30.8 C
Chania
Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025

Η περιφέρεια που αδειάζει!

Η εξουσία, όταν αποδεικνύεται, όταν δεν ακούει τους πολλούς πρόθυµα και όταν προθυµοποιείται να εξυπηρετεί µόνο τους ολίγους, τότε παράγει ανισότητες, µε αποτέλεσµα η Περιφέρεια να µαραζώνει, αφού το παραγωγικό δυναµικό της, οι νέοι µας, ξενιτεύονται.
Η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση αποτελείται απ’ την Κεντρική Εξουσία, την Κυβέρνηση, 7 Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις, 13 Περιφέρειες, 74 Περιφερειακές Ενότητες, 333 ∆ήµους και 6070 ∆ηµοτικές Κοινότητες. Ο υπαίθριος επαρχιακός πληθυσµός χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ελλείψει εγγυήσεων και συνθηκών εξασφάλισης εργασίας, µονιµότητας διαβίωσης.
∆εν υπάρχει πολιτική στην επαρχία, στην οποία οι άνθρωποι να βασίζονται ώστε να αξιολογείται η αξιοσύνη τους και να επιλέγουν την παραµονή τους µακράν των µεγάλων πόλεων, διαθέτοντας τις δραστηριότητές τους στην υπαίθριο χώρα. Αυτόν τον καιρό ο επαρχιακός πληθυσµός έχει χαρακτηριστικά γνωρίσµατα της ρευστότητας. Η ∆ιοίκηση δεν καταφέρνει να συσπειρώσει τον κόσµο της υπαίθρου.
Η αγορά εργασίας φθίνει, τα δίκτυα της διαπλοκής εξελίσσονται και η λογοδοσία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η επαρχία ζητά απ’ την Κεντρική ∆ιοίκηση να τη µεταχειρίζεται ισότιµα και οι αποφάσεις να λειτουργούν περισσότερο ως φορείς εξουσιών και κοινωνικών έργων στην ύπαιθρο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της, έτσι ώστε τα προβλήµατα να γίνονται θεσµικά, ολοκληρωτικά, και όχι µόνο τοπικά. ∆ηλαδή ό,τι ισχύει σε µία Περιφερειακή Ενότητα, να εφαρµόζεται και στην τελευταία ∆ηµοτική Κοινότητα. Ό,τι σχεδιάζεται να εξυπηρετεί κοινές ανάγκες και όχι ρόλους ηµετέρων.
Οι δηµόσιοι διάλογοι και οι διατυπώσεις της δηµόσιας λογοδοσίας έχουν αφήσει πίσω τους ένα κενό που δεν καλύπτεται, διότι δεν υπάρχει εµπιστοσύνη. ∆εν γεµίζει µε αναρτήσεις και κούφιες κουβέντες στα σόσιαλ µίντια και στα δελτία τύπου µε γελοιότητες. Μήπως θέλουν να το καλύψουν µε µετανάστες;
Ο εκκολαπτόµενος επιστήµονας, νέος πολίτης, αν και πιστεύει ότι δεν µπορεί να ορθοποδήσει στην περιφέρεια που µαραζώνει, επιθυµεί να εργασθεί στην επαρχία. Η δραστηριότητα, όµως, της εξουσίας «περί άλλα τυρβάζει». ∆εν υπάρχει συνείδηση ευθύνης, δεν έχει βούληση στήριξης της περιφέρειας, µετατρέποντάς την σε πειραµατόζωο.
Οι επιδοτήσεις για τους καλά γνωρίζοντες είναι επιλογή ρόλων συνειδητής υποταγής, λειτουργούν ως φορείς της πολιτικής εξουσίας, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της και να λύνονται τα προβλήµατά της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα