Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Η πανδημία έφερε περισσότερη βία μέσα σε σπίτια στα Χανιά

Πέντε περιστατικά την Πέμπτη αντιμετώπισε η Αστυνομία

Η πανδημία έφερε περισσότερη ενδοικογενειακή βία σε σπίτια στα Χανιά. Μόνο προχθές, δηλαδή σε μία ημέρα, το Γραφείο Ενδοικογενειακής Βίας της Αστυνομίας Χανίων, παρενέβη σε 5 περιστατικά, στα δύο θύματα ήταν παιδιά και στα άλλα τρία γυναίκες.
Την ίδια ώρα αυξάνονται και οι περιπτώσεις μαθητών που έχουν πέσει θύματα βίας στο οικογενειακό τους περιβάλλον με τους εκπαιδευτικούς να έχουν πλέον έναν ακόμη ρόλο: αυτόν της προστασίας των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στο Μεγάλο Αρσενάλι με σκοπό την ενημέρωση των διευθυντών σχολικών μονάδων για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να αντιδράσουν όταν αντιλαμβάνονται τέτοια περιστατικά.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και ο τρόπος διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των μαθητών.
Μιλώντας στα “Χ.ν,”, η προισταμένη στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομίας Χανίων, υπαστυνόμος Ελένη Βιγλάκη, σημείωσε ότι η ανάγκη λειτουργίας του συγκεκριμένου Γραφείου στα Χανιά προέκυψε επειδή υπήρχαν πάρα πολλά περιστατικά ενδοικογενειακής βίας.
«Εχουμε πάρα πολλά περιστατικά, περισσότερα από την περίοδο πριν την πανδημία. Η πανδημία έφερε την αύξηση των περιστατικών. Εμείς προσπαθούμε να παρέμβουμε σε κάθε περίπτωση για όλα αυτά τα περιστατικά. Αν μέσα σε ένα σχολείο ένας μαθητής βρει κάποιον δάσκαλο και του πει ότι περνάει κακοποίηση μέσα στο σπίτι του, οι δάσκαλοι και οι διευθυντές είναι υποχρεωμένοι βάσει του νόμου, να συντάξουν μια αναφορά και να μας ενημερώσουν ότι το συγκεκριμένο παιδί είναι θύμα κακοποίησης, οπότε κινητοποιούμαστε άμεσα και σχηματίζουμε δικογραφία».
Σύμφωνα με την ίδια, μόνο την Πέμπτη, «είχαμε πολλά περιστατικά συγκριτικά με το μήνα. Είχαμε γύρω στα 5 περιστατικά σε μία ημέρα, τα δύο με θύματα παιδιά και στα άλλα τρία βία από τον σύζυγο στη σύζυγο και τα παιδιά ήταν μέσα στο σπίτι και έβλεπαν τη βία».
Η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου της 2ης εκπαιδευτικής περιφέρειας και υπεύθυνη για 40 σχολικές μονάδες στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, Χαρά Ανδρεάδου, ανέφερε ότι η συνάντηση είχε σκοπό την ενημέρωση των διευθυντών σχολικών μονάδων του νομού ενώ εξήγησε ότι έχουν εμφανιστεί, κυρίως μετά την πανδημία, πολλές προβληματιικές καταστάσεις στα σχολεία.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η συντονίστρια εκπαιδευτικός, Αθηνά Ντούλια τόνισε ότι «ειδικά τον τελευταίο χρόνο παρατηρούνται φαινόμενα και συμπεριφορές που πραγματικά μας προβληματίζουν. Συμπεριφορές παιδιών που ήταν ανοίκιες για εμάς τα προηγούμενα χρόνια. Είναι απαραίτητο να είμαστε ενημερωμένοι για το που θα απευθυνθούμε για να υποστηρίξουμε το παιδί».
Η κα Ντούλια εξήγησε ότι στα σχολεία έχουν παρουσιαστεί αρκετά προβλήματα, προβλήματα που απορρέουν από διαζύγια, από ενδοοικογενειακή βία, προβλήματα και κακοποιήσεις αρκετές, βίαιες συμπεριφορές. «Σε αυτό έχει συντείνει και η πανδημία διότι στο διάστημα του εγκλεισμού τα παιδιά φαίνεται ότι έχασαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και για αυτό τα σχολεία έχουν αναλάβει έναν επιπρόσθετο ρόλο να καλλιεργήσουν από την αρχή αυτές τις κοινωνικές δεξιότητες».
Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανών, Πόπη Κασσωτάκη Ψαρουδάκη, σημείωσε ότι «τη φετινή σχολική χρονιά έχουμε κάνει ένα πολύ δομημένο και συγκροτημένο πρόγραμμα αλληλεπίδρασης, ενημέρωσης και επικοινωνίας με τις σχολικές μας μονάδες, με τους διευθυντές κυρίως, για να βελτιώσουμε ποιοτικά τις σχέσεις ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια».

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η υπεύθυνη της ομάδας προστασίας προσωπικών δεδομένων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Μαριάννα Ψαρουδάκη, σημείωσε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, με ποιον τρόπο πρέπει να γίνεται η σύννομα των προσωπικών δεδομένων τα οποία διαχειρίζονται καθώς η κάθε σχολική μονάδα αποτελεί υπεύθυνο επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται. Πλέον, ο γενικός κανονισμός είναι σαφής και είναι αυστηρός».
Το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου και της ομάδας έργου για την προστασία προσωπικών δεδομένων των μελών του, Στέλλα Μπατάκη, υπογράμμισε ότι από τον διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, διαφάνηκε ότι «έχουν ενημέρωση, κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να επεξεργάζονται με νόμιμο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών στα σχολεία στα οποία είναι υπεύθυνοι. Επίσης τους προβληματίζει η επεξεργασία των δεδομένων από εξωσχολικούς, δηλαδή από γονείς και συγγενείς των παιδιών που έρχονται στο σχολείο, είτε στο πλαίσιο κάποιας εκδήλωσης, είτε για να παραλάβουν τα παιδιά. Θα πρέπει οι γονείς και οι συγγενείς και όσοι έχουν τα παιδιά στο σχολείο, να είναι οι ίδιοι πρώτα απ’ όλα πολύ υπεύθυνοι όσον αφορά την επεξεργασία των δεδομένων των παιδιών. Η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή».
Ο υποψήφιος διδάκτορας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τεχνικός υπεύθυνος της ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, Νίκος Μπολανάκης, σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για ενημέρωση.
Η αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη υπογράμμισε ότι υπάρχει σύμπραξη όλων των κοινωνικών λειτουργών των υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίοι «ερευνούν τα όποια περιστατικά τους έρθουν και από εκεί και πέρα, ανάλογα την περίπτωση γίνεται η διασύνδεση με τους αρμόδιους φορείς».
Στο ρόλο του εισαγγελέα ανηλίκων και στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σε περιπτώσεις βίας με θύματα ανηλίκους, αναφέρθηκε η Εισαγγελέας Ανηλίκων Χανίων, Χριστίνα Δημητριάδου – Στεργιανού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα