Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

Η ορθόδοξη Ελλάδα στην αφρικανική ήπειρο

Οι πρόγονοι από τα Χορευτιανά Κισάμου. Το φως της ημέρας στο Ηράκλειο Κρήτης. Μια άγια μάνα στην πορεία της ζωής του.
Σπουδές, ιερουργίες και με το οφίκιο του αρχιμανδρίτη στην Ι. Μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων. Στη συνέχεια στην Οδυσσό για κάποια χρόνια όπου άφησε το αποτύπωμα στους εκεί Ελληνες και τα ελληνικα μνημεία. Μόλις άραζε στο λιμάνι της πόλης, κάποιο ελληνικό καράβι επίσκεψη και ευλογία στο πλήρωμα.
Μα ο θεός των ορθόδοξων προνόησε να τον φέρει στον πατριαρχικό θρόνο του Αγίου Μάρκου στην πόλη του Μεγαλεξάνδρου για να δοξάσει το όνομά του και το όνομα της πατρίδας του.
Η Αλεξάνδρεια των 250.000 εύπορων Ελλήνων πριν μερικά χρόνια και σήμερα με λιγότερους από χίλιους τον υποδέχθηκε σαν προέκταση της ιστορικής διαδρομής της ανά τους αιώνες.
Ετος 2004 και 9η Οκτωβρίου
Η Α.Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής, Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων, Αρχιερεύς Αρχιερέων, τρίτος και δέκατος των Αποστόλων και Κριτής της Οικουμένης κ. Θεόδωρος Β’
Ετσι χρειάζεται η προσφώνηση των τίτλων αλλά στην πραγματικότητα ένας ταπεινός ποιμενάρχης της Ορθοδοξίας στις αμέτρητες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου. Σε μια έκταση 30.330.000 τ.χ. και με πληθυσμό σχεδόν ένα δισεκατομμύριο έκταση τριπλάσια της Ευρώπης και περισσότερους κατοίκους, όπου οι εμφύλιοι πόλεμοι, πραξικοπήματα, έλλειψη νερού και τροφής, αφάνταστη φτώχεια ταλαιπωρούν από δεκαετίες τους ανθρώπους της.
Μα με τον Θεόδωρο η Ορθοδοξία, η Ελλάδα, είναι παντού παρούσα και αρωγός σε ολόκληρη αυτή την ήπειρο.
Από τα πρώτα χρόνια κύριο μέλημα του είναι τα “παιδιά του” όπως συνηθίζει πάντα να αποκαλεί τα Αφρικανόπουλα. Στον θαυμαστό εκκλησιαστικό τηλεοπτικό σταθμό Ε4* της Λυδίας από Ασπρόβαλτα Θεσσαλονίκης συχνά προβάλλονται ρεπορτάζ από τη συνεχή παρουσία του και τις περιοδείες αγάπης σε όλες τις απόμακρες χώρες.
Είναι συγκινητικό να βλέπεις δεκάδες αφρικανόπουλα να τον υποδέχονται με τραγούδια κουνώντας τα ελληνικά σημαιάκια και ψάλλοντας το πολυχρόνιο στην Ελληνική. Και εκείνος να τα παίρνει αγκαλιά με τα φωτεινά και πάντα γελαστά μάτια του να προσφέρει όλη την αγάπη του σε αυτά. Μόλις τα πρώτα χρόνια διανοίχθηκαν 500 πηγάδια σε περιοχές όπου η λειψυδρία σκότωνε. Αμέτρητες μικρές ή μεγάλες ορθόδοξες εκκλησίες, αμέτρητες ενορίες και χειροτονίες αυτοχθόνων ιερέων. Σχολές και σχολεία, ιατρεία, μικρό πανεπιστήμιο, πολιτιστικά κέντρα, γήπεδα, χιλιάδες οι βαπτίσεις. Περιοδικά, εκδόσεις, σεμινάρια, συσσίτια και ό,τι άλλο.
Φαινόμενο κινητικότητας διαρκούς. Χωρίς συνοδεία ασφαλείας πάντα. Με αεροπλάνο, με σαραβαλιασμένο όχημα, με αφρικανικό αραμπά ή με πεζοπορίες στην Αφρική. Στον τόπο του την Κρήτη, στην Ελλάδα (λειτούργησε στο πανηγύρι της Ζακύνθου) και όπου γης ακούραστος κήρυκας της Ορθοδοξίας.
Και η βοήθεια για όλα αυτά αμέριστη από Ελληνες επιχειρηματίες χωρών της Αφρικής μα και της Ελλάδας. Προ ημερών παρακολουθήσαμε τα εγκαίνια παρουσία του σχολείου στο Κονγκό που ανήγειραν οι γονείς Ελληνα πιλότου πυροσβεστικού που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα.
Και στ’ αλήθεια τα αισθήματά σου είναι αφάνταστα δυνατά να βλέπεις έναν ασπρομάλλη πατριάρχη να συμμετέχει με τα μαυράκια σε τοπικούς χορούς και να ταλαντεύεται ρυθμικά μαζί τους σαν συνομήλικός τους.

Οι Μητροπόλεις του Πατριαρχείου με στοιχεία 2012 συνοπτικά:
– Αρχιεπισκοπή Αλεξάνδρειας, ενοριακοί ναοί κέντρου εννέα και περιχώρων 16
– Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου. Ναοί εννέα.
1. Ι. Μ. Μεμφίδος. Ηλιούπολη Καϊρου
2. Ι.Μ. Λεοντοπόλεως, Ισμαήλια Αιγύπτου
3. Ι.Μ. Αξωμης Αδις Αμπεμπα Αιθιοπίας
4. Ι.Μ. Πηλουσίου Πορτ Σαιδ Αιγύπτου
5. Ι.Μ. Κένυας Ναϊρόμπι Κένυας
6. Ι.Μ. Καμπάλας. Καμπάλα Ουγκάντας
7. Ι.Μ. Ζιμπάμπουε και Αγκόλας. Χαράρε Ζιμπάμπουε
8. Ι.Μ. Νιγηρίας. Κόλπος Γουϊνεας νήσος Βικτώρια- Λάγος.
9. Ι.Μ. Τριπόλεως Τρίπολη Λιβύης
10. Ι.Μ. Καλής Ελπίδος. Κέηπ Τάουν Ν. Αφρικής
11. Ι.Μ. Κυρήνης
12. Ι.Μ. Καρθαγένης, Τυνησία
13. Ι.Μ. Μουάνζας. Μποκομπά Τανζανίας
14. Ι.Μ. Πτολεμαΐδος, Ανω Αιγυπτος.
15. Ι.Μ. Ακκρας. Ακκρα Γκάνας
16. Ι.Μ. Ερμοπυόλεως. Τάντα Αιγυπτος
187. Ι.Μ. Ειρηνουπόλεως. Νταρ Ελ Σαλάμ Τζανζανίας
18. Ι.Μ. Ζάμπιας και Μαλάου. Λουσάκα Ζαμπίας
19. Ι.Μ. Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας. Γιοχάνεσμπουργκ Ν. Αφρικής
20. Ι.Μ. Χαρτούμ Χαρτόυμ Σουδάν
21. Ι.Μ. Καμερούν Καμερούν Κεντρ. Αφρικής
22. Ι.Μ. Κεντρώας Αφρικής. Κινσάσα Κονγκό.
Και ακόμη: επτά Ιερές Επισκοπές: Μαγαδασκάρης, Κατάγκας Κονγκό, Μποτσουάνας, Μπουρούντι και Ρουάντας, Μοζαμβίκης. Σιέρα Λεόνε και Μπραζαβίλ Κονγκό.
Κάποτε η Αφρική θα μνημονεύει τον Κρητικό της Αγιο αν και για πολλούς πονεμένους αυτής της αχανούς ηπείρου είναι από τώρα ο Αγιός τους. Η Κρήτη πρέπει να είναι υπερήφανη για τον Πάπα Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεόδωρο.

*(Εκκλησιαστικός Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός Ιδρύματος “Αγια Λυδία” Ασπρόβαλτα Θεσσαλονίκης, κανάλι 661 Cosmote)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εφυγε από τη ζωή ο Γ. Βίγλης

Εφυγε από τη ζωή ένας αγαπητός άνθρωπος που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στη βραδινή διασκέδαση. Ο θάνατος του Γιώργου Βίγλη προκάλεσε θλίψη σε όλους όσοι...

Mια επένδυση… με ιστορία στο Λαφονήσι

Η είδηση της αγοράς της “Ελαφόνησος Α.Ε.” από μια τοπική ξενοδοχειακή επιχείρηση συζητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερος μέρος της “Ελαφόνησος Α.Ε.” άνηκε σε...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Λευκή Νύχτα για τις Πολυεθνικές, μαύρη για τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην επερχόμενη Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου τα καταστήματα στις 30...

Η επίσκεψη του Μάθιου ΜαΚόναχι στην Κρήτη και το άρμεγμα της κατσίκας

Ο χολιγουντιανός σταρ βρέθηκε στην Άρβη μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Διακοπές και στην Κρήτη, επέλεξε να κάνει το φετινό καλοκαίρι ο...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα