29 C
Chania
Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025

Η συναυλία “Riζituals” της Ξανθούλας Ντακοβάνου στο Φρούριο Κουλές

Τη Συναυλία “Το Riζituals” της Ξανθούλας Ντακοβάνου, στο Φρούριο Κουλές – Άπτερα, συνδιοργανώνουν την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, ώρα 21.00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Αποκορώνου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Το Riζituals της Ξανθούλας Ντακοβάνου είναι ένα τελετουργικό μουσικό έργο με έμπνευση από το το ριζίτικο τραγούδι και τη γυναίκα, το οποίο εμπεριέχει πρωτότυπες διασκευές ριζίτικων τραγουδιών ειπωμένα από γυναικείες φωνές, σε πολυφωνία ή ενορχηστρωμένα με παραδοσιακά και κλασικά όργανα.

Τα ριζίτικα τραγούδια που επιλέγονται έχουν ως επίκεντρο τη γυναίκα στους παραδοσιακούς ρόλους της: μάνα, σύζυγο, κόρη, ερωμένη ενώ όσο το έργο αναπτύσσεται παρακολουθούμε μια ενεργή αναζήτηση της σύγχρονης γυναίκας η οποία διαμορφώνει την ταυτότητα της στο σήμερα, αντλώντας υλικό από την παράδοση, ενσωματώνοντας όμως παράλληλα στοιχεία από τη σύγχρονη αστική πραγματικότητα όπου ζει.

Στη συναυλία, αλλά και στον ομώνυμο δίσκο, τραγουδάει η δημιουργός Ξανθούλα Ντακοβάνου με την εκπληκτική Ευγενία Τόλη Δαμαβολίτη και συνοδεύονται από τους εξαιρετικούς δεξιοτέχνες μουσικούς Σοφία Ευκλείδου (τσέλο, φωνή), Γιώργο Ζαχαριουδάκη (φλάουτα, θιαμπόλι, ασκομαντούρα), Θωμά Μελετέα (ούτι) και Σόλη Μπαρκή (κρουστά, αφήγηση).

Μετά τη δημιουργία του το 2023 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και την πρώτη του παρουσίαση στην Κρήτη (Ηράκλειο και Φρούριο Φιρκά στα Χανιά), το έργο δισκογραφήθηκε από τη ΜΟΥΣΑ και απέσπασε εξαιρετικές διεθνείς κριτικές, ενώ παρουσιάστηκε στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Είπαν για το Riζituals:

‘Ιδιαίτερα καθηλωτικό’ – Songlines, UK, 2025

‘5 Star album’ – Roots World Music Report, USA, 2025

‘Θεραπευτικό μουσικό ταξίδι’ – Athens Voice, GR, 2025

Mουσικά Βίντεο Rizituals:

Rizituals Sousta

Avgerinos

Στις 7 Σεπτέμβρη στις 21.00, το έργο επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του για μια μοναδική συναυλία στον μαγικό χώρο Φρούριο Κουλές στα Άπτερα. Είσοδος ελεύθερη.

Συμμετέχουν:

Ξανθούλα Ντακοβάνου : Σύλληψη, καλλιτεχνική διεύθυνση, τραγούδι
Ευγενία Τόλη Δαμαβολίτη : Τραγούδι
Σοφία Ευκλείδου : Τσέλο, τραγούδι
Γιώργος Ζαχαριουδάκης : Φλάουτο, θιαμπόλι, ασκομαντούρα
Θωμάς Μελετέας : Ούτι
Σόλης Μπαρκή : κρουστά
Μουσικές διασκευές : Ξανθούλα Ντακοβάνου, Δημήτρης Σιδερής και η ομάδα του Riζituals.

Παραγωγή: ΜΟΥΣΑ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα