Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τους ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη

Ανακοίνωση για το θέμα των ΦΟΣΔΑ στην Κρήτη εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν πρέπει να απειληθεί η ποιότητα ζωής και η υγεία των ανθρώπων του νησιού. Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η τοπική αυτοδιοίκηση παγίως (και σωστά) ξεκινά τα αιτήματά της με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Ακούγεται, λοιπόν, απίστευτο το αίτημα των δημάρχων της Κρήτης, να αναλάβει το κράτος να ορίσει τον αριθμό (1,2 ή 3) των διαχειριστών απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) στο νησί. Μετά από έξι μήνες διαβουλεύσεων, όπως όριζε ο νόμος, δεν έχουν καταλήξει, με αποτέλεσμα να οριστεί ένας και μόνο διαχειριστής στο νησί, και όλοι να κοιτάνε προς την Αθήνα, για λύση από κάποιον «κηδεμόνα» (αν δεν γίνει κάτι μέχρι τις 18/1 που ορίζει ο νόμος).
Τα (ρητορικά) ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα:
• Μετά το κακό αυτό προηγούμενο, θα απαιτήσει η αυτοδιοίκηση νέες αρμοδιότητες με αξιώσεις;
• Είναι ικανοποιημένη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) με έναν μόνο φορέα, ο οποίος, εκτός από τα άλλα προβλήματα, απομακρύνει τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον πολίτη;
• Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Χανιώτες δήμαρχοι με την υπεράσπιση της αυτονομίας του κατά κοινή ομολογία καλύτερου διαχειριστή απορριμμάτων στην Ελλάδα, της ΔΕΔΙΣΑ;
Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να παραμεριστούν μικροσυμφέροντα και εκλογικές σκοπιμότητες. Η ΠΕΔ, στις λίγες μέρες που απομένουν, να αγωνιστεί πυρετωδώς για το μέγιστο αριθμό ΦΟΔΣΑ (3), που να είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες της Κρήτης, ενός νησιού με έντονο ανάγλυφο, μεγάλο μήκος, και ανάγκη για υποδειγματική διαχείριση απορριμμάτων λόγω τηςοικονομίας που βασίζεται στους επισκέπτες. Να μην ξαναγευτούμε την πικρή πείρα από την αδράνεια για τη διαχείριση απορριμμάτων, που παλαιότερα κόστισε τόσο στο νομό, και να μην απολέσουμε το κόσμημα (ΔΕΔΙΣΑ) που κερδίσαμε με μεγάλη δυσκολία. Πιο πολύ απ’ όλα όμως να μην απειληθεί η ποιότητα ζωής και η υγεία των ανθρώπων που ζούμε εδώ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα