Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Η μουσική ενώνει τους λαούς

Χανιά: Δρώμενα Πολιτισμού

Κατά μίαν άποψη, η μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου είναι η μουσική! Και γράφω κατά μίαν άποψη, διότι αυτός καθ’ εαυτός ο μουσικός ήχος υπάρχει εις την φύση, είναι στοιχείο της. Απλώς ο άνθρωπος τον καλλιεργεί και τον αναδεικνύει!
Γέφυρα πολιτισμού δημιουργήθηκε στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2019, όταν μία γερμανική χορωδία μουσικής δωματίου, από το κρατίδιο “Ρηνανία -Παλατίνο”, τραγούδησε ρωσικά κλασικά τραγούδια στο Ωδείο Χανίων και στην Καθολική Εκκλησία Χανίων αντίστοιχα!
Η μούσα του τραγουδιού ταξίδεψε το χανιώτικο κοινό εκεί όπου η ξένη γλώσσα δεν είναι εμπόδιο για την αρμονία.
Ετσι η αλληλοκατανόηση των ανθρώπων ανεξαρτήτου εθνικότητας ανυψώνεται σε υπέρτατα ύψη, αυτά του πολιτισμού και της καλλιέργειας. Στα Χανιά αφήχθησαν 50 περίπου άτομα στις 16 Οκτωβρίου. Ακολούθησαν πρόβες στο Ωδείο Χανίων μέχρι την ημέρα της παράστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χορωδία αυτή έκλεισε τη βραδιά με δύο ελληνικά τραγούδια! Μετά τις δύο αυτές μουσικές βραδιές ακολούθησαν εκδρομές γνωριμίας με την Κρήτη και τους ανθρώπους της. Τη Δευτέρα 21.10, επισκεφθήκαμε τη Μονή Αρκαδίου όπου οι φιλοξενούμενοι επληροφορήθησαν πολλά από την ιστορία της Κρήτης και τους εθνικοαπελευθερωτικούς της αγώνες. Τραγούδησαν μάλιστα στην αυλή του μοναστηριού ρώσικους εκκλησιαστικούς ύμνους!
Αλλά πάνω απ’ όλα τους άγγιξε η κρητική φιλοξενία την οποία εβίωσαν όταν μπήκαν στο φωτογραφείο του Φάνη του Μανουσάκη όπου τους υποδέχθηκε με τσικουδιές και άλλα κεράσματα!
Το ανταπέδωσαν και αυτοί με τη σειρά τους, μετατρέποντας το φωτογραφείον σε Ωδείον!
Πραγματικά οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν μεταξύ τους τίποτα. Οι πνευματικές δραστηριότητες είναι αυτές που αναδεικνύουν την ανθρωπιά και τις πανανθρώπινες αξίες, τις οποίες στην εποχή μας έχουμε τόσο ανάγκη!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αγαπητέ κύριε/α,
    Θ’ήθελα μέσα στα εποτρεπόμενα πλαίσια όπως μου εισηγηθείτε ορισμένες δραστηριότητες, στόχους και αποτελέσματα ενός ευρωπαικού προγράμματος
    (Erasmus) με συμμετοχή έξι(6) ευρωπαικών σχολείων. Το θέμα του προγράμματος είναι” Μusic bridges for European cultures”

    με

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα