Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Η Μονή Γουβερνέτου για τις επισκέψεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώτος της περιοχής

Ανακοίνωση εξέδωσε το πρωί του Σαββάτου η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου υπενθυμίζοντας τι ισχύει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και τις επισκέψεις λόγω πανδημίας. Παράλληλα επισημαίνει ότι η Μονή  επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της «στα φαινόμενα της ασύστολης και ανεξέλεγκτης δυσφήμισης, κατασυκοφάντησης, καθύβρισης, ψευδούς παραπλάνησης κ.α»

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση της Μονής αναφέρονται τα εξής:

« Όπως ήδη ανακοινώθηκε, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Ιεράς Μονής και της Αντιπεριφέρειας Χανίων, στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, με αντικείμενο τον δρόμο που οδηγεί στη Μονή μας. Η σύσκεψη, η οποία είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, έγινε μετά από σχετικό αίτημά μας, όπως είχαμε προαναγγείλει σε ανακοίνωσή μας προς τον τύπο. Κατά την εκτενή συζήτηση δόθηκε στη Μονή μας η ευκαιρία να καταθέσει τις επί του θέματος απόψεις της και αποφασίστηκε η περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση -από πλευράς Αντιπεριφέρειας- όλων των νέων στοιχείων και δεδομένων που τέθηκαν υπ’ όψιν.

Σχετικά, δε, με τα όσα λοιπά έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, αλλά και τις μεμονωμένες ή θεσμικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Η Ιερά Μονή μας τιμά τον κάθε άνθρωπο και σέβεται απόλυτα το δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Απέναντι, ωστόσο, στην κατάχρηση του δικαιώματος αυτού, στα φαινόμενα της ασύστολης και ανεξέλεγκτης δυσφήμισης, κατασυκοφάντησης, καθύβρισης, ψευδούς παραπλάνησης, διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, όπως και σε όσους τα διαπράττουν ή και τα υποκινούν, η Μονή μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

2. Η ενασχόληση, η εξέταση, η αντιμετώπιση και οι τοποθετήσεις επί θεμάτων που αφορούν σε μία Μονή προϋποθέτουν εκτός από τη δέουσα σοβαρότητα και εξειδικευμένες γνώσεις. Συνεπώς, η Μονή μας δεν πρόκειται να εγκαινιάσει κανέναν δημόσιο διάλογο ή να εισέλθει σε οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση, πολύ, δε, περισσότερο γύρω από θέματα πλήρως ξεκαθαρισμένα και νομικά κατοχυρωμένα, όπως π.χ. περί του ιδιαίτερου χαρακτήρα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του συνόλου της περιοχής της ή περί των εμπράγματων και κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ευθυνών της επ’ αυτής.
Όσοι επιλέγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις ηχηρές ανακοινώσεις και τις κινήσεις εντυπωσιασμού καλό θα ήταν να είναι πολύ προσεκτικοί στα όσα δηλώνουν και πράττουν. Προπάντων, όσοι από αυτούς κατέχουν θεσμικά αξιώματα, είναι φρόνιμο να μην αποφαίνονται για θέματα που δε γνωρίζουν επισταμένα δίχως την απαιτούμενη υπευθυνότητα, ώστε να μη ζημιώνουν, με τον τρόπο αυτόν, το κύρος του θεσμού που εκπροσωπούν.

3. Συστήνουμε την προσεκτική μελέτη της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σχετικά με τα επιβληθέντα και ισχύοντα μέτρα προφύλαξης και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, ιδίως σε ό,τι αφορά στις εξορμήσεις (πικνικ κλπ.), αλλά και στην απαγόρευση επισκέψεων σε κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και σε σπήλαια.

4. Προτρέπουμε όσους επιθυμούν να γνωρίζουν τις θέσεις της Μονής να αναζητήσουν την προηγούμενη δημόσια ανακοίνωσή μας, αλλά και τη σχετική συνέντευξη του Καθηγουμένου της Μονής, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου, στην έγκριτη τοπική εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου.

5. Σημειώνουμε, τέλος, τον έντονο προβληματισμό μας ότι -με εξαίρεση την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα- κανένας από τους λειτουργούς των ΜΜΕ, οι οποίοι με πολλή προθυμία και ακάματο ζήλο αρθρογραφούν εναντίον της Μονής, δε θεώρησε απαραίτητο ή χρήσιμο να ζητήσει, να καταγράψει και να παρουσιάσει την άποψή μας, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει. Το γεγόνος αυτό, από μόνο του, όπως εύκολα ο κάθε ορθά σκεπτόμενος αντιλαμβάνεται, φανερώνει πολλά…».

4 Comments

 1. Είναι τρομερή όλη αυτή η πολεμική των μοναχών απέναντι στους επισκέπτες, καταπατώντας επιδεικτικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί από το σύνταγμα, όπως ότι ο αιγιαλός, τα αρχαία, το υπέδαφός και τα δάση είναι δημοσία αγαθά που κανείς δεν μπορεί να περιορίζει την πρόσβαση σε αυτά, ακόμα και αν είναι μέσα στην ιδιοκτησία του.

  Όλη αυτή η επίθεση των μοναχών δεν θα μπορούσε να είναι μια απλή παραξενιά, καθώς οι συγκεκριμένη μονή είναι γνωστή για τις επιχειρηματικές της δραστηρίοτητες, νοικιάζοντας τεράστιες αγροτικές εκτάσεις οι μονάχοι εισπραττόσουν τα νοίκια και αποβλέπουν σε ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις, όπως η κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου ηλιοθερμικού πάρκου στην Ευρώπη , που είχαν εξαγγείλει πριν μερικά χρόνια ή η προσπάθεια ένταξης του μετοχιού της μονής σε εσπα για κατασκευή αγροτουριστικής μονάδας.

 2. Ξαφνικά η Μονή έγινε θέμα συζήτησης
  Ολοι έχουν αποψη για όλα..
  Όσοι εκκλησιαζόμαστε στην Μονή ξέρουμε πολυ καλά τι συμβαίνει εκει..
  κάποιοι έξυπνοι κρατάνε ακομη και ψησταριές εκει.. οι μοναχοί μαζεύουν τα σκουπίδια τους κάθε μερα από εκει και αν ημασταν πολιτισμένοι ανθρωποι θα συναινούσαμε να διατηρηθεί ο χωρος..ο Γεροντας δεν εκλεισε ποτε την πορτα.. όπως λενε αρκετοί.. Μπήκαν όρια διότι ο κοσμος δεν έχει σεβασμο..
  Ολοι οι παπαγάλοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα και θερμά συγχαρητήρια στα Χανιώτικα Νέα και τον κ. Γαρεδάκη που ακόμα μια φορά πράττει σωστά δημοσιογραφικά..

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες