Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Ιατρικά απόβλητα στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής!

Υπάλληλος του δήμου Αθηναίων και η υπεύθυνη υγειονομικής διαχείρισης αποβλήτων του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”, κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος, που αφορά στον τρόπο διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

Ειδικότερα,  εντοπίστηκε από υπαλλήλους του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής, φορτηγό ιδιοκτησίας του δήμου Αθηναίων, που οδηγούσε 37χρονος, να μεταφέρει σε κλειστό μεταλλικό κάδο συμπίεσης απορρίμματα από το Νοσοκομείο Παίδων.
Οι υπάλληλοι που έκαναν έλεγχο στο φορτηγό, ειδοποίησαν την Αστυνομία και ο οδηγός συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
Υστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο, των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.), διαπιστώθηκε ότι, μεγάλος αριθμός μαύρων πλαστικών σακουλών περιείχε νοσοκομειακά απόβλητα (σύριγγες με αίμα, γάζες μια αίμα, συσκευασίες ορών, βελόνες συρίγγων, γυάλινες συσκευασίες με υπολείμματα φαρμακευτικών ουσιών κ.ά).
Κατά τον έλεγχο των αποβλήτων για τυχόν εκπομπή ακτινοβολίας, υπήρξαν ενδείξεις για εκπομπή ακτινοβολίας πολλαπλάσιας του φυσικού υποβάθρου.
Το φορτηγό κατασχέθηκε και ο 37χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ αναζητείται η υπεύθυνη υγειονομικής διαχείρισης αποβλήτων του Νοσοκομείου.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε ότι:
«Η νέα απόπειρα απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων στον Χ.Υ.Τ.Α. δείχνει την αδιαφορία των υπευθύνων σε αυτό το κρίσιμο θέμα για τη δημόσια υγεία. Κάποιοι παίζουν με την υγεία των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ενημέρωσα τον υπουργό Υγείας για το νέο περιστατικό και ζήτησα να γίνουν αυστηρές συστάσεις και έλεγχοι σε όλα τα νοσοκομεία για τη σωστή διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Επίσης, ζήτησα να ελεγχθεί εάν τα νοσοκομεία είναι συμβεβλημένα είτε με τον ΕΔΣΝΑ είτε με κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Για κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά το λόγο πια θα έχει η Ελληνική δικαιοσύνη» και πρόσθεσε «θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο προσωπικό του Συνδέσμου για την εξαιρετική δουλειά που κάνει κάτω από αντίξοες συνθήκες και επίσης να ευχαριστήσω τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α. για την άμεση ανταπόκρισή τους, για την άψογη και ουσιαστική συνεργασία».
Σημειώνεται, ότι είναι το τρίτο περιστατικό απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων στο Χ.Υ.Τ.Α. που εντοπίζουν οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ μέσα σε λιγότερο από 20 μέρες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα