Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Η ζωή στίβος αποτυχιών και επιτυχιών

«Τα αγαθά κόποις κτώνται». Το αρχαίο αυτό γνωμικό μάς θυμίζει ότι κάθε συνεχής, ειλικρινή προσπάθεια, αποβλέπει σε μία επιτυχία, σ’ έναν σκοπό, δυναμώνει τη θέλησή μας και κάνει πιο ισχυρή τη συνείδηση.
Μάς διδάσκει να βαδίζουμε με μεθοδικότητα και προσοχή, μάς οπλίζει με απαραίτητες γνώσεις και αλήθειες κι αν ακόμη συναντήσουμε δυσκολίες ή μικροαποτυχίες στον δρόμο του αγώνα μας, ο δρόμος μας δεν αλλάζει, θα παραμείνει πάντα ανοιχτός. Η επανάληψη αποτελεί βοηθητική γραμμή της αποτυχημένης προσπάθειας και καταλήγει στην επιτυχία του σκοπού μας.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες περιπτώσεις, οι οποίες δεν εξαρτώνται από την προσπάθειά μας, αλλά και πάλι η επιμονή και η ελπίδα, μάς βοηθούν στην επιτυχία μας. Κάποτε ορισμένοι πετυχαίνουν δύσκολα πράγματα χωρίς πολύ κόπο και προσπάθεια, αυτές όμως είναι τυχαίες συμπτώσεις και ευνοούν ορισμένα άτομα. Είναι επιτυχίες μικρές, παροδικές και ξεψυχούν εύκολα μπροστά στη δημιουργικότητα. Γιατί το πρόσωπο που θεωρεί τον εαυτό του προνομιούχο δεν μπορεί να παλέψει στον αγώνα της ζωής και χάνει τη μάχη. Και τώρα θυμήθηκα τα λόγια κάποιου καθηγητή: «Οσοι πετυχαίνουν κάτι χωρίς προσπάθεια, μοιάζουν με τους ανάξιους κληρονόμους χωρίς δυνατότητα δημιουργικής προσφοράς».
Ποιοι είναι θα λέγαμε οι νόμοι της επιτυχίας; Η ήρεμη σκέψη και η συγκέντρωση προς τον σκοπό, η προσοχή μνήμης, κρίσης και παρατήρησης, καλή διάθεση, πνευματική ετοιμότητα, ψυχική ισορροπία, προσανατολισμός σκέψης που επιτυγχάνεται με ικανότητα απορρόφησης νοημάτων, δυνατότητα συλλογισμού στον απαιτούμενο χρόνο, αθόλωτη σκέψη, επιδεξιότητα, όχι βιασύνη, επιστράτευση όλων των δυνάμεών μας, εντατική εργασία πάνω σ’ ένα σύστημα με μέθοδο, σχέδιο και προγραμματισμό. Ενδιαφέρον στην καθημερινή σχολική εργασία. Και να έχουμε πάντα κατά νου ότι η αποτυχία, τα λάθη μας, πολλές φορές μάς διδάσκουν και γίνονται βοηθοί μας στον δρόμο της επιτυχίας.
Αποτυχία σημαίνει πως δεν φτάνω στον σκοπό μου και τον εγκαταλείπω μπροστά στα εμπόδια. Ο φόβος για προσπάθεια και ο φόβος για αποτυχία είναι τα φοβερά εμπόδια της επιτυχίας. Η αμέλεια, η αστάθεια προσοχής, η κατασπατάληση χρόνου, η μοναξιά, γενικά ο φόβος και η εγκατάλειψη κάνουν πιο δύσκολη την επιτυχία. Τα απρόοπτα εμπόδια είναι: Η κακή ψυχολογική κατάσταση την ώρα των εξετάσεων, η λύση προβλημάτων υπεράνω των δυνάμεών μας, η αποθάρρυνση λόγω πολιτικοοικονομικών γεγονότων, ανεργίας, μετανάστευσης κ.λπ. Η καταπίεση, η τιμωρία λόγω προηγούμενης αποτυχίας ή λόγω ανικανότητας, επίσης και η υπερπροστασία. Η επανάληψη όπως είπαμε με νέα μέσα και νέους δρόμους βοηθά στην επιτυχία. Η αντικατάσταση κάποιου σκοπού είναι μια τάση για αναπλήρωση ικανοτήτων και αποζημίωση των προσπαθειών μας. Η ενθάρρυνση, η έλλειψη μομφής και τιμωρίας, όπως και το ενδιαφέρον είναι δύναμη μιας νέας προσπάθειας. Η εξασφάλιση ψυχικής ισορροπίας, η προφύλαξη από καταστάσεις ζήλιας και ανασφάλειας, η έλλειψη διάκρισης και σύγκρισης γονέων στα παιδιά γίνεται απόκτηση ανεκτίμητων αρετών… Το παιχνίδι, η ψυχαγωγία, μορφώνει την ψυχή καλλιεργεί το πνεύμα, τονώνει την πρωτοβουλία, την αυτοπεποίθηση και με μια σωστή προπαρασκευή, σωστή καθοδήγηση και μελέτη, εξασφαλίζει βαθύτερη κατανόηση ερωτημάτων, πλουτίζει διανοητικές και προσωπικές εμπειρίες, εξασφαλίζει επίσης την ελπίδα και την αισιοδοξία και οδηγεί το άτομο σε επιτυχία ανωτέρου σκοπού.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες