Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Η WWF κατά των ερευνών για τα κοιτάσματα στην Κρήτη

“Το προτιμάς γαλάζιο ή μαύρο;” … Με αυτό τον τίτλο ξεκινά το κείμενο, με το οποίο ο Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας απευθύνεται στην κοινή γνώμη, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση της οργάνωσης στις έρευνες για τα κοιτάσματα της Κρήτης και του Ιονίου.

Σε ανοιχτή επιστολή εκφράζεται ανησυχία για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τις επιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αλλά και το καταστροφικό ενδεχόμενο μιας πετρελαιοκηλίδας, ενώ τονίζεται η δέσμευση για έρευνα πάνω στις συνέπειες αλλά και ανάδειξη του θέματος παγκοσμίως.

Η ανοιχτή επιστολή

” Αγαπητή/ε φίλη/ε,

Την ώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μόλις μονογράψει την παραχώρηση τριών ακόμα θαλάσσιων “οικοπέδων” στην Κρήτη και το Ιόνιο σε κολοσσούς της πετρελαϊκής βιομηχανίας για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την ώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές υποθηκεύεται το μέλλον των παιδιών μας και για αυτό είμαι αποφασισμένος να αντιδράσω.

Έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια το κακό που μπορεί να φέρει η εξάρτηση από την πετρελαϊκή βιομηχανία: τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τον μαρασμό των τοπικών κοινωνιών και φυσικά την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει μια πετρελαιοκηλίδα. Έχω δει την απόγνωση στα μάτια των ανθρώπων που είδαν το βιός τους να χάνεται.

Αν επιτρέψουμε σήμερα να προχωρήσει η έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα υπάρχει επιστροφή. Διακυβεύονται όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε μαζί τόσες δεκαετίες: υγιές κλιματικό σύστημα, ζωντανές θάλασσες και δάση, κοινωνίες που ευημερούν. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στις μάχες που έχουμε δώσει, στις αξίες που πρεσβεύουμε και κυρίως το χρωστάμε στα παιδιά μας. Για όλους εμάς στο WWF το να σταματήσουμε την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι από σήμερα προτεραιότητα.

Θα αξιοποιήσουμε το επιστημονικό μας δυναμικό για να αποδείξουμε ότι οι σχεδιαζόμενες εξορύξεις θέτουν σε κίνδυνο ό,τι πιο πολύτιμο έχει αυτή η χώρα. Θα προωθήσουμε εναλλακτικές επιλογές που δίνουν πραγματικές λύσεις και διασφαλίζουν ένα καλύτερο αύριο για όλους. Σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο του WWF, θα αναδείξουμε το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο και θα αναζητήσουμε συμμαχίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε αυτήν την προσπάθεια ο πιο σημαντικός σύμμαχος όμως είσαι εσύ. Σε δέκα χρόνια από τώρα θα μπορούμε να κοιτάμε πίσω και να σκεφτόμαστε ότι αποτρέψαμε τη μεγαλύτερη απειλή που είχαν γνωρίσει ποτέ οι θάλασσές μας. Ή να νιώθουμε ανήμποροι μπροστά σε μια πετρελαιοκηλίδα που μαυρίζει τα γαλάζια νερά του Ιονίου και της Κρήτης. Είναι η δική σου μικρή συμβολή σήμερα που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Μείνε λοιπόν κοντά μας, έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη μάχη αλλά μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Δημήτρης Καραβέλλας , Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς”.

 

Πηγή : Cretalive


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα