Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Ιαπωνία: H κλιματική κρίση ωθεί τις κερασιές να ανθίζουν νωρίτερα

Κάθε άνοιξη, πλήθος κόσμου συρρέει για να θαυμάσει τις ανθισμένες κερασιές στην Ιαπωνία – ένα εκθαμβωτικό ροζ και λευκό άνθος που λατρεύεται στη χώρα για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Ωστόσο, τα παγκοσμίως διάσημα φυτά σακούρα ανθίζουν πολύ νωρίτερα από το κανονικό λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου και το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία λένε ότι η κλιματική κρίση και η αύξηση της θερμοκρασίας των πόλεων έχουν επισπεύσει την περίοδο ανθοφορίας κατά 11 ημέρες.

Το 2021, η άνθιση στις κερασιές, στην ιστορική κεντρική πόλη του Κιότο, κορυφώθηκαν στις 26 Μαρτίου – η πιο πρώιμη ημερομηνία πλήρους ανθοφορίας εδώ και 1.200 χρόνια. Φέτος, οι κερασιές θα ανθίσουν την 1η Απριλίου.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Environmental Research Letters στις 20 Μαΐου, δήλωσαν ότι η ακραία πρώιμη ανθοφορία της κερασιάς είναι πλέον πιο συχνή.

«Η τάση της πρώιμης ανθοφορίας συμπίπτει με την άνοδο της θερμοκρασίας. Οι μέσες θερμοκρασίες του Μαρτίου στο κέντρο της πόλης του Κιότο έχουν αυξηθεί κατά αρκετούς βαθμούς από την προβιομηχανική εποχή, υπό την επίδραση τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο και της αστικής θέρμανσης», παρατήρησαν οι επιστήμονες.

Ως βασική αιτία λογίζεται και η αυξημένη αστικοποίηση: Πόλεις τείνουν να είναι θερμότερες από τις γύρω αγροτικές περιοχές επειδή τα κτίρια και οι δρόμοι απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου περισσότερο από ό,τι τα φυσικά τοπία – ένα φαινόμενο γνωστό ως «φαινόμενο της θερμικής νησίδας».

Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι ο πιο σημαντικός λόγος είναι η κλιματική κρίση, κατά την οποία η καύση ορυκτών καυσίμων έχει προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο.

Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη συνεχίσουν ως έχουν, μέχρι το τέλος του αιώνα οι κερασιές του Κιότο θα μπορούσαν να αρχίσουν να φτάνουν σε ανθοφορία ακόμη νωρίτερα – σχεδόν κατά μία ακόμη εβδομάδα, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι όχι μόνον η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας των πόλεων έχουν ήδη επηρεάσει τις ημερομηνίες ανθοφορίας της κερασιάς στο Κιότο, αλλά ότι οι εξαιρετικά πρώιμες ημερομηνίες ανθοφορίας, όπως το 2021, εκτιμάται τώρα ότι είναι 15 φορές πιο πιθανές και αναμένεται να συμβούν τουλάχιστον μία φορά μέσα στον 21ο αιώνα. Τέτοια γεγονότα προβλέπεται να συμβαίνουν κάθε λίγα χρόνια μέχρι το 2100, οπότε και δεν θα θεωρούνται πλέον ακραία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και κλιματολόγος του Met Office, δρ. Νίκος Χρηστίδης.

Γιατί τα πρώιμα άνθη κερασιάς έχουν σημασία

Ο αντίκτυπος της ανόδου της θερμοκρασίας στην ανθοφορία της κερασιάς έχει διάχυτες επιπτώσεις στις πρακτικές καλλιέργειας και διαχείρισης της γης στη χώρα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επηρεάζει επίσης τα φυτά, τα έντομα και τα ζώα, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό το ένα από το άλλο για την ανάπτυξη και τον κύκλο ζωής τους. Μια αλλαγή σε αυτόν τον κύκλο μπορεί να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, προκαλώντας ζημιές στα οικοσυστήματα.

Για παράδειγμα, τα φυτά αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία γύρω τους και αν είναι αρκετά ζεστή για μια σταθερή περίοδο, αρχίζουν να ανθίζουν και τα φύλλα τους να αναδύονται. Ομοίως, η υψηλότερη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη ανάπτυξη στα έντομα και σε άλλα ζώα.

Διαφορετικά φυτά και έντομα μπορεί να ανταποκριθούν στην αύξηση της θερμοκρασίας με διαφορετικούς ρυθμούς, ρίχνοντας τον κύκλο ζωής τους εκτός συγχρονισμού. Ενώ κάποτε προγραμμάτιζαν την ανάπτυξή τους ταυτόχρονα κάθε άνοιξη, τώρα τα λουλούδια μπορεί να ανθίσουν προτού τα έντομα είναι έτοιμα, και το αντίστροφο. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να μην υπάρχει αρκετή τροφή για τα έντομα ή τα φυτά.

Η αλλαγή στις ημερομηνίες ανθοφορίας δεν περιορίζεται μόνο στην Ιαπωνία ή στα άνθη κερασιάς. Φέτος, η άνοιξη ήρθε νωρίς σε ορισμένα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και η κλιματική αλλαγή κάνει τα φυτά σε όλες τις Βρετανικές Νήσους να ανθίζουν, κατά μέσο όρο, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι συνήθιζαν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει ήδη σε πολλές καλλιέργειες και φυτά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διαβίωση των αγροτικών πληθυσμών.

 

Επιμέλεια – Νοηματική απόδοση: Cnn.gr – Χρήστος Θ. Παναγόπουλος 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εξιχνιάστηκε στα Χανιά εγκληματική ομάδα που διέπραττε απάτες

Εξιχνιάστηκαν σήμερα (06.07.2022) από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου δέκα εφτά (17) υποθέσεις απάτης (15 τετελεσμένες και 2 απόπειρες) οι οποίες διαπράχθηκαν σε διάφορες...

18 συλλήψεις στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου

Συνελήφθησαν, κατά το χρονικό διάστημα από την 27.06.2022 έως και 03.07.2022 στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης»...

Μια πολύτεκνη μητέρα στο Πανεπιστήμιο

» Η Μαρία Κουκουράκη από το ΕΠΑΛ Βενιζέλου ετοιμάζεται να βρεθεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κρήτης   «Η αγωγή και η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται...

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στα Χανιά

Έξαρση σε γαστρεντερίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα Χανιά, εν μέσω κορύφωσης νέου πανδημικού...

Ηράκλειο: 42χρονος χτύπησε μέχρι θανάτου τη μητέρα του

Οικογενειακή τραγωδία στο Ηράκλειο όταν 67χρονη έπεσε νεκρή από τα χέρια του γιου της. Ο 42χρονος άνδρας, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν διέμενε με...

ΕΟΔΥ: Πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

«Σήμερα καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. «Πρόκειται για παιδί...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα