Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Η παράδοση των Γερμανών των Χανίων

Στις 8 Ιανουαρίου ο αξιόλογος ιστορικός ερευνητής Νίκος Πλουμιστάκης, με αφορμή αναφορές μου στη Μάχη του Βαφέ στο τέλος της Γερμανικής κατοχής, αναφέρθηκε σε γεγονότα και οι αναφορές του αυτές απέχουν πολύ της πραγματικότητας. Συγκεκριμένα:

α) Ως αποδεικνύεται από καταγραφή των ημερών της παράδοσης, η υπογραφή έγινε από Ελληνα, Αγγλο και τον Γερμανό στρατηγό, σε έντυπο, σε τρεις γλώσσες και όχι μόνο από Αγγλο και στην Αγγλική.
Και αντιγράφω: Η εντολή από Βερολίνο ήταν να γίνει η παράδοση στους Αγγλους, και φυσικό αυτό, αφού οι Ελληνες δεν διέθεταν ούτε στο ελάχιστο την στρατιωτική δύναμη, ούτε μέσα μεταφοράς, ούτε στρατόπεδα, έστω προσωρινής αιχμαλωσίας.
Απέμενε πλέον η υπογραφή της τοπικής συνθηκολόγησης. Για το σκοπό αυτό την ίδια μέρα (8 Μαΐου 1945) είχε αφιχθεί στην Αγία Γαλήνη ο Αγγλος Ταξίαρχος Kirkman (Κίρκμαν) ως αντιπρόσωπος του Αρχιστράτηγου Alexander (Αλεξάντερ) Ανωτάτου Συμμάχου Αρχηγού του Μεσογειακού Θεάτρου Επιχειρήσεων. Και στις 22.30 της 9ης Μαΐου 1945 στη μεγάλη αίθουσα της βίλας “Αριάδνη” στην Κνωσό Ηρακλείου
-χωρίς πολλές επισημότητες- υπογράφηκαν το “Εγγραφον τοπικής παραδόσεως των εν Κρήτη Γερμανικών και Ιταλικών Δυνάμεων” και το αναπόσπαστο Παράρτημά του “Διαταγαί προς τας γερμανικάς δυνάμεις”.
Τα ιστορικά κείμενα -συντεταγμένα στα αγγλικά, ελληνικά και γερμανικά- σε χαρτί με προμετωπίδα “ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ” υπογράφηκαν κατά σειράν από τον πελιδνό, ασκεπή και χωρίς διακριτικά – “Γερμανό Διοικητή Φρουράς Κρήτης” πλέον- υποστράτηγο Χανς Μπέντακ, τον Αγγλο Ταξίαρχο Κίρκμαν και τον Στρατιωτικό Διοικητή Κρήτης Υποστράτηγο Γεώργιο Φουντουλάκη και τέθηκαν σε ισχύ αμέσως, ενώ οι εχθροπραξίες προβλέπεται να καταπαύσουν από τις 10.00 ώρας GMT (Γκίνουιτς) της 10ης Μαΐου 1945. Μ’ αυτά ο Μπέντακ «παραδίδει άνευ όρων απάσας τας υπό την Διοίκησιν ή έλεγχόν του δυνάμεις ξηράς, αέρος και θαλάσσης και θέτει άνευ όρων εαυτόν και τας δυνάμεις ταύτας εις την διάθεσιν του Ανωτάτου Συμμάχου Διοικητού του Μεσογειακού Θεάτρου Επιχειρήσεων» και «αναλαμβάνει να εκτελέσει τας εν τω παραρτήματι προς τούτο τασσομένας διαταγάς και οιασδήποτε περαιτέρω διαταγάς του Ανωτάτου Συμμάχου Διοικητού του Μεσογειακού Θεάτρου Επιχειρήσεων».

β) Δεν είναι καν σοβαρό το επιχείρημα ότι οι Αγγλοι, χρησιμοποιώντας τα Γερμανικά στρατεύματα στην Κρήτη, περίμεναν την κατάληξη της εμφύλιας σύρραξης στην άλλη Ελλάδα, ώστε αν επικρατούσε ο ΕΛΑΣ να μην επιτρέψουν την ενσωμάτωση της Κρήτης στην άλλη Ελλάδα. Δηλαδή, οι ηττημένοι Γερμανοί με τους Αγγλους, θα συνέχιζαν την κατοχή!! Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει αφού όταν παραδόθηκαν οι Γερμανοί, δεν είχε αρχίσει, εκτός από τα Δεκεμβριανά, ουσιαστικά ο Εμφύλιος.

γ) Τώρα, επειδή ένας καπετάνιος της αντίστασης έγραψε πως οι Αγγλοι τον προόριζαν για… Πρόεδρο Αυτόνομης Κρήτης, ας μην το σχολιάσουμε.
Παραθέτω φωτογραφίες από την αποχώρηση των τελευταίων Γερμανών από το λιμάνι της Σούδας, που έλαβα από το μοναδικό ιστορικό λεύκωμα του αείμνηστου Γιώργου Μπριντάκη “Μάχη Κρήτης – Αντίσταση – Αποχώρηση – Επόμενες ημέρες”, με μοναδικές φωτογραφίες αυτής της περιόδου και ιδίως από την υποδοχή στην πόλη μας των αντάρτικων ομάδων και των ανδρών του Ελληνικού Στρατού, τις παρελάσεις των κ.λπ., και σύντομη περιγραφή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Kείμενο του Σήφη Μανουσογιαννάκη Αντιναυάρχου που είναι αναρτημένο στο ίντερνετ συνάδει με την άποψη του Κυρίου Πλουμιστάκη κι όχι με την άποψη Πλημάκη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα