30.4 C
Chania
Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025

∆ιατροφή και δέρµα

» Συνήθειες µε αρνητικές επιρροές

Ένα θέµα ιατρικής φύσης που έχει τεθεί σε διαρκεί διευρένηση, είναι εάν σχετίζονται κάποιες διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου µε την υγιεινή του δέρµατος του. Νεώτερες έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι η τροποποίηση της διατροφής, µπορεί να λειτουργήσει ως συστατικό της θεραπείας για διάφορες δερµατικές παθήσεις, όπως η κοινή ακµή, η ψωρίαση, η γήρανση του δέρµατος.
Η αιτία είναι ότι ορισµένα θρεπτικά συστατικά τροφίµων, επηρεάζουν αρνητικά την υγιεινή του δέρµατος. Ένα διατροφικό πρότυπο που δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση µη επεξεργασµένων τροφίµων, µπορεί να είναι σε θέση να θεραπεύσει ορισµένες δερµατικές διαταραχές.

Η σηµασία της διατροφής σε διάφορες δερµατικές παθήσεις
Γνωρίζουµε ότι τα θρεπτικά συστατικά των τροφίµων(λιπαρές ύλες, πρωτεΐνες, βιταµίνες, ιχνοστοιχεία κ.λ.π), είναι διάφορες ενώσεις στοιχείων που συµβάλλουν στην ανάπτυξη, σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισµού.Εάν όµως διαταραχθεί από οποιαδήποτε διατροφική ανισορροπία συµπεριλαµβανοµένης της διατροφικής ανεπάρκειας, πρόσληψη περίσσειας ή ελλειµµατικής διατροφής, µπορεί να έχουµε µεταξύ των άλλων και προβλήµατα στην υγιεινή του δέρµατος.

Ασθένειες του δέρµατος λόγω κακής διατροφής

– Καρκίνος του δέρµατος

Πολυάριθµες µελέτες έχουν δείξει, ότι µια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ότι µειώνουν την πιθανότητα εµφάνισης καρκίνου του δέρµατος, λόγω του ρόλου που παίζουν,τα περιεχόµενα αντιοξειδωτικά σε αυτό

-Γήρανση του δέρµατος

Η γήρανση του δέρµατος οφείλεται στις αλλαγές στο κολλαγόνο και τις ελαστικές ίνες του. Για να διατηρήσουµε τους παράγοντες κολλαγόνο και ελαστικές ίνες σε κανονική κατάσταση, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκαντικών υλών, πολλών ζαχαρωδών προϊόντων, το κάπνισµα, η κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών

Ακµή

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιορισµένες µελέτες για τη σχέση διατροφής και ακµής, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο αν όχι στη θεραπεία, στις εξάρσεις ιδιαίτερα φλεγµονωδών βλαβών, όπως σπυράκια, εξανθήµατα, λιπαρότητα του δέρµατος, ακµή.
Θα µπορούσε να αναφερθούν ως τέτοια τρόφιµα, τα τρόφιµα υψηλού γλυκαιµικού δείκτη, που διασπώνται γρήγορα στο σώµα, όπως το λευκό ψωµί, τα επεξεργασµένα δηµητριακά πρωινού, το λευκό ρύζι, τα κουλούρια, τα πατατάκια, τα µπισκότα, το κέικ, χυµοί και τα smoothies.
Οι αυξητικές ορµόνες που βρίσκονται στο γάλα από κυοφορούσες αγελάδες, υπάρχει πιθανότητα να ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασµό των κυττάρων του δέρµατος και φυσικά της ακµής.
Σε αντίθεση µε αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσµος το αλκοόλ, η σοκολάτα και τα λιπαρά τρόφιµα δεν συµβάλλουν στην ακµή του δέρµατος, ίσως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, µπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστηµα και να αναστείλει τη λειτουργία των βακτηρίων που προκαλούν τις κηλίδες ακµής
Γενικά η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δηµητριακών ολικής άλεσης µπορεί να βοηθήσει στη µείωση του προβλήµατος της ακµής

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι µια χρόνια φλεγµονώδης νόσος, µε εξάρσεις και υφέσεις Η σχέση διατροφής- ψωρίασης είναι ένα πεδίο που διερευνάται τα τελευταία χρόνια. Μια υποκείµενη τροφική αλλεργία, η µια διατροφή µε µη ισορροπηµένη αναλογία ωµέγα-6 και ωµέγα-3 λιπαρών, µπορεί να αποτελεί µέρος µιας φλεγµονώδους διατροφής. Έχει διαπιστωθεί η κατανάλωση γλουτένης επηρεάζει αρνητικά τους έχοντες πρόβληµα ψωρίασης

*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι Χηµικός, Τ. Υπ. Αγοράς
Τροφίµων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα