστεύει ότι δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα που δεν επηρεάζει τον προοδευτικό κόσμο, ούτε και τους μεταναστεύσαντες εκ του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο εργώδεις συνεννοήσεις γίνονται στο κόμμα για την ανάδειξη νέων Νομαρχιακών Επιτροπών με στόχο το 3ο Συνέδριο, προκειμένου να καλυφθεί το κενό της δημοσκοπικής διαφοράς που υπάρχει απ’ την κυβερνητική παράταξη. Απ’ όλες δε τις πλευρές τα μηνύματα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται ούτε από την “ομπρέλα” με βάση τους “53+”, ούτε από την «Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα» (Ρ.ΕΝ.Ε.).

Πάντως ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να δώσει ώθηση του κόμματος με την “Εθνική Συνδιάσκεψη”, που προγραμματίζεται για το τέλος Απριλίου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες