Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Η ζωή αλλάζει

Ο αληθινός δρόμος περνάει πάνω από ένα ακροβατικό σχοινί που δεν είναι τεντωμένο ψηλά, αλλά λίγο πάνω από το έδαφος. Φαίνεται πως ο σκοπός του είναι περισσότερο να σε κάνει να σκοντάφτεις παρά να περπατάς.
Φραντς Κάφκα

Τα τελευταία χρόνια μια νέα αντίληψη πραγμάτων διεισδύει στην ανθρώπινη κοινωνία, μια νέα συνειδητοποίηση που μόνο υπερβατική, πνευματική μπορεί να θεωρηθεί. Η ζωή μας πια εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο μέσα από περίεργες συμπτώσεις, τυχαία γεγονότα που συμβαίνουν ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Άνθρωποι που φεύγουν με ένα ανεξήγητο τρόπο από τη ζωή μας και άλλοι που έρχονται αναπάντεχα να την μεταστρέψουν προς μια νέα πιο σημαντική και ουσιαστική κατεύθυνση. Κάποιες φορές νοιώθουμε ότι είμαστε απλοί παρατηρητές στη σκηνή της ζωής μας. Κάποιες άλλες φορές η ίδια η ζωή μας αναγκάζει να παίξουμε το ρόλο του παρατηρητή. Τώρα όμως περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους ανθρώπους, οποιασδήποτε άλλης εποχής, διαισθανόμαστε την ύπαρξη ενός βαθύτερου νοήματος. Συνειδητοποιούμε όλο και πιο πολύ πως αυτή η ζωή αποτελεί πνευματική εξέλιξη που όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Αρχίζουμε να κατανοούμε περισσότερα πράγματα και θέτουμε σε λειτουργία μια διαδικασία για να βιώσουμε ένα νέο τρόπο ζωής. Ακούμε κάποιους γύρω μας να μιλούν πια για πράγματα, σκέψεις και γεγονότα που για πολλούς αιώνες μόνο τους φιλόσοφους και τους στοχαστές αφορούσαν. Μια υπερπαραγωγή πνευματικού έργου είναι απόλυτα εμφανής τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην προσπάθεια μας να λύσουμε τα προβλήματα μας οδηγούμαστε σε ένα βαθύτερο και ουσιαστικότερο προβληματισμό που έχει σχέση με όλα τα πως και τα γιατί. Ξαφνικά αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι η δύναμη μας υπάρχει μέσα από διαδικασίες που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε μένοντας στον παλιό τρόπο ζωής μας. Η ανθρώπινη κοινωνία έχει αρχίσει να κάνει ένα άλμα προς την κατεύθυνση αυτού του νέου τρόπου ζωής, ενός τρόπου που κάνει πραγματικότητα ότι καλύτερο και ομορφότερο μας έχει παραδοθεί και δημιουργεί μια νέα κατάσταση, ένα νέο πολιτισμό που υπήρξε ο προαιώνιος στόχος της ιστορίας. Η καινούργια αυτή συνειδητοποίηση για το πνευματικό διαδίδεται όχι πια μέσω μιας θορυβώδους δημοσιότητας αλλά με έναν πιο προσωπικό τρόπο από τον έναν ανθρωπο στον άλλον, μέσα από ομάδες ανθρώπων και μέσα από την ίδια την δική μας ανάγκη να μάθουμε να ακούσουμε να προχωρήσουμε σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο ζωής. Αυτό μπορεί ο καθένας να το καταλάβει από τις απλές κουβέντες του δρόμου, αλλα και από την προσπάθεια να μάθουμε και να καταλάβουμε τους παλιούς στοχαστές τους φιλόσοφους τους ποιητές, τους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι μέσα από τα συγγράμματα τους ουρλιάζουν τις αλήθειες που για αιώνες προσπαθούμε να ξεχάσουμε. Εάν μπορέσουμε να ελευθερώσουμε το μυαλό μας, εάν καταφέρουμε να βάλουμε στην άκρη τις προκαταλήψεις, τις αμφιβολίες και την ανησυχία, τότε κατά θαυμαστό τρόπο θα δούμε την πραγματικότητα μας να ακολουθεί έναν πιο σίγουρο και ασφαλές δρόμο.

2 Comments

  1. Ένα εξαιρετικό, από κάθε άποψη, άρθρο αισιόδοξης προοπτικής για καλύτερη κοινωνική ζωή των ανθρώπων όπου γης, παρά τη σημερινή δύσκολη -άκρως απογοητευτική και θλιβερή- κοινωνική πολυπλοκότητα όπου σαρώνονται, συλλήβδην, όλες οι πανανθρώπινες αξίες, αρχές κι αρετές της απλής, φυσικής και παραδοσιακής ζωής που χάνεται μέρα τη μέρα και δεν βλέπουμε και κάποιους τρόπους να μεταβολιστεί, τουλάχιστον, στη σημερινή δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα. Τα θερμά μας συγχαρητήρια για το γενναίο, ενθαρρυντικό κι άκρως αισιόδοξο άρθρο – μήνυμά σας, για την πνευματική μεταμόρφωσή μας σε μια κοινωνία αγάπης, αλληλεγγύης και πληρότητα αληθινής ζωής. Φιλικά Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος.

  2. ΝΟΤΕ: παρακαλώ, ας παραλειφθεί ο πλεονασμός: “όλες” [μετά τη λέξη συλλήβδην] συγγνώμη από όλους. Γ.Κ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα