Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Η “ακτινογραφία” του κορωνοϊού στην Κρήτη

Πάνω από 33.000 δείγματα για τον νέο κορωνοϊό έχουν ληφθεί συνολικά στην Κρήτη από την αρχή της πανδημίας, με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι 48, εκ των οποίων τα 17 είναι ενεργά σήμερα. Πρόκειται για ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα που παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ή φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία καραντίνας.

Πάντως, όλες οι κλινικές COVID του νησιού είναι άδειες, μετά το εξιτήριο που έλαβε χθες ο 55χρονος Ηρακλειώτης που νοσηλευόταν για 14 ημέρες στην ειδική μονάδα του ΠΑΓΝΗ ενώ κατά την διαδικασία ιχνηλάτησης, βρέθηκε θετική 38χρονη από το οικογενειακό του περιβάλλον που δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Στα Χανιά, η κλινική ενδιάμεσης νοσηλείας του γενικού νοσοκομείου “Άγιος Γεώργιος”, υποδέχεται καθημερινά νέους ασθενείς με εμπύρετο ή δύσπνοια που αντιμετωπίζονται ως “ύποπτα κρούσματα” όπως ορίζει το πρωτόκολλο και οι οποίοι παραμένουν στη μονάδα αναμένοντας τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Εχθές, στην κλινική νοσηλεύονταν τρεις ασθενείς από τους οποίους είχε ληφθεί δείγμα ενώ συνολικά από τον περασμένο Μάρτιο έχουν νοσηλευτεί στην κλινική ενδιάμεσης νοσηλείας 565 ύποπτα περιστατικά. «Από αυτά δυο υπερήλικες ημεδαποί (87 και 75 ετών) θετικοί στον SARSCoV2 που στη συνέχεια νοσηλεύτηκαν στην Covid κλινική και έλαβαν εξιτήριο αφού ελέχθησαν δυο φορές συνεχόμενα αρνητικοί. Επίσης 21χρονος αλλοδαπός θετικός σε SARSCoV2 νοσηλεύτηκε σε θάλαμο απομόνωσης στην κλινική ενδιάμεσης νοσηλείας και έλαβε εξιτήριο αφού ελέγχθηκε δυο φορές συνεχόμενα αρνητικός» σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που ζήτησαν τα “Χ.ν”από τον διοικητή του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργο Μπέα.

Εκτός από τα τεστ στα “ύποπτα” περιστατικά, το νοσοκομείο Χανίων διαχειρίζεται πλέον τα τεστ που γίνονται στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου και για χειρουργεία που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικές κλινικές. Συνολικά όσον αφορά έλεγχο με μοριακή ανίχνευση RT PCR έχουν σταλεί 893 περιστατικά προεγχειρητικών από τις 5 Μαΐου στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), και 1.193 “ύποπτα” περιστατικά από τις 27 Φεβρουαρίου στο εργαστήριο κλινικής ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΚΛΙΝΕΣ

Μετά το κλείσιμο της κλινικής Covid 1 στο νοσοκομείο Χανίων, είναι ενεργές 34 κλίνες Covid με δυνατότητα να αναπτυχθούν άλλες 36.

Υπάρχουν ακόμα δύο κουτιά απομόνωσης (isolation boxes) στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που πρόκειται να ενισχυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με έξι κλίνες, μέσω της δωρεάς του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

30 εγχώρια κρούσματα στην Κρήτη

Σύμφωνα με στοιχεία της 7ης ΥΠΕ που ζητήθηκαν από τα «Χ.ν», από τις 11 Μαρτίου που καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό στην Κρήτη μέχρι χθες, είχαν επιβεβαιωθεί στην Κρήτη 30 κρούσματα με τελευταίο την 53χρονη από την Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Χερσονήσου για δουλειά και διαμένει σε σπίτι μαζί με συναδέλφους της. Ωστόσο, από την ιχνηλάτηση δεν έχει βρεθεί άλλο θετικό κρούσμα στον κύκλο της.

Από αυτά, τα 19 έχουν επιβεβαιωθεί στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, τέσσερα στο νοσοκομείο Χανίων (συμπεριλαμβάνεται Βρετανός θετικός στον κορωνοϊό που νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική κλινική) τέσσερα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και τρία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Από τους 30 θετικούς, οι 19 χρειάστηκαν νοσηλεία, 17 πήραν εξιτήριο και δύο κατέληξαν.

18 εισερχόμενα κρούσματα

Τα 18 εισερχόμενα κρούσματα έχουν βρεθεί κατόπιν δειγματοληπτικών ελέγχων στα διεθνή αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, όπου καθημερινά λαμβάνονται 1.100 δείγματα από επιβάτες διεθνών πτήσεων (275 στα Χανιά και 875 στο Ηράκλειο) υπό την εποπτεία του Πολεμικού Ναυτικού. Η επιλογή των επιβατών γίνεται από το qr code (κωδικού) του εισιτηρίου τους, με βάση κάποια επιδημιολογικά δεδομένα που αντλούνται από την φόρμα εντοπισμού επιβάτη (Plf) που έχουν συμπληρώσει πριν το ταξίδι. Σε όσους υποβάλλονται σε τεστ, γίνεται η σύσταση να παραμείνουν για δύο ημέρες σε καραντίνα στο ξενοδοχείο τους, μέχρι τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Αυτό συνέβη με τον Γερμανό τουρίστα, το τελευταίο γνωστό κρούσμα στα Χανιά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ.ν» όταν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, μεταφέρθηκε από το ξενοδοχείο του στην περιοχή της Γεωργιούπολης, στο ξενοδοχείο καραντίνας στα Μεγάλα Χωράφια, χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. Η διαχείριση των εισερχόμενων κρουσμάτων, από τον συντονισμό και την διενέργεια των ελέγχων, μέχρι και την ιχνηλάτηση των επαφών, γίνεται εξολοκλήρου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι υγειονομική περιφέρεια και τα νοσοκομεία του νησιού, εμπλέκονται μόνο εάν κάποιος από τους επισκέπτες νοσήσει βαριά και χρειαστεί νοσηλεία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες