Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Η σωματική υγεία…

Το πολυτιμότερο αγαθό, όλοι το ξέρουν, στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι η σωματική του υγεία.
Πολύτιμο είναι καθετί που έχει υψηλή εμπορική τιμή ή έχει ηθική αξία ανεκτίμητη.
Αγαθό είναι καθετί που έχει στη ζωή του ανθρώπου αξία ηθική ή πνευματική ή υλική.
Ζωή είναι ο χρόνος που κυλά από τη γέννηση ενός ανθρώπου έως το βιολογικό του θάνατο. Διακρίνεται σε προσωπική ή ιδιωτική, η οποία αφορά το τι κάνει ο καθένας ως άτομο, και σε κοινωνική ή δημόσια, η οποία σχετίζεται με την παρουσία του ως μέλους ενός κοινωνικού συνόλου.
Σωματική υγεία είναι η ευρωστία του ανθρώπινου σώματος. Είναι η εύρυθμη λειτουργία όλων των μελών και των οργάνων του. Έχει άμεση και στενή σχέση με την ψυχική ισορροπία και την πνευματική ευεξία και είναι πολύ εύθραυστη σαν πορσελάνη…
Χωρίς σωματική υγεία ο άνθρωπος θεωρώ ότι μοιάζει με το Σίσυφο. Αγωνίζεται διαρκώς για να κάνει τη ζωή του καλύτερη και όταν κοντεύει να τα καταφέρει, πάντα κάτι γίνεται και οι προσπάθειές του δεν έχουν την επιθυμητή έκβαση. Δεν μπορεί να απολαύσει τίποτα στη ζωή και τίποτα από όσα έχει ή αποκτά δεν τον γεμίζει με ψυχική ευφορία.
Με τη σωματική ευρωστία πιστεύω ότι ο καθένας μας έχει στο δισάκι του και περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και ισχυρή αυτοπεποίθηση, ενώ ταυτόχρονα ρίχνεται άοκνος και με μεγαλύτερη πίστη και δύναμη στους καθημερινούς αγώνες της ζωής.
Το σπουδαιότερο, βέβαια, σχετικά με τη σωματική υγεία, προκειμένου να την έχουμε χωρίς δυσεπίλυτα προβλήματα, φρονώ ότι είναι να συνειδητοποιήσουμε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι αν χαλάσει δύσκολα φτιάχνει καθώς μοιάζει τότε με ένα μπαλωμένο παντελόνι που δεν είναι ποτέ το ίδιο με ένα ολοκαίνουργιο. Και δεύτερον, ότι η διατήρηση της σωματικής μας υγείας είναι αποκλειστικά προσωπική ευθύνη του καθενός μας που απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση και προσοχή στη διάρκεια της ζωής μας και ούτε η οικονομική δύναμη ούτε η πολιτική δεν την εξασφαλίζει για αιώνια…

*Ο Γεώργιος Η. Ορφανός είναι φιλόλογος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα