Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

Η μέση εκπαίδευση στην πόλη των Χανίων το 1937 (Β’ μέρος)

Το Γυμνάσιο θηλέων δεν είχε αίθουσα κινηματογραφικής προβολής, αναγνωστήριο, καθώς και αίθουσες για τα εργαστήρια Χημείας και Φυσικής αν και είχε τα όργανα. Κάθε τάξη όμως είχε οργανώσει μια ομάδα του Ερυθρού Σταυρού εκπαιδευμένη στις πρώτες βοήθειες και ήταν σε επαφή με συναδέλφους τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, ήταν το μόνο γυμνάσιο που έκανε εκδρομές στο Ηράκλειο, την Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, ενώ για μια διετία εξέδιδε και το περιοδικό «Μαθητική Πρόοδος» («Εσπερινός Ταχυδρόμος», «Γυμνάσιον Θηλέων» 28/5/1937).
Το Ανώτερο Παρθεναγωγείο ιδρύθηκε το 1911 και για 20 χρόνια ήταν στην αφάνεια. Το 1932 ο διευθυντής Αντώνης Σηφάκης αναμόρφωσε το σχολείο, το οποίο πλέον λειτουργούσε ισότιμα με τα άλλα εκπαιδευτήρια της πόλης. Η φοίτηση ήταν τετραετής και αφορούσε μαθήτριες, οι οποίες δεν ήθελαν να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλάμβανε, ιστορία της τέχνης, υγιεινή, οικιακή οικονομία, βρεφοκομία, οικιακά έργα (κέντημα, πλέξιμο, σιδέρωμα, καθάρισμα), νοσηλευτική των παίδων, ραπτική, γραφομηχανή, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, κ.ά. Γενικά, όλες τις γνώσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες σε μια οικοδέσποινα. Επίσης, οι μαθήτριες αποκτούσαν γνώσεις ελληνικών, γαλλικών, θρησκευτικών και μουσικής. Ειδικά το μάθημα της μουσικής διδασκόταν από τη γνωστή πιανίστρια του Βενιζέλειου Ωδείου Κατίνα Δαρμάρου («Εσπερινός Ταχυδρόμος», «Ανώτερον Παρθεναγωγείον» 29/5/1937).
Τέλος, η Εμπορική Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1920 ως τετρατάξια και στεγάστηκε στην αρχή στο μέγαρο της Γενικής Διοίκησης, στη συνέχεια στο τουρκικό σχολείο της οδού Κανεβάρο και από το 1937 δίπλα στο Πεδίο του Άρεως (όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα) ως εξατάξιο πλέον ίδρυμα. Ο διευθυντής της σχολής Κωνσταντίνος Καλεμικιέρης και οι συνάδελφοί του είχαν ως στόχο τη μόρφωση των μαθητών για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονταν στις τράπεζες, τις εφορίες, τους συνεταιρισμούς και στα Ταμεία. Αξιοσημείωτη ήταν η αθλητική παρουσία της σχολής, καθώς ήταν πρωταθλήτρια Μέσης Εκπαίδευσης του Νομού στο ποδόσφαιρο, έχοντας τερματοφύλακα τον Γιώργο Λιάπη του Τάλω, ενώ ο παλιός μαθητής της Δημήτρης Μπαρμπόπουλος ήταν τερματοφύλακας του Ολυμπιακού. Όλα αυτά οφείλονταν στον γυμναστή Γιώργο Αναστασάκη («Εσπερινός Ταχυδρόμος», «Δημόσια Εμπορική Σχολή» 31/5/1937). Στην πόλη των Χανίων υπήρχαν ακόμα η Ιερατική Σχολή του Αγίου Ματθαίου και ένα ιδιωτικό Γυμνάσιο, για τα οποία η εφημερίδα ανέφερε ότι θα έκανε ειδικά αφιερώματα, εντούτοις δεν σώζονται τα φύλλα.
Η έρευνα της εφημερίδας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του υψηλού επιπέδου της μέσης εκπαίδευσης στα προπολεμικά Χανιά. Είναι ενδιαφέρουσα η προσπάθεια της συνολικής μόρφωσης των μαθητών με μαθήματα μουσικής, ξένης γλώσσας (γαλλικά), φυσικής αγωγής και πειραματικά εργαστήρια, ενώ εντυπωσιάζει και η έμφαση στην κινηματογραφική κουλτούρα της χανιώτικης νεολαίας. Σημαντική ήταν και η μόρφωση της γυναίκας, καθώς είχε την επιλογή τόσο της πανεπιστημιακής μόρφωσης μέσω του Γυμνασίου Θηλέων όσο και άλλης χειρωνακτικής και όχι μόνο εργασίας μέσω του Παρθεναγωγείου.

*Ο κ. Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης είναι ιατρός ορθοπεδικός, πολιτισμολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα