Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Η λογοτεχνία, το Erasmus+, ο μικρός πρίγκιπας και ο Καζαντζάκης

«Τώρα έχουν σταματήσει τα προγράμματα Erasmus;» με ρώτησαν πολλοί τους τελευταίους μήνες. «Κάθε άλλο!» ήταν η απάντηση. Μπορεί οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού να εμπόδισαν τις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, δεν εμπόδισαν όμως τα «ταξίδια» καθώς κάθε διαφοροποίηση στην καθημερινότητά μας μπορεί να είναι ένα ταξίδι. Κι ίσως οι περιορισμοί με τους οποίους χρειάστηκε να ζήσουμε λόγω του διάσημου ιού που γεννήθηκε το ’19, μας ώθησαν να επιδιώξουμε διαφορετικές εμπειρίες.

Στο πρόγραμμα Erasmus+ του 2ου Γυμνασίου Χανίων “Literature for Everyone” (LIFE) δεν έλειψαν οι συχνές συναντήσεις από κοντά ή από απόσταση σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, με τους μαθητές του σχολείου μας, και διαδικτυακά με τους μαθητές από όλα τα εταιρικά σχολεία το Φεβρουάριο, τους μαθητές της Ολλανδίας τον Απρίλιο και μια αποχαιρετιστήρια ώρα με όλα τα σχολεία ξανά το Μάιο. Tον Ιούνιο, λίγο πριν τη λήξη της πιο παράξενής μας μέχρι τώρα σχολικής χρονιάς, κλείσαμε τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος όπως του αρμόζει: λογοτεχνικά.

«Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης», τα παιδιά διάβασαν το βιβλίο, και ύστερα συνάντησαν τον συγγραφέα και εκδότη Χρήστο Τσαντή με συμμετοχή των καθηγητριών κ. Ρουκουνάκη και κ. Φουρουντζόγλου. Οι μαθητές και μαθήτριες έθεσαν εύστοχα ερωτήματα, όπως: «Γιατί ο μικρός πρίγκιπας και ο Καζαντζάκης;» «Τι συμβολίζουν;» «Γιατί αρχίσατε να γράφετε;» «Πώς καταλαβαίνετε ότι το έργο σας έχει ολοκληρωθεί;» «Ποια είναι η διαδικασία για να εκδοθεί ένα βιβλίο;»

Αφού κάλυψε τις ερωτήσεις, ο κ. Χρήστος ζήτησε από τα παιδιά να αποτυπώσουν στο χαρτί με λόγια ή εικόνα τη δική τους συνάντηση με το μικρό πρίγκιπα, και το αποτέλεσμα είναι φανταστικό και συγκινητικό. Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα και σας παραπέμπουμε στον ιστότοπο των εκδόσεων Ραδάμανθυς για μια πληρέστερη εικόνα των δημιουργιών των παιδιών. Μόλις επιστρέψουμε στα σχολεία το Σεπτέμβριο, θα αρχίσουμε νέες διαδρομές και, μεταξύ άλλων, θα προσεγγίσουμε περισσότερο το Νίκο Καζαντζάκη! Καλό καλοκαίρι!
«Περιπτώσεις που ίσως να αισθάνομαι το μικρό πρίγκιπα κοντά είναι όταν συναντιέμαι με τη γιαγιά μου ή και με άλλους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτούς τους ανθρώπους που μόνο από την όψη τους βλέπεις τα χρόνια που έχουν ζήσει, την εμπειρία και την ηρεμία, που τους βλέπεις και γαληνεύεις». – Γεωργία

«Πιστεύω πως το σημείο στη ζωή μου που συναντώ το μικρό μου πρίγκιπα είναι στο ημερολόγιο μου. Νιώθω πως κάθε φορά που εκφράζομαι και περιγράφω τη μέρα μου σε αυτό, είναι και εκείνος εκεί να την διαβάζει. Φαντάζομαι πως μου λέει και εκείνος την ιστορία του καθώς και για το αγαπημένο του τριαντάφυλλο. Σκέφτομαι πως ό,τι σημαίνουν οι αγαπημένοι μου άνθρωποι σε εμένα, την ίδια αγάπη έχει και εκείνος για το μοναδικό του τριαντάφυλλο. Μιλάμε ο ένας στον άλλο για τα ταξίδια που έχουμε κάνει στον κόσμο καθώς και το πώς επηρέασαν εμάς τους ίδιους. Έτσι μπαίνει ο μικρός πρίγκιπας στη ζωή μου». – Μαριάντζελα

«Όταν ήμουν μικρός είχα πάει ένα ταξίδι με το αεροπλάνο. Στο γυρισμό έκλαιγα συνέχεια και με πέταξαν έξω καθώς το αεροπλάνο πετούσε. Τότε ένιωθα πολύ περίεργα διότι πίστευα ότι θα έρθει κάποιος να με σώσει. Και ξαφνικά βλέπω το μικρό πρίγκιπα να έρχεται από τον ουρανό με το ποδήλατό του στο οποίο είχε δέσει ένα πανί. Έτσι ήρθε κοντά μου, πιάστηκα στο ποδήλατο και έτσι γνωριστήκαμε».

«Εάν συναντούσα το μικρό Πρίγκιπα, θα αισθανόμουν μια απέραντη γαλήνη. Αυτό γιατί στο μέρος όπου βρίσκεται ο Μικρός Πρίγκιπας υπάρχει κατά τη γνώμη μου τέτοια ησυχία, τέτοια αρμονία και τέτοια γαλήνη που θα προσέλκυαν τον καθένα». – Μιχάλης
«Αν τον συναντούσα, θα ήμουν χαρούμενη και επειδή είδα ένα άτομο διαφορετικό από τα άλλα». – Νικολέτα

«Ο “μικρός μου πρίγκιπας” ήρθε στη ζωή πριν 6 περίπου χρόνια. Εκείνη η μέρα που έμαθα τη σημασία της ζωής, της φιλίας και της αγάπης ήταν η μέρα που γεννήθηκε ο μικρός μου αδερφός».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα