Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Η συνδυασμένη κατανάλωση οίνου και ελαίου στην περὶ νηστείας παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας

» Θεολογική και Ιατρική προσέγγιση
» του δρ Ηλία Ευαγγέλου Μαζοκοπάκη

H εμβρίθεια των ιατρικών και θεολογικών γνώσεων και η πλειονότητα των σκέψεων, των προβληματισμών και των αναζητήσεων του γιατρού Ηλία Μαζοκοπάκη μπροστά στις μεγάλες και αιώνιες αξίες της ζωής πείθουν κατ’ αρχήν για την ορθότητα των τοποθετήσεών του επί των εν διαπραγματεύσει ζητημάτων του εν θέματι βιβλίου και μας οδηγούν αβίαστα στην αποδοχή και την αναγνώριση αυτών για το παρόν και το μέλλον.

Από την εν Χριστώ σοφία των αρχαίων πατέρων της ερήμου, λόγους και πράξεις των εις οσμήν ευωδίας πνευματικής σταχυολογούμε δύο – τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα του νηστευτικού αγωνιστικού ήθους των που επιβεβαιώνει την αλήθεια της εκκλησίας όσον αφορά την νηστεία ελαίου και οίνου και τη νηστεία ευρύτερα και γενικότερα. Παραδείγματος χάρη, μοναχός έτρωγε μία φορά την εβδομάδα λίγο κρίθινο ψωμί και έπινε λίγο νερό. Και άλλος μοναχός, μεγάλος ασκητής, διδάσκει ότι η νηστεία είναι σαν το χαλινάρι του αλόγου. Ο μοναχός που δεν νηστεύει μοιάζει με αχαλίνωτο άλογο.

Ο ευαγγελιστής Ματθαίος λέει ότι : «σὺ δὲ νηστεύων ἄλειψαί σου τὴν κεφαλὴν καὶ τὸ πρόσωπόν σου νίψαι,»… (Ματθαίου 6, 17).

Είδη νηστευτικής χρήσεως τροφών, ημερών και εορτών όπως έχει καθιερώσει η Αγία μας Εκκλησία αναλύονται από την εν θέματι μελέτη του δόκτορος ιατρού Ηλία Μαζοκοπάκη με ενδελέχεια και πιστή απόδοση της νηστευτικής παράδοσης της Εκκλησίας μας.

Βασικός στόχος της Εκκλησίας μας είναι η υγεία τωνπιστών γιατι αυτή την αγάπη του δημιουργού λειτουργεί για αυτό αποδεχεται όλα τα αγαθα της παραγωγής τα ευλογει και τα εξαγιαζει ώστε να έχουν αποτελεσματική αποδοση για τους χρήστες αυτών.

Στο μυστήριο του βαπτίσματος π,χ, εκτός του νερού χρησιμοποιείται επίσης και το έλαιον με το οποίο χρείεται ο νεοφώτιστος και βαπτίζεται μέσα σε αυτό που βρίσκεται μαζί με το νερό στην κολυμπήθρα.

Επίσης στην παρασκευή του Αγίου Μύρου που τελείται αποκλειστικά από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο χρησιμοποιείται εκτός των άλλων αρωματικών και το έλαιον.
Επιπλεον στο μυστήριον του ευχελαίου επίσης χρησιμοποιείται έλαιον και οίνος, εξαγιάζονται και χρείονται με αυτά οι πιστοί.

Επισημαίνουμε ότι η νηστεία της Εκκλησίας έχει καθαρά λυτρωτικό και σωστικό χαρακτήρα, αφορά δηλαδή τη σωτηρία της ανθρώπινης ύπαρξης ενώ η ιατρική δίαιτα αφορά την υγεία του σώματος η οποία φυσικά επηρεάζει και την υγείαν της ψυχής εν τινι μέτρω.

Συγχαίρουμε τον γιατρό Ηλία Μαζοκοπάκη, γόνος της εκλεκτής οικογένειας των Μαζοκοπάκηδων από την Ποταμίδα Κισάμου για το πρόσωπο και την επιστημονική του πορεία στην ιατρική και τη θεολογία.

Καμαρώνουμε και τιμούμε και ευχόμαστε έτι περαιτέρω την ευλογίαν του Θεού πλούσια στο πρόσωπο και τη ζωή του.

Γνωρίζουμε επίσης ότι στην Παλαιά Διαθήκη χρησιμοποιείται το έλαιον για τη χρίση των βασιλέων ενώ στην Καινή Διαθήκη ο Χριστός ευλογεί το νερό και το μεταβάλλει σε οίνο στο γάμο της Κανά, συμβολικό θαύμα της αλλαγής και της νέας πραγματικότητας που ξεκινά με το γάμο, καθόσον το κρασί έχει χρώμα και γεύση ενώ το νερό δεν έχει ούτε χρώμα ούτε γεύση.

Ο Απόστολος των εθνών Παύλος συμβουλευει να μη γίνεται κατάχρηση του οίνου, «μη μεθύσκεστε οίνω ενώ εστί ασωτία».

Ενώ η χρήση του οίνου θεωρείται απο τον ίδιο καλή καθόσον «οίνος ευφραίνει καρδίαν».

Ο έλεγχος και η κυριαρχία είναι ευθύνη του ανθρώπου να μένει στη χρήση, όχι στην κατάχρηση.

Η νηστεία είναι άσκηση αυτοκυριαρχίας του ανθρώπου επάνω στα αγαθά της παραγωγής και η νηστεία είναι κατά τον Μέγα Βασίλειο ειναι των «κακών αλλοτρίωση».

Την ιατρική θεώρηση της νηστείας του συγγραφέα μας φίλτατου Ηλία Μαζοκοπάκη την αφήνουμε στους ειδικούς.

Εμπιστευόμαστε όμως και αποδεχόμαστε τις απόψεις και την εκτίμησή του γιατί είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και ερμηνευτικά χωρίς στοιχεία φανατισμού και μισαλλοδοξίας.
Εξάλλου «επιστήμη χωριζομένη αρετής πανουργία εστί».

Ο Ηλίας Μαζοκοπάκης είναι και επιστήμονας διακεκριμένος και ενάρετος και πολύ ευλογημένος άνθρωπος, γιατρός και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Θερμές ευχές για ότι καλύτερο και περισσότερο ευλογημένο στο πρόσωπο και τη ζωή του.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες