Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η συμβολή του αυτοκινήτου στις επιχειρήσεις διάσωσης

Το αυτοκίνητο έχει πολλούς ρόλους. Η βασική αποστολή του είναι να μεταφέρει με ασφάλεια τους επιβάτες ακόμη και σε δύσκολες διαδρομές. Η μεταφορική του ικανότητα δοκιμάζεται με τα οχήματα φορτηγά καθώς και άλλες ειδικές κατασκευές. Όμως το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται για την άμεση επέμβαση σε έκτακτες περιπτώσεις και σε επιχειρήσεις διάσωσης.
Οι αρχές του κάθε κράτους έχουν συστήσει ειδικές ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων και φυσικών καταστροφών οι οποίες εκτός από την ανάλογη εκπαίδευση και εξοπλισμό έχουν στη διάθεση τους και οχήματα με μεγάλες ικανότητες. Αυτά τα οχήματα εξελίσσονται από ειδικευμένα κέντρα των αυτοκινητοβιομηχανιών καθώς και οίκους που έχουν αφοσιωθεί στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων των οχημάτων.
Η Nissan εκμεταλλεύεται τα χαρακτηριστικά του επαγγελματικού οχήματος Navara και δημιουργεί ειδικές εκδόσεις. Στην έκθεση επαγγελματικών οχημάτων στο Ανόβερο, παρουσίασε μια πρωτότυπη εκδοχή, με την ονομασία EnGuard Concept. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο είναι ένα σκληροτράχηλο παντός εδάφους pick-up, σχεδιασμένο να λειτουργεί ως όχημα διάσωσης.
Βασισμένο στην έκδοση Double Cab Techna, διαθέτει πολλά εξειδικευμένα στοιχεία σχεδιασμού αλλά και αναβαθμισμένη απόδοση. Επιπλέον, είναι εφοδιασμένο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, κατάλληλο για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου ενός προηγμένου drone που τροφοδοτεί το πλήρωμά του με ζωτικής σημασίας πληροφορίες, σχετικά με τους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει.
Σηματοδοτεί για την ιαπωνική μάρκα και την παγκόσμια πρεμιέρα ενός πρωτότυπου φορητού πακέτου μπαταριών. Σε κανονικές συνθήκες, οι συστοιχίες των μπαταριών είναι συνεχώς σε κατάσταση φόρτισης, αντλώντας ενέργεια από τον 2.300 κ.εκ. ντίζελ τούρμπο κινητήρα ισχύος 190 ίππων. Κάθε συστοιχία έχει απόδοση 2kW και χρησιμοποιεί επτά μονάδες μπαταριών, που βρίσκονται σε ένα στεγανό περίβλημα από αλουμίνιο. Δύο πρίζες φόρτισης και πέντε πρίζες παροχής είναι ενσωματωμένες σε κάθε συστοιχία.Σε μια επιχείρηση διάσωσης οι μπαταρίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την λειτουργία ειδικών εργαλείων κοπής ή και για την ανύψωση εξοπλισμού.
Κλειδί στον επιχειρησιακό ρόλο του οχήματος έχει ένα drone DJI Phantom 4, με ανώτατο όριο πτήσης στα 6.000 μέτρα. Με βάρος μόλις 1.380 γραμμάρια, το συγκεκριμένο drone μπορεί να πετάξει με ταχύτητες έως και 20 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για περίπου 30 λεπτά και μπορεί να αναμεταδώσει εικόνες σε μια οθόνη HD.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα