Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Η τραγωδία της «11/9»

Η μυθώδης 11η Σεπτεμβρίου 2001, που θεωρήθηκε ότι οργανώθηκε απ’ την Αλ Κάιντα με συνεργασία των Ταλιμπάν, αποτελεί ανεπούλωτο τραύμα της Δύσης. Ο μηδενιστικός μηχανισμός του ISIS με τα τρομοκρατικά παιχνίδια του έχει χάσει κάθε ιδεολογική και πολιτική εκπροσώπηση. Η «11/9», ζει ως ιστορικό γεγονός αλλά και ως μυθολογική εικόνα, εκπροσωπεί τη βία σε όλες της τις μορφές με την επικράτηση λογής λογής φοβιών, συμβολίζει δε την έναρξη μιας σοβούσης εποχής κρίσεων αξιών και θεσμών. Στις μεγαλουπόλεις, ο γείτονας Μουσουλμάνος έγινε δυνητική απειλή.

Πέρασαν 20 χρόνια και στη μνήμη του κόσμου είναι ανεξίτηλα χαραγμένες εικόνες απ’ την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Τέτοιου είδους χτύπημα δεν έχει ξαναγίνει στο ηπειρωτικό έδαφος των ΗΠΑ. Αδιευκρίνιστο παραμένει πώς οι αεροπειρατές μπόρεσαν να γίνουν κύριοι τεσσάρων επιβατικών Boeing 757 και 767, δύο εκ των οποίων χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους της Ν.Υ., ένα το πεντάγωνο και το τέταρτο κατευθυνόμενο προς το Σαν Φρανσίσκο να συντριβεί κοντά στο Πίτσμπουργκ. Θύματα 265 επιβάτες των 4 πτήσεων, 3000 στους Πύργους, 125 στο Πεντάγωνο και οι τραυματίες 6000 κατ’ εκτίμησιν.

Ο χειρισμός του γεγονότος απ’ την κυβέρνηση Μπους δίνει τροφή σε ατέλειωτες θεωρίες συνωμοσιών, πειστικές ή όχι, που διαδίδονται απ’ την κοινή γνώμη και δημιουργούν αναπάντητα ερωτήματα. Πώς εκπαιδεύτηκαν σε Αμερικανικές σχολές πιλότων Τζιχαντιστές σε Α/Φ Boeing; Πώς η ισχυρότερη πολεμική αεροπορία του κόσμου δεν πληροφορήθηκε άμεσα την αεροπειρατεία, να πράξει τα προβλεπόμενα πριν πραγματοποιηθούν οι στόχοι τους; Πώς συνέπεσε την «11/9» τα πολεμικά των ΗΠΑ να συμμετέχουν σε άσκηση στον Ατλαντικό; Πώς κατέρρευσαν τα ατσάλινα κτήρια μετά δύο ώρες από την πρόσκρουση στους υψηλότερους ορόφους, χωρίς να προκύψει πυρκαγιά στη βάση; Πώς ο τρίτος μικρότερος ουρανοξύστης Νo 7 με αρχεία της CIA και FBI, που δεν επλήγη άμεσα, κατέρρευσε συμμετρικά μετά 7ωρο; Πώς επλήγη το Πεντάγωνο ένα κτήριο απ’ τα καλύτερα φυλασσόμενα στον κόσμο; Αληθεύει ότι στους νεκρούς και τραυματίες δεν περιλαμβάνονται Ισραηλίτες, διότι λέγεται την αποφράδα ημέρα απουσίαζαν με άδεια; Γιατί ο Οσάμα μπιν Λάντεν, φιλοξενούμενος στο Πακιστάν δεν συνελήφθη να δικαστεί και τον σκότωσαν; Πώς εξηγείται ο θεωρούμενος και συλληφθείς Πακιστανός οργανωτής Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, να παραμένει στο Γκουαντάναμο και να μην έχει παραπεμφθεί σε δίκη; γιατί ο Κίσιγκερ αρνήθηκε να είναι επικεφαλής της επιτροπής «9/11», το έργο της οποίας υπονομεύθηκε από τον Μπους πρόεδρο και αντιπρόεδρο Τσέινι, που δεν δέχθηκαν να καταθέσουν “ανωμοτί” για «λόγους εθνικής ασφάλειας»; Τι ήταν τέλος πάντων η τραγωδία αυτή, χτύπημα των ΙSIS εκ των έσω ή μια παρακρατική συνωμοσία;

Η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε την αμερικανική νοοτροπία, μάλλον προς το χειρότερο παρά προς το καλύτερο, ενώ ο έξω κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις από απόσταση αποσβολωμένος που επιδρούν καταλυτικά πάνω του.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την εκκωφαντική αποτυχία και συντριβή της πρώτης δύναμης του κόσμου στο Αφγανιστάν, που βγάζει πλέον από πάνω της τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες