Στις 29-31 Μαΐου διεξάγεται για 8η φορά το διεθνές επιστηµονικό συνέδριο CRETE 2025 µε αντικείµενο τη διαχείριση βιοµηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, υπό τη διοργάνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης και έξι ακόµη διεθνούς κύρους φορέων του εξωτερικού στο συνεδριακό χώρο του MINOA PALACE RESORT SPA στον Πλατανιά.
Για ακόµη µια χρονιά θα συγκεντρωθούν στα Χανιά περισσότεροι από 250 ειδικοί από 38 χώρες του κόσµου, µεταφέροντας την πολύτιµη γνώση και εµπειρία τους, σε µια προσπάθεια ανταλλαγής και διάδοσης των πλέον πρόσφατων και καινοτόµων επιτευγµάτων στον συγκεκριµένο τοµέα περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Στη θεµατολογία του συνεδρίου, συµπεριλαµβάνονται, µεταξύ άλλων και αναλύονται:
Νεοεµφανιζόµενα και/ή αυξανόµενα ρεύµατα αποβλήτων, όπως απόβλητα ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, µπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ένοπλων συγκρούσεων, αλλά και µόδας / υφασµάτων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µόνο στην ΕΕ τα απόβλητα από φωτοβολταϊκά πάνελ αναµένεται να φτάσουν τους 6 – 13 εκ. τόνους έως το 2040, ενώ τα ετήσια απόβλητα από ανεµογεννήτριες τους 10 εκ. τόνους έως το 2050.Η δε κλωστοϋφαντουργική βιοµηχανία εκτιµάται ότι παράγει ετησίως σχεδόν 92 εκ. τόνους αποβλήτων, που δύναται να περιέχουν πλήθος επικίνδυνων χηµικών ουσιών, όπως όπως φορµαλδεΰδη, φθαλικές ενώσεις, βαρέα µέταλλα και µικροπλαστικά..
Εξάπλωση επικίνδυνων ρύπων, όπως µικροπλαστικά και PFAS και επιπτώσεις αυτών στην ανθρώπινη υγεία.
Η παρουσία των PFAS σε όλα τα περιβαλλοντικά µέσα (ύδατα, έδαφος, αέρα), σε τρόφιµα (φρούτα, ψάρια), αλλά και µέσα µας (αίµα) είναι δεδοµένη, ευρεία και ιδιαίτερα ανησυχητική.
Σύνδεση κλιµατικής αλλαγής µε την παραγωγή αποβλήτων και την εξάπλωση περιβαλλοντικών ρύπων – απόβλητα φυσικών καταστροφών.
Κατά τα τελευταία 4 χρόνια, φαίνεται να υπάρχει µια επιτάχυνση της κλιµατικής αλλαγής, µε ακραία καιρικά φαινόµενα (ξηρασίες, πληµµύρες, πυρκαγιές), τα οποία συνδέονται αµφίδροµα µε τα παραγόµενα απόβλητα και την εξάπλωση περιβαλλοντικών ρύπων παγκοσµίως.
.Εντοπισµός, χαρακτηρισµός και αποκατάσταση ρυπασµένων πεδίων.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιµάται ότι υπάρχουν περίπου 2,8 εκ. δυνητικά ρυπασµένα πεδία. Από αυτά, περίπου 1,38 εκ. είχαν καταγραφεί επίσηµα µέχρι το 2016, µε το 69% να έχει επιβεβαιωθεί ως ρυπασµένο µέσω επιτόπιων ερευνών. Ωστόσο, µόνο το 8,3% αυτών των επιβεβαιωµένων ρυπασµένων πεδίων είχε αποκατασταθεί µέχρι εκείνο το έτος, υποδεικνύοντας χαµηλό ρυθµό απορρύπανσης.
Προτεινόµενες στρατηγικές διαχείρισης και νοµοθετικές ρυθµίσεις.
Την τελευταία τουλάχιστον 5ετία η ΕΕ λαµβάνει στρατηγικές πρωτοβουλίες και διαµορφώνει νέα νοµοθετικά πλαίσια σε µια προσπάθεια να θέσει και να πετύχει συγκεκριµένους στόχους προς την επίλυση των υφιστάµενων προβληµάτων.
Στην χώρα µας η διαχείριση των βιοµηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων αποτελεί µια πληγή, η οποία εδώ και χρόνια παραµένει ανοιχτή, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται και την όποια πρόοδο σηµειώνεται. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί επανειληµµένα από το ∆ικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (∆ΕΕ) για πληµµελή διαχείριση επικίνδυνων και βιοµηχανικών αποβλήτων. Οι πιο χαρακτηριστικές καταδίκες αφορούν κυρίως στην έλλειψη κατάλληλων υποδοµών και στην ανεπαρκή εφαρµογή της κοινοτικής νοµοθεσίας.
Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου CRETE 2025, διεξάγεται και µια διηµερίδα ελληνικού ενδιαφέροντος (29-30 Μαΐου), µε τη συµµετοχή ορισµένων εκ των σηµαντικότερων ελληνικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της διαχείρισης βιοµηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και εκπροσώπων της ακαδηµαϊκής κοινότητας και αρµόδιων κρατικών φορέων. ∆ιεξάγεται λίγους µήνες µετά την έγκριση της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου ∆ιαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣ∆ΕΑ), το οποίο, µεταξύ άλλων, στοχεύει στην αυτάρκεια της χώρας µας σε δίκτυα διάθεσης βιοµηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων.
Η διοργάνωση και ο συντονισµός της διηµερίδας πραγµατοποιείται από τον Υπεύθυνο του διεθνούς συνεδρίου CRETE 2025, κ. Ευάγγελο Γιδαράκο, Οµ. Καθηγητή της Σχολής Χηµικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία µε τον κ. Παναγιώτη Μέρκο, Επιθεωρητή Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας µε τη φιλοδοξία να επιτευχθεί ένα βήµα ουσιαστικού διαλόγου µεταξύ των εµπλεκόµενων φορέων.
Το αναλυτικό πρόγραµµα του συνεδρίου και της διηµερίδας επισυνάπτεται είναι διαθέσιµο και στην επίσηµη ιστοσελίδα του (https://hwm-conferences.tuc.gr), µαζί µε περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες συµµετοχής / εγγραφής.
*Ο Ευάγγελος Γιδαράκος είναι
οµ. καθ. Πολυτεχνείο Κρήτης