Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η πανδημία γεννά κρίσιμα ηθικά διλήμματα

Όσο εντείνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας τόσο πιο κοντά έρχεται το δραματικό ενδεχόμενο της διαλογής ασθενών, ενώ την ίδια στιγμή η υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού ως το κυριότερο όπλο κατά του κορωνοϊού, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Aυτά είναι μερικά από τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα τα τελευταία δύο χρόνια όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η φονικότερη έως σήμερα πανδημία του 21ου αιώνα.

Διλήμματα που απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη διεπιστημονική διημερίδα βιοηθικής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά.

Τη διημερίδα διοργάνωσαν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για ειδίκευση στη Βιοηθική της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και του Δικηγορικού Συλλόγου.

ΔΙΑΛΟΓΗ ΑΣΘΕΝΩΝ;

«Τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ασθενών με covid θα μπορούσαν να καταταγούν σε δύο κατηγορίες: διλήμματα που προϋπήρχαν, όπως για παράδειγμα το ερώτημα που τίθεται πάντα αν ο ασθενής που είναι να μπει στη ΜΕΘ θα ωφεληθεί ή απλώς θα παραταθεί η ταλαιπωρία και το μαρτύριο αυτού και των αγαπημένων του προσώπων. Από εκεί και πέρα, η πανδημία έφερε τα συστήματα υγείας και τις ΜΕΘ διεθνώς μπροστά σε μια μαζική προσέλευση βαρέως πασχόντων ασθενών, με συνέπεια τα κρεβάτια να μην φτάνουν. Έτσι είδαμε πολυδιαφημισμένα συστήματα υγείας όπως το αγγλικό ή της Λομβαρδίας στην Ιταλία να καταρρέουν», σημείωσε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας στο ΔΠΘ Ιωάννης Πνευματικός, περιγράφοντας τα δραματικά ερωτήματα που αναδύονται λόγω της πίεσης που ασκεί στα νοσοκομεία η πανδημία.

«Και το ερώτημα – δίλημμα που έρχεται να βάλει αυτή η κατάσταση είναι ποιους θα διαλέξουμε να βάλουμε στη ΜΕΘ;», ανέφερε ο κ. Πνευματικός, ενώ στην παρατήρησή μας ότι ουσιαστικά αυτά τα διλήμματα τα “φορτώνεται” η ιατρική κοινότητα λόγω των πολιτικών χειρισμών κάθε κυβέρνησης, σημείωσε: «Φορτωθήκαμε αυτό το βάρος επειδή είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, με συνέπεια να παρατηρηθούν φαινόμενα εργασιακού burnout (εργασιακής εξουθένωσης) σε υγειονομικούς. Όλοι αυτοί βέβαια είναι προβληματισμοί που μπαίνουν σε κάθε εποχή που υπάρχει μια μαζική κρίση».

Καταλήγοντας ο κ. Πνευματικός υπογράμμισε ότι παράλληλα και σε σχέση με την υγειονομική κρίση διαπιστώνεται και μια «κρίση εμπιστοσύνης»: «Η έννοια της εμπιστοσύνης είναι κεντρική σε αυτή τη συλλογική δοκιμασία. Γιατί για παράδειγμα ένας στους τρεις αρνείται τον εμβολιασμό; Είναι θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης που οφείλεται στη ραγδαία ιστορική μεταβολή που έχει επιφέρει η ψηφιακή επανάσταση και η παγκοσμιοποίηση. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά και πολλοί άνθρωποι είναι στο έρεβος της σύγχυσης».

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ;

Ο πρώην πρύτανης και ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Σιμόπουλος αναφέρθηκε σε ένα ακόμα από τα σημαντικότερα διλήμματα που τίθεται στην ιατρική κοινότητα και ευρύτερα στην κοινωνία: πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός; «Θεωρώ ότι αυτό είναι θέμα ενημέρωσης. Ισως η μερίδα του κόσμου που αντιδρά και έχει επιφυλάξεις, τις οποίες δεν μπορείς να τις παρακάμψεις με ένα νομοθετικό διάταγμα, θα πρέπει να έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα που βλέπουμε καθημερινά εμείς ως γιατροί μέσα στα νοσοκομεία. Δεν μιλάμε για έναν ιό που εύκολα αντιμετωπίζεται.

Η νέα μετάλλαξη για παράδειγμα, η “όμικρον”, κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί. Μπορεί να μην είναι κάτι τόσο ανησυχητικό αλλά μπορεί να είναι και κάτι επικίνδυνο. Η συνεχής, ωστόσο, παρουσία μεταλλάξεων εντείνει και το συγκεκριμένο δίλημμα (περί υποχρεωτικών εμβολιασμών), διότι, τελικά, ο χώρος στον οποίο εκδηλώνεται η συνεχής μετάλλαξη των χαρακτηριστικών του ιού είναι οι ανεμβολίαστοι, όπου ο ιός βρίσκει παρθένο έδαφος. Πρέπει να το καταλάβει αυτό ο κόσμος και να έρθει πιο κοντά στον εμβολιασμό», είπε ο κ. Σιμόπουλος και πρόσθεσε ότι η δημόσια υγεία αποτελεί υπέρτατο αγαθό που αφορά όλη την κοινωνία και δεν περιορίζεται στο άτομο.

«Πρέπει να φροντίσουμε λοιπόν να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι είναι ο εμβολιασμός.

Ακούγονται πράγματα, για παρεμβάσεις στο γενετικό υλικό κ.λπ., που οφείλονται καθαρά στην άγνοια», συμπλήρωσε ο κ. Σιμόπουλος.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα