Μετά το δημοσίευμα της 11ης Ιουλίου στα “Χ.Ν.”, σύμφωνα με το οποίο μέχρι τέλους του έτους η υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού θα έχει αναγνωρίσει 90 περίπου ιαματικές πηγές στη χώρα μας, ας μου επιτραπεί να προσθέσω κάποια στοιχεία πάνω σ’ αυτό το θέμα.
Κατ’ αρχάς δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα ιαματικών πηγών. Προπολεμικά υπήρχε οργανωμένη υπηρεσία στον τουρισμό σαν Διεύθυνση Ιαματικών Πηγών και Εκθέσεων και το έτος 1938 ο διευθυντής της υπηρεσίας Ν. Δέκκας εξέδωσε τόμο με τίτλο “750 μεταλλικαί πηγαί της Ελλάδος”, όπου υπήρχαν κατά Νομούς οι πηγές αυτές και κατατοπιστικοί χάρτες, αλλά και αναλύσεις στοιχείων του νερού στις περισσότερες από αυτές.
Για την Κρήτη αναφέρονται 100 τέτοιες πηγές με το ένα τρίτο στον Νομό Χανίων όπου κυρίως τα ύδατα είναι καθαρτικά και ευεργετικά για ψαμμιακά, χολολιθίαση κ.λπ. και δεν υπάρχουν τέτοια για λουτρά.
Οι σπουδαιότερες πηγές ευρίσκονται στα Τζανουδιανά Τεμενίων Σελίνου, όπου υπάρχει και ιδιωτικό κατάλυμα – υδροθεραπευτήριο.
Πριν μερικά χρόνια είχα δημοσιεύσει στα “Χ.Ν.” αναλυτικό πίνακα για όλες αυτές τις πηγές καθώς και αρκετές άλλες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην έκδοση του 1938.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.