Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Μέρκελ φεύγει – ο Μερκελισμός μένει;

Τελευταίες ημέρες για την Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία και προσπαθεί να κλείσει όσες εκκρεμότητες μπορεί καθ’ όσον μετά τις εκλογές (26/9/21) θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση χωρίς να δύναται να επηρεάζει τις εξελίξεις και αυτό πάντοτε παίρνει χρόνο.

Πολιτικοί παρατηρητές διαβλέπουν ότι η κα Μέρκελ μετά 16 χρόνια που εγκαταλείπει την πολιτική της Γερμανίας, αν και οι δυνατότητές της έχουν αποδυναμωθεί, θέλησε με την τελευταία περιοδεία της στις Χώρες των Δ. Βαλκανίων ν’ αφήσει κάποια παρακαταθήκη στον αντικαταστάτη της. Η έντονη βιασύνη της έγκειται στο να κλείσει τ’ ανοιχτά μέτωπα που έχει ανοίξει με Σερβία, Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο, όσον αφορά τις συνοριακές διαφορές, τα ελλείμματα στην ελευθερία του Τύπου, της διαφθοράς και το κράτος Δικαίου. Ήθελε να προετοιμάσει την ένταξή τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, για να τις προφυλάξει απ’ την εξάρτηση της Ρωσίας και της Κίνας. Τη Βουλγαρία δεν την περιέλαβε στο ταξίδι της, γιατί μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Η Μέρκελ κατέκτησε πανευρωπαϊκή αναγνώριση και έβαλε τη σφραγίδα της στα δεινά της Ευρώπης από την αντιμετώπιση της κρίσεως στην περίπτωση της Lehman Brothers μέχρι τη διαχείριση της πανδημίας του Covid – 19. Πάντως πολλά πράγματα θ’ αλλάξουν που ίσως επηρεάσουν και τις Ελληνογερμανικές σχέσεις προς το καλύτερο. Όσον αφορά ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση της Μέρκελ και αν διατηρήσει την ισχύ που είχε στην Ε.Ε., εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ Γερμανών και Ευρωπαίων εταίρων και ότι τα «χρυσά χρόνια» για την Γερμανία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η Γερμανία δεν θα εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή, όπως άλλοτε.

Μετά την αποχώρηση της Μέρκελ κρίνεται ότι θα πάρει τα πρωτεία και θα γίνει η ισχυρότερη γυναίκα στην Ευρώπη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ένεκα των επιδεξιοτήτων της και των θέσεών της στην κλιματική αλλαγή που βρίσκει συμπαραστάτες τους Γάλλους με τους οποίους ακολουθείται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Δύο είναι οι πιθανοί καγκελάριοι της Γερμανίας, ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμινν Λάσετ και ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς ο και επικρατέστερος, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ένα πρόγραμμα 450 δισεκ. ευρώ να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που επλήγησαν απ’ την πανδημία.

Οι Γερμανοί προδικάζουν ότι δεν θ’ αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα τους, ούτε και στην Ευρώπη με την αποχώρηση της Μέρκελ, επειδή ο δεύτερος τη τάξει άνθρωπος της Γερμανίας Σόιμπλε, θεωρούν ότι έχτισε με γρανίτη τη γερμανική ηγεμονία στην Ε.Ε., χαράζοντας μια δημοσιονομική πολιτική πάνω στην οποία κινείται η γερμανική εξουσία πλην των αριστερών κομμάτων και το Βερολίνο δεν πρόκειται να παρεκκλίνει, ό,τι και να προκύψει μετά τις εκλογές.

Όσον αφορά το μέλλον της Μέρκελ πιστεύεται ότι δεν θα περιθωριοποιηθεί. Πιθανολογείται ότι θα προταθεί για κάποια θέση στην Ε.Ε. με προτίμηση την Προεδρία της Ευρώπης, πόστο για το οποίο ενδιαφέρεται και ο Μακρόν αν φύγει από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Όλα αυτά μετά την Τριμερή “Α.UK.US.”, τη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα, τη συνέχιση των τουρκικών παραβιάσεων στην Αν. Μεσόγειο και την επικείμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κόσμος βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα