Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Η μικρή μας πόλη

ΣΕ ΣΧΕΣΗ με άλλες, ναι, είναι μικρή η πόλη μας. Αλλά ζωντανή, αυτάρκης και πανέμορφη. Με οικονομική κρίση ή πανδημίες, με απεργίες ή διαδηλώσεις, με μπλοκαρίσματα στους δρόμους ή συνωστισμούς στο παλιό λιμάνι, τα Χανιά μας ακολουθούν μια πορεία ξεχωριστή:

– (Νέα Χώρα) Με το άνοιγμα της εστίασης (8/5) τα περισσότερα σχετικά καταστήματα ήταν ήδη έτοιμα να υποδεχθούν κόσμο. Η δε παραλία της Νέας Χώρας (φωτ.) σιγά-σιγά γέμισε θερινούς κολυμβητές. Ευνόησαν και οι υψηλές θερμοκρασίες. Η ζωή, δειλά-δειλά, ξεκινά κι αυτή τη φορά με προσεκτικότερα βήματα. Για μια “κανονικότητα”. Με ό,τι πια θα σημαίνει από δω και πέρα η λέξη. Με τα μέτρα αυτοπροστασίας να τηρούνται αυλαβικά. Μακάρι οι βηματισμοί -και οι εμβολιασμοί- να επιταχυνθούν.

– (Εκκλησάκι προφήτη Ηλία) Κομψότατος και μικρός ο ναός που δεσπόζει στους τάφους των Βενιζέλων, ο αφιερωμένος στον προφήτη Ηλία και στον προφήτη Ελισσαίο. Αποτελεί πραγματική απόλαυση μια στάση εκεί, ένα άναμα κεριού, μια βαθιά ανάσα κάτω από τα πεύκα. Το πανέμορφο ξωκκλήσι-κόσμημα (φωτ.) έχει τη δική του ιστορία. Ξεκινάει από την εποχή των Βενετών (16ος αι.) περνάει από τις επαναστάσεις του νησιού και φθάνει μέχρι σήμερα: περιποιημένο και αγαπημένο από τους Χανιώτες, για βαφτίσια, γάμους ή απλούς περιπάτους.

– (Εκπαίδευση) Σε “ζωντανή” λειτουργία επανήλθαν από χθές τα Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαίδευσης σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια) καθώς και τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων Ξ.Γ. που σχετίζονται με πανελλήνιες εξετάσεις παροχής τίτλων γλωσσομάθειας. Φυσικά, επαναλειτουργούν από χθες και τα λύκεια, μετά τις διακοπές του Πάσχα… Αλλά, ως που να πουν “καλημέρα” δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές, θα κληθούν πολύ σύντομα να πουν και το “αντίο”. Για τις θερινές διακοπές. Σίγουρα η φετινή χρονιά θα τους μείνει αλησμόνητη. Τόσο για τις πρωτόγονες και πρωτόγνωρες συνθήκες μάθησης (τηλεκπαίδευση), όσο και κυρίως για την απώλεια της ζωντανής επαφής. Και μάλλον μια φετινή αναμνηστική φωτογραφία της χρονιάς θα είναι κάπως έτσι (φωτ.) .

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες