29.4 C
Chania
Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025

Η Κρήτη δεν είναι φιλόξενη µόνο για τουρίστες

Καραβιές ανθρώπων καταφτάνουν τις τελευταίες µέρες στις ακτές της Κρήτης µε κυριότερο σηµείο την ακριτική Γαύδο. Προσφυγικές και µεταναστευτικές ροές που το πιο πιθανόν είναι πως θα συνεχιστούν το επόµενο διάστηµα. Προορισµός αυτών των ανθρώπων δεν είναι η Κρήτη αλλά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οικονοµικές συνθήκες και οι πολιτικές µετανάστευσης είναι καλύτερες.
Στα Χανιά υποδοµές/πόροι δεν υπάρχουν και το προσφυγικό βάρος που καλούνται να διαχειριστούν οι τοπικές αρχές είναι δυσβάστακτο. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ρατσιστικές φωνές.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς, προέρχονται από χώρες όπως η Αιθιοπία, το Σουδάν, η Ερυθραία, η Αίγυπτος. Το επικίνδυνο ταξίδι µε σαπιοκάραβα χιλιάδων προσφύγων και µεταναστών, µε την ελπίδα µιας καλύτερης ζωής, ήταν και παραµένει πρόκληση για τη διεθνή πολιτική, εδώ και χρόνια.

Έχει όµως ενδιαφέρον να ρίξει κανείς µια µατιά στις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες αυτές:
• Στην Ερυθραία, οι ζωές των ανθρώπων έχουν επηρεαστεί σε µεγάλο βαθµό από τον πόλεµο (1961-1991) και την εκτεταµένη ξηρασία. Σύµφωνα µε τον ∆ιεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης (∆ΟΜ) πολλοί άνθρωποι φεύγουν για να γλυτώσουν από την υποχρεωτική στρατολόγηση.
• Η µετανάστευση από την Αιθιοπία επηρεάζεται από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις. ∆εκάδες χιλιάδες µετανάστες από την Αιθιοπία έχουν εγκλωβιστεί στην πολεµόπληκτη Υεµένη. Σύµφωνα µε την ∆ιεθνή Αµνηστία και τον Οργανισµό Ηνωµένων Εθνών (ΟΗΕ), οι αρχές Huthi στην Υεµένη έχουν εκδιώξει χιλιάδες µετανάστες από την Αιθιοπία, µαζί µε τις οικογένειές τους προς γειτονικά κράτη.
• Όσον αφορά την Αίγυπτο, µέχρι το 2027, η χώρα θα λάβει περισσότερα χρήµατα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, στο πλαίσιο µιας µεταναστευτικής συµφωνίας που µόνο σκοπό έχει την αποτροπή της άφιξης προσφύγων και µεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκθεση του Οργανισµού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) για την Αφρική, εδώ και δέκα χρόνια, καταγράφει την άφιξη ολοένα περισσότερων προσφύγων από το Σουδάν στη Μεσόγειο µέσω της Αιγύπτου. Το Σουδάν έχει βρεθεί αντιµέτωπο µε πολλές δεκαετίες εµφυλίου πολέµου ανάµεσα στον Βορρά και στον Νότο, σύµφωνα µε τον ∆ιεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης.

Γιατί όµως αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν και εγκλωβίζονται στην Κρήτη; Κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η οποία την καθιστά προσβάσιµη από θαλάσσης, ειδικά για όσους προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, τα κυκλώµατα διακινητών ανθρώπων φαίνεται να στοχοποιούν το νησί λόγω των ευκολότερων διαδροµών και των λιγότερων ελέγχων σε σχέση µε άλλα νησιά.
Μπροστά σε αυτό που συµβαίνει η θέση µας δεν µπορεί παρά να βρίσκεται δίπλα στον Άνθρωπο και απέναντι στις πολιτικές που δηµιουργούν και εντείνουν το πρόβληµα.
Ρητορικές µίσους, φόβου και ρατσισµού όπως: «ήρθαν να βιάσουν», «να πάρουν τις δουλειές µας», «να αλλοιώσουν τον πολιτισµό µας», « να πάρουν τα επιδόµατά µας», «όποιος τους υποστηρίζει να τους πάρει σπίτι του», «βρήκαµε φθηνά εργατικά χέρια», δεν ταιριάζουν στους Κρητικούς και δεν µπορεί να γίνουν αποδεκτές. Η όποια διεκδίκηση λύσης να στραφεί σε αυτούς που δηµιουργούν και υποστηρίζουν πολέµους που έχουν ως αποτέλεσµα το προσφυγικό.
Οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά στα Χανιά και την Κρήτη που γνωρίζουν από προσφυγιά & µετανάστευση -ποια οικογένεια δεν είχε παππού, θείο και συγγενή στην ξενιτιά- ας µην µείνουν ασυγκίνητες σε αυτό το ανθρώπινο δράµα, προσφέροντας κάθε βοήθεια µε συγκέντρωση τροφίµων, φαρµάκων, ρούχων.
Η Κρήτη του Ξένιου ∆ία, δεν είναι φιλόξενη µόνο για τουρίστες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα