Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Η ζωή σε ενεργό δράση και όχι σε ανάπαυλα

» «Προσγειωμένοι κοινωνικά – πολιτικά»

Μέσα από την κοινωνικοποίησή μας πολιτικοποιούμαστε. Η πολιτικοποίησή μας συμβάλλει καθοριστικά στο πέρασμα της κομματικοποίησής μας. Προσανατολιζόμαστε στην κατεύθυνση των ενεργών πολιτών, προαγόμενοι ή υποβαθμιζόμενοι στα κοινωνικά προαπαιτούμενα.

Το να είσαι υποταγμένος στο Εγώ σου, δυσκολεύεσαι να περάσεις στο μαζικό δυναμικό Εμείς. Το να κατηγορείς τον άλλο είναι εύκολο. Το να προτείνεις κάτι καλό χρειάζεται να έχεις γνώσεις και επίγνωση αυτών. Το να διεκδικείς το δικό σου δίκαιο και των άλλων κοινωνικά συμπορευτών σου, απαιτεί ενότητα στο εμείς και σεβασμό στις πολυσύνθετες σκέψεις και λογικές των ανθρώπων που συνθέτουν την κοινωνία.

Οι ιδέες για την επιθυμητή κοινωνία, μάς διαμορφώνουν συνειδήσεις. Πολλές φορές οι πανουργίες με υποκρισίες χτίζουν ψεύτικες ευτυχίες επάνω στις δυστυχίες των αδυνάτων σε γνώσεις, με πολιτικοκοινωνικές αιωρούμενες σκέψεις – απόψεις – θέσεις. Η καταπολέμηση αυτών συνθέτει δυνάμεις ανατροπής της δυστυχίας σε ευτυχίες μικρής και μεγάλης κοινωνικής εμβέλειας. Πολλές φορές, πολλά απ’ αυτά που λέμε τα έχουν πει και άλλοι.

Ακόμη και απ’ αυτά που κάνουμε τα έχουν κάνει και άλλοι. Την πρόοδο που αναζητούμε, δεν τη βλέπουμε να έρχεται, την διαβλέπουμε με πολλά ερωτηματικάσε απροσδιόριστους μελλοντικούς χρόνους. Τα λόγια πρέπει να τα ελέγχουμε από τυχόν υποκρισίες και τυχόν δυνατότητα παρερμηνείας.

Πολλές φορές ο υποκειμενισμός, μάς διαταράσσει τον ψυχισμό μας, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό μας αλάνθαστο, ενώ είναι σε λάθος κατεύθυνση. Με τα υπάρχοντα γνωστικά μας εφόδια, προσγειωμένοι να πορευόμαστε στα αναγκαία κοινωνικά απαιτούμενα. Μέσα από τις παρεμβάσεις μας να αγκαλιάζουμε την ΑΝΘΡΩΠΙΑ και να καταγγέλλουμε την απανθρωπιά.

Αυτά είναι δύσκολα, όμως αναγκαία. Αντιμετωπιζόμενα, εμπλουτιζόμαστε εφοδιαζόμενοι με γνώσεις, προαπαιτούμενες στις μεταξύ μας κοινωνικές, πολιτικές συμπεριφορές.

Κάποιοι με ήθος και αρχές, κρίνουν, αξιολογούν και επαινούν θετικές μας συμπεριφορές προς μίμηση και κατηγορούν αρνητικές μας συμπεριφορές προς αποφυγή. Κάποιοι άλλοι χωρίς ήθος και αρχές, ξεδιπλώνουν τον εσώκοσμό τους με φθόνο για τις όποιες θετικές ή αρνητικές συμπεριφορές μας. Σ’ αυτούς που σιωπηλά επαινούν και σ’ αυτούς που ενδεικτικά φθονούν, προκαλούμε ή αδιαφορούμε για τα του οίκου μας γενόμενα μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης; Οι όποιες θετικές επικοινωνιακές μας σχέσεις προάγονται και αξιοποιούνται με προσεγμένες κινήσεις που εμποδίζουν τις κάθε μορφή ζηλόφθονες αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων με κενά αξιακών αρχών.

Οι ίδιες αυτές κοινωνικές λογικές που στερούνται ικανοτήτων και αξιακών αρχών, εύκολα και χαιρέκακα δέχονται και παρερμηνεύουν τις όποιες μεταξύ μας αρνητικές επικοινωνιακές σχέσεις συμπεριφορών. Η πρόκληση πρέπει να διαβλέπει σε βοήθειες θετικών αξιολογήσεων και επηρεασμού μίμησης. Πρέπει να αποφεύγει εγω- προβολές ιδιαιτεροτήτων σε φιλοδοξίες υποκειμενικών διακρίσεων. Η αδιαφορία πρέπει να επιλέγεται με ωριμότητα σκέψεων, που να προκαλεί σε αναζητήσεις κινητικότητας ατόμων και ομάδων σε μεταξύ των συμπεριφορών. Πρέπει να αποφεύγεται το “ωχ αδελφέ” της αδιαφορίας, που οδηγεί στο πουθενά και το “δεν βαριέσαι, δεν αλλάζει τίποτα καλά είμαστε ως έχει.

Πρόκληση με φιλοδοξίες σε κάτι καλύτερο, ναι. Αδιαφορία με επιπολαιότητα στο τίποτα, όχι. Το ναι, μας κάνει ενεργούς πολίτες. Το όχι, μας οδηγεί στο περιθώριο. Το ναι και το όχι, προϋποθέτει γνώσεις για το τι πρέπει να επιλέγουμε. Τις γνώσεις εάν τις έχουμε τις αξιοποιούμε. Εάν δεν τις έχουμε τις αναζητούμε. Δική μας είναι η επιλογή στο πώς ενεργούμε, ερμηνεύοντας σωστά τα πρέπει. Βαθμολογώντας σε εφικτά και ανέφικτα τα θέλουμε. Κρίνοντας αντικειμενικά και αξιοκρατικά τα μπορούμε. Ο γράφων πιστεύει ότι ταυτίζεται με τις σκέψεις των αναγνωστών. Καλούμαστε συντονισμένα να δρούμε στις μεταξύ μας κοινωνικές συμπεριφορές σχέσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο πρώτος επιβάτης ελληνικού αεροπλάνου

Μέσα στα στενά όρια της Ιστορίας του τόπου μας, που μαθαίνουμε στα σχολεία, δεν περιλαμβάνονται συνήθως και ορισμένα περιστατικά, καθοριστικά για την εξέλιξη και...

16 χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Χανιά

Σχολείο... πρώτης ευκαιρίας είναι το ΣΔΕ Χανίων και τα τμήματά του σε Πλατανιά και Κίσσαμο για περίπου 1.300 μαθητές που εγγράφησαν σε αυτά από...

Αγοράκι ηλικίας 2 ετών εντοπίστηκε λιπόθυμο στη θάλασσα – Συνελήφθη ο πατέρας του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής νοσηλεύεται αγοράκι ηλικίας 2 ετών, το οποίο εντοπίστηκε, σε λιπόθυμη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το ανήλικο αγόρι...

Χανιά: Προφυλακιστέος 38χρονος για ασέλγεια στις κόρες του

Νέα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικων συγκλονίζει τα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” στις 21 Ιουνίου, συνελήφθη στα Χανιά κατόπιν εντάλματος σύλληψης...

Στη Σούδα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο της Disney

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Disney Magic” το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ανήκει και διαχειρίζεται η Disney Cruise Line, θυγατρική της...

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών – Δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2040

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Η σπάνια σύνοδός...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα