» Τώρα η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της
Η απόφαση της κυβέρνησης για τρίµηνη αναστολή της εξέτασης ασύλου για όσους εισέρχονται από τη Λιβύη δεν είναι διαχείριση κρίσης, αλλά πολιτική δήλωση µε βαρύ συµβολισµό. Θέτει υπό αµφισβήτηση το δικαίωµα στο άσυλο, παρακάµπτει διεθνείς συµβάσεις και υποτιµά την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Η επίκληση του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύµβασης των ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 του Ελληνικού Συντάγµατος, για την εφαρµογή του νόµου περί καταστάσεως πολιορκίας, θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στη χώρα µας και δείχνει έλλειψη σεβασµού των θεµελιωδών υποχρεώσεων της κατά το διεθνές δίκαιο.
Η απαράδεκτη και αντισυνταγµατική αυτή επιλογή έρχεται να προστεθεί σε µια µακρά πορεία αποτυχίας. Εδώ και έξι χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας εφαρµόζει µια µεταναστευτική πολιτική που έχει οδηγήσει τη χώρα σε διεθνή αποµόνωση και ηθική έκπτωση. Οι συνεχείς καταγγελίες για pushbacks, από την Ύπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ, την Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, από διεθνή µέσα και ανεξάρτητους φορείς, δεν είναι τυχαίες. Η Ελλάδα έχει καταγραφεί ως χώρα που συστηµατικά παραβιάζει το ∆ιεθνές ∆ίκαιο της Θάλασσας και τη Σύµβαση της Γενεύης για το Άσυλο. Το αποκορύφωµα αυτής της αποτυχίας ήταν το ναυάγιο της Πύλου: εκατοντάδες νεκροί, µια συγκλονιστική τραγωδία, και ένα κράτος που ακόµη δεν έχει δώσει απαντήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Κρήτης, βρίσκονται στην πρώτη γραµµή, αντιµέτωποι µε αυξανόµενες µεταναστευτικές ροές, χωρίς την παραµικρή στήριξη από την Πολιτεία. Καλούνται να διαχειριστούν ένα πρόβληµα που δεν τους αναλογεί, χωρίς υποδοµές, χωρίς σχέδιο, χωρίς καν στοιχειώδη σεβασµό στην κοινωνική τους συνοχή και την τοπική οικονοµία. Είναι άδικο, είναι αδιέξοδο και πάνω απ’ όλα είναι πολιτικά ανεύθυνο. Η αποτυχία του κράτους να οργανώσει µια δίκαιη, λειτουργική και αξιοπρεπή υποδοχή µεταναστών µετακυλύεται στις πλάτες των ανθρώπων της περιφέρειας, των δήµων και των κοινοτήτων, που δεν έχουν τα εργαλεία να σηκώσουν ένα βάρος, που κανονικά αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Το Κίνηµα ∆ηµοκρατίας καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την εγκατάλειψη της Λιβύης και για την έλλειψη σοβαρής στρατηγικής στη Μεσόγειο. Καταδικάζει την παράδοση της χώρας στη ρητορική της ακροδεξιάς και τη στρατιωτικοποίηση των θαλάσσιων συνόρων, που όχι µόνο είναι αχρείαστη, αλλά και αντιπαραγωγική για τα εθνικά µας συµφέροντα. Συντασσόµαστε µε τους πολίτες της Κρήτης και ζητάµε αποσυµφόρηση του νησιού µε µεταγωγικά πλοία, προκατασκευασµένα καταλύµατα, µε αξιοπρεπείς συνθήκες, θεσµική πίεση στην Ε.Ε., και διπλωµατικές πρωτοβουλίες µε τη Λιβύη.
Για εµάς στο Κίνηµα ∆ηµοκρατίας, άσυλο σηµαίνει προστασία και ανθρωπιά. Σηµαίνει ότι δεν ξεχνάµε ότι κι εµείς υπήρξαµε πρόσφυγες. Και η Κρήτη δεν µπορεί να είναι ο εύκολος στόχος µιας κυβέρνησης που απέτυχε πανελλαδικά και τώρα µεταθέτει το πρόβληµα στην περιφέρεια. Οι Κρητικοί έχουν αποδείξει την αλληλεγγύη τους. Τώρα είναι η Πολιτεία που οφείλει να αποδείξει τη δική της ευθύνη.
*Η Ραλλία Χρηστίδου είναι βουλευτής Β3’ Νότιου Τοµέα Αθηνών