Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Η πιθανότητα των εκλογών

Κύριε διευθυντά,
η απόσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όπως προκύπτει με βάση τις δημοσκοπήσεις, είναι πρωτοφανής στα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, πάνω στις οποίες έχουν αποτυπωθεί τα κυβερνητικά δείγματα γραφής, τότε δεν μένει καμιά αμφιβολία για τον νικητή των ενδεχόμενων εκλογών: όσο συντομότερα οι τελευταίες, τόσο η αμφιβολία αυτή εξανεμίζεται.

Παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, η πιθανότητα για εκλογές το φθινόπωρο κάθε άλλο από αμελητέα παρίσταται. Ποιος είναι, λοιπόν, ο παράγοντας που θα τις επίσπευδε;

Η απάντηση είναι μία, και ακούει στο όνομα “πανδημία”. Μέχρι στιγμής οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο πρόβλημα αυτό κρίνονται ως ικανοποιητικοί. Τι θα συνέβαινε όμως, αν η κατάσταση άλλαζε; Και γιατί να αλλάξει, θα πείτε.

Έχουμε το δεδομένο ότι, κατόπιν της εμφάνισης της βρετανικής μετάλλαξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η μετάλλαξη αυτή μεταδόθηκε και στη χώρα μας.
Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά να πλήττεται από την ινδική. Η ίδια η εμπειρία μας λοιπόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποδεχτούμε και την τελευταία.

Και τι έγινε, θα λέγατε. Η απευκτέα αυτή περίπτωση, ιδιαίτερα αν είχε δυσμενείς συνέπειες -λόγω και της αυξημένης μεταδοτικότητάς της- για τη χώρα μας, το πιθανότερο είναι ότι, εξελισσόμενη, θα αντανακλούσε αρνητικά για την εικόνα της κυβέρνησης, μπροστά στα κουρασμένα και βεβαρημένα μάτια των πολιτών. Σε τέτοια περίπτωση, οι όποιες μεταρρυθμίσεις και το σύνολο του κυβερνητικού έργου τουλάχιστον θα δυσκολευόταν…

Και γιατί να αλλάξει κάτι, αν έχουν προηγηθεί εκλογές; Η απάντηση εδώ θα έχει προηγουμένως λάβει υπόψη πως η επαναψήφιση της κυβερνώσας παράταξης αφεύκτως θα εμπεριείχε και την αναγνώριση της προηγηθείσας πολιτικής της, στο ζήτημα της πανδημίας, ως αρκούντως ικανοποιητικής. Η αναγνώριση λοιπόν αυτή, η διά ψήφου επικυρωμένη και επισφραγισμένη, θα ήταν δύσκολο να ανακληθεί ύστερα εξαιτίας κάποιας κακής τροπής των πραγμάτων (venire contra factum proprium, όπως θα έλεγαν οι Λατίνοι).

Εν κατακλείδι, μαζί με την ευχή να πάνε όλα καλά με την πανδημία, θα αμφισβητήσουμε την πιθανότητα φθινοπωρινών εκλογών, μόνο για να προλάβει η κυβέρνηση κακές εξελίξεις στο πεδίο της τελευταίας. Αλλά θα εκφράσουμε βεβαιότητα για διενέργεια αυτών, αν -ο μη γένοιτο – τα πράγματα στο εγγύς μέλλον χειροτερέψουν (άλλωστε, σε τέτοια περίπτωση, η διαχείριση της κατάστασης που συνολικά θα προβλεπόταν να προκύψει -περιλαμβανομένης, φυσικά, της οικονομικής-θα επέτασσε, από μόνη της, την ανανέωση της λαϊκής εντολής).

Παρασκευάς Μαμαλάκης

1 Comment

  1. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για την Ελλάδα.
    Είτε ελληνοτουρκικά, είτε οικονομία, είτε ανεργία, είτε μεταναστευτικό;
    Νομίζω ότι ο πολιτικός κόσμος στο σύνολο του πρέπει να μελετήσει καλά την κατάσταση!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες