Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Οι περικοπές φέρνουν διακοπές ρεύματος

Συνεχείς βλάβες στο δίκτυο και καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ταλαιπώρησαν το τελευταίο διάστημα τα Χανιά με τους πολίτες να διατυπώνουν έντονα παράπονα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ζημιά σε μετασχηματιστή στην οδό Γιαμπουδάκη που άφησε χωρίς ρεύμα για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά σπίτια ενώ στη συνέχεια -και μέχρι χθες νωρίς το απόγευμα- ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έδινε εκ περιτροπής ρεύμα στις οικίες της περιοχής. Aντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισε την παραμονή της πρωτοχρονιάς η Νέα Χώρα.
Πάντως άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα μέσα στον ΔΕΔΔΗΕ μας έλεγαν ότι τα προβλήματα αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου σε μια πορεία σταδιακής απαξίωσης της εταιρείας.

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
«Οτι υπάρχει λίγο προσωπικό σε σχέση με παλαιότερα είναι δεδομένο. Μια βλάβη, που κάποτε κάναμε 1 ώρα να τη διορθώσουμε γιατί είχαμε 3 συνεργεία ανεπτυγμένα σε διαφορετικές περιοχές, τώρα χρειάζεται πολύ περισσότερη ώρα να φτιαχθεί αφού τις απογευματινές και βραδινές ώρες υπάρχει μόνο ένα συνεργείο για όλο τον Νομό!», μας τόνισαν.
Μάλιστα, μέχρι πέρυσι, λόγω περικοπών δεν επιτρέπονταν τα συνεργεία να “γράφουν” υπερωρίες, ενώ ακόμα και σήμερα για να δουλέψουν την Κυριακή θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από την Αθήνα.
Η πολιτική αυτή έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα της συντήρησης και των επισκευών του δικτύου. Κι αυτό γιατί παλαιότερα οι συντηρήσεις γίνονταν Κυριακές (αφού δεν μπορεί να κοπεί καθημερινή το ρεύμα), όπου έβγαιναν 20 ζευγάρια από τεχνικούς και πήγαιναν στύλο – στύλο. «Τώρα ούτε τα 40 άτομα υπάρχουν, ούτε εγκρίνεται να πληρωθούν αυξημένο μεροκάματο για να δουλέψουν Κυριακή. Επίσης, τώρα η νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να κάνεις επιθεώρηση της γραμμής με κιάλια κι αν δεις κάτι να φτιαχθεί μέσω εργολάβου. Μπορείς όμως να ξέρεις με τα κιάλια σε τι κατάσταση είναι η γραμμή;», ήταν το σχόλιο παλιού στελέχους της επιχείρησης.
Κερδισμένες από αυτή τη διαδικασία βγαίνουν οι εταιρείες που εμπορεύονται ρεύμα, οι οποίες πληρώνουν χαμηλά τέλη διέλευσης δικτύου (αφού γίνεται ελλιπής συντήρηση) και την ίδια στιγμή αγοράζουν ρεύμα κάτω του κόστους από τη ΔΕΗ και καρπώνονται τα καθαρά κέρδη από την εμπορία του ρεύματος.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΛΙΚΩΝ
Πέραν όμως από την έλλειψη προσωπικού, μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται και σε ό,τι αφορά τα υλικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΕΔΔΗΕ στα Χανιά δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή στύλους, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν στα συρτάρια της εταιρείας μελέτες για έργα αντικατάστασης παλαιών στύλων ύψους εκατομμυρίων ευρώ.
Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται σε καλώδια για συνδέσεις παροχών. Ελλείψεις σε καλώδια που έχουν ως συνέπεια νέες επιχειρήσεις και σπίτια να περιμένουν μήνες ολόκληρους για να συνδεθούν με το δίκτυο, όπως έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη τα “Χ.ν.” με ρεπορτάζ τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα