Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Η συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σημαντικό θέμα στο οποίο ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει αρνητική εξέλιξη. Εξαιτίας του ότι είναι δύσκολο να το κατανοήσει ο απλός πολίτης, θα έπρεπε οι φορείς του νομού τόσο να ενημερώσουν όσο και να αναδείξουν τη σπουδαιότητά του.

Μετά την ψήφιση του νομικού πλαισίου, που προβλέπει 3 ΦOΔΣΑ ανά Περιφέρεια, αυτονόητη θέση όλων των Δήμων του νομού Χανίων είναι ότι η ΔΕΔΙΣΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομη, καθώς είναι ο μόνος φορέας στην Κρήτη που καλύπτει τις προδιαγραφές ορθής λειτουργίας.
Η διαχείριση των απορριμμάτων στον νομό Χανίων γίνεται σήμερα μέσω της ΔΕΔΙΣΑ με ένα αρκετά ικανοποιητικό τρόπο και σε κάθε περίπτωση είμαστε σε σαφώς καλύτερη θέση από την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από πολλές προσπάθειες Δήμων και Νομαρχίας, ειδικά τις προηγούμενες δεκαετίες. Έτσι, τα Χανιά από ένας νομός που τύγχανε αρνητικής δημοσιότητας λόγω του Κουρουπητού, μετατράπηκαν σ’ ένα νομό που πρωτοπορεί όσο αφορά στις υποδομές και τη λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ.
Σήμερα κάθε Δήμος υποχρεώνεται πλέον να ανήκει σ’ ένα Φορέα Διαχείρισης, που θα λειτουργεί ουσιαστικά σαν τη ΔΕΔΙΣΑ. Καλούνται δηλαδή οι Δήμοι της Κρήτης να αποφασίσουν πόσοι και ποιοί θα είναι αυτοί οι ΦOΔΣΑ και σε ποιόν θα ανήκει ο κάθε Δήμος.
Και ενώ εδώ στα Χανιά είχαμε τις, πρόωρες και άκαιρες όπως αποδεικνύεται, πανηγυρικές ανακοινώσεις, ότι εξασφαλίσαμε την αυτονομία της ΔΕΔΙΣΑ, ένα κλειστό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, τα συνεχή ανησυχητικά δημοσιεύματα και κυρίως η δημόσια παραδοχή του Δημάρχου Χανίων στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνουν ότι δυστυχώς τα πράγματα έχουν πάρει εξαιρετικά επικίνδυνη τροπή.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, τα δημοτικά τέλη, την προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά αφορά στην υπεράσπιση ενός κεκτημένου του νομού Χανίων, της ΔΕΔΙΣΑ. Και έχουμε την υποχρέωση να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα στο θέμα και να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε την –σε κάθε περίπτωση- διατήρηση της ΔΕΔΙΣΑ ως αυτόνομο ΦOΔΣΑ.
Η τοποθέτηση μου πάνω στο θέμα αυτό δεν γίνεται σε καμία περίπτωση από εξουσιομανία για τον έλεγχο μιας διαδημοτικής επιχείρησης, γίνεται μόνο από κοινή λογική. Η συγχώνευση μιας δομής που αποτελεί πρότυπο σε όλη την Ελλάδα στην διαχείριση απορριμμάτων με δομές που βρίσκονται εκεί που βρισκόμαστε εμείς πριν από 20 χρονιά δεν θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της ; Η απάντηση που μπορώ να δώσω εγώ είναι ασφαλώς και ναι.
Προφανώς, υπάρχουν μόνο τρεις αποδεκτές λύσεις:
1. Η θεσμοθέτηση 2 ΦOΔΣΑ στην Κρήτη, δηλαδή της ΔΕΔΙΣΑ για τον νομό Χανίων και ενός ακόμα για τους άλλους τρεις νομούς
2. Η θεσμοθέτηση 3 ΦOΔΣΑ στην Κρήτη, δηλαδή της ΔΕΔΙΣΑ για τον νομό Χανίων και 2 ακόμα για τους άλλους τρεις νομούς, στους οποίους οι Δήμοι τους θα επιλέξουν την χωροταξική κατανομή ανά φορέα.
3. Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης των δύο προαναφερόμενων λύσεων, μόνη διέξοδος είναι η νομοθετική ρύθμιση για ένα επιπλέον ΦOΔΣΑ στην Κρήτη.
Λύση με ένα ΦOΣΔΑ στην Κρήτη που θα απορροφήσει την ΔΕΔΙΣΑ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον πολιτικό κόσμο των Χανίων, ο οποίος πρέπει να ενεργοποιηθεί και να εξασφαλίσει το αυτονόητο. Επιβάλλεται να υπερασπιστούμε μια σημαντική δομή που διαθέτουμε και να μην επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία της. Και αφού εξασφαλίσουμε αυτό, θα ασχοληθούμε με την περεταίρω βελτίωση της λειτουργίας της. Το θεσμικό δυναμικό του νομού πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να ασκήσει πίεση εκεί που πρέπει για το αυτονόητο και για να μην κινδυνεύσει μια από τις πλέον επιτυχημένες δομές διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας. Χρειάζεται να κάνουμε βήματα μπροστά και όχι πισωγυρίσματα.

*Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης  είναι Υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εφυγε από τη ζωή ο Γ. Βίγλης

Εφυγε από τη ζωή ένας αγαπητός άνθρωπος που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στη βραδινή διασκέδαση. Ο θάνατος του Γιώργου Βίγλη προκάλεσε θλίψη σε όλους όσοι...

Mια επένδυση… με ιστορία στο Λαφονήσι

Η είδηση της αγοράς της “Ελαφόνησος Α.Ε.” από μια τοπική ξενοδοχειακή επιχείρηση συζητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερος μέρος της “Ελαφόνησος Α.Ε.” άνηκε σε...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Λευκή Νύχτα για τις Πολυεθνικές, μαύρη για τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην επερχόμενη Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου τα καταστήματα στις 30...

Η επίσκεψη του Μάθιου ΜαΚόναχι στην Κρήτη και το άρμεγμα της κατσίκας

Ο χολιγουντιανός σταρ βρέθηκε στην Άρβη μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Διακοπές και στην Κρήτη, επέλεξε να κάνει το φετινό καλοκαίρι ο...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα