Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Η Τυνησία ζητά αύξηση αδασμολόγητων εξαγωγών ελαιολάδου στην ΕΕ

» Προς το παρόν η ποσόστωσή της είναι 56.000 τόνοι

Αύξηση των αδασμολόγητων εξαγωγών Τυνησιακού ελαιολάδου στην ΕΕ ζήτησε ο Τυνήσιος Υπουργός Γεωργίας, Abdelmonem Belati, σε συναντηση που είχε πρόσφατα με τον Πρεσβευτή της ΕΕ στην Τυνησία κ. Marcus Cornaro, στα πλαίσια της βούλησης της χώρας του, όπως τόνισε, να ενισχύσει την οικονομικές συναλλαγές της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της ΕΕ στην Τυνησία, σύμφωνα με Τυνησιακά δημοσιεύματα, δεσμεύτηκε να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την αναθεώρηση του τρέχοντος συστήματος εμπορίας ελαιολάδου.
Ως γνωστό, η ποσόστωση αδασμολόγητων εξαγωγών ελαιολάδου της Τυνησίας στην ΕΕ η οποία ισχύει τώρα και αρκετά χρόνια και κάποτε είχε φτάσει στις 97.000 τόνους συναντώντας τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών, κατά τον Μάιο του 2022 καθορίστηκε σε 56.000 τόνους. Παράλληλα όμως αποφασίστηκε ότι στο έξης κάθε επόμενη ποσόστωση θα υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση.
Στις αρχές Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανίας, Εμπορίου της Τυνησίας (UTICA), Samir Majoul, ζήτησε την ελευθέρωση όλων των εξαγωγών της Τυνησίας στην Ευρωπαϊκή αγορά και ιδίως εκείνων του ελαιολάδου, οι όποιες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των εξαγωγών τροφίμων της Τυνησίας.
Στα τέλη Ιουλίου 2023 οι εξαγωγές ελαιολάδου της ανήλθαν σε 171,4 χιλιάδες τόνους σημειώνοντας μείωση σε όγκο 2,6% αλλα λογω των αυξημένων τιμών αύξηση σε αξία 49,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της σεζόν 2021-2022.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις
και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα