Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Η προεδρία Biden και ο κόσμος

O Biden πήρε την προεδρία και πολλοί στον κόσμο θριαμβολογούν για την αλλαγή από την εποχή του κ. Trump και άλλοι φαντάζονται μεγάλες αλλαγές.

Είναι αλήθεια ότι η θητεία του κ. Trump έφερε πολλές αλλαγές στις ΗΠΑ, και κατ’ επέκταση, στις σχέσεις τους με τον κόσμο. Πρώτον ο απομονωτισμός και η ξενοφοβία μαζί με το America first.

Από την άλλη μεριά, αλλαγές με τον κ. Biden, πρέπει να έχομεν υπ’ όψη μας ότι θα γίνουν κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες και στις ΗΠΑ και στον κόσμο, μαζί με τις επιθυμίες της καινούργιας διοίκησης.

Πολλοί έχουν ελπίδες για επιστροφή στην προ του Trump εποχή, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει (Βλ. π.χ. Rosa Balfour, “Europe’s High Expectations for a US President Joe Biden”, Carnegie Europe, 10 Νοεμβρίου 2020).

Η διεθνής σκηνή έχει αλλάξει και κατά τα τελευταία 4 χρόνια. Η άνοδος της Κίνας είναι εντυπωσιακή καθώς και σε μικρότερο βαθμόν, της Ινδίας. Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τα βήματά της, κάτω από την εμφανή πλέον ηγεσία της Γερμανίας και με τη Γαλλία να βρίσκεται πάντα στην ηγετικήν πυραμίδα. Η ΕΕ, όμως, δεν έχει δημιουργήσει κοινό αμυντικό μηχανισμό, πράγμα που την αναγκάζει να στηρίζεται όπως πάντα στο ΝΑΤΟ. Μειονέκτημα για την ανεξαρτησίαν της.

Ο κόσμος αναμένει από τον κ. Biden να στηρίξει τον Π.Ο.Υ., ιδίως στην εποχή της πανδημίας και να επιστρέψει στη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Επίσης να αναλάβει τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα. Ο κ. Trump εγκατάλειψε στην ουσία τη Μέση Ανατολή και δεν φαίνεται να ενδιαφερόταν στις πράξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν σιγά σιγά πίσω στη βάση τους. Και η Άπω Ανατολή; Και οι σχέσεις με την Κίνα; Τι θα κάμει λοιπόν, ο κ. Biden; Θα δούμε σύντομα. Έχει βέβαια και τα εσωτερικά προβλήματα.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες