Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Η καρδιά των κόμικς χτυπά στο Ηράκλειο

Στις 3 και 4 Ιουνίου

Ένα πλούσιο διήμερο γεμάτο από κόμικ, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, εργαστήρια κι άλλα πολλά ξεκινά σήμερα Σάββατο, 3 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, καθώς η 3η διοργάνωση του φεστιβάλ Cretan Comic Con ανοίγει τις πύλες του. Ένα φεστιβάλ που μεγαλώνει διαρκώς και φέτος θα φιλοξενήσει 50 καλλιτέχνες στη μεγάλη γιορτή του artist alley, ενώ μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων θα είναι κι οι προβολές animation ταινιών σε συνεργασία με το Chaniartoon, καθώς και αίθουσα με παιχνίδια rpg, επιτραπέζια κλπ.

Το “μολύβι-μελάνι” συνάντησε τον διοργανωτή του φεστιβάλ, Βαγγέλη Χατζιδάκη, ο οποίος μας έδωσε την δική του οπτική γύρω από το φεστιβάλ και το κόμικ στην Ελλάδα, αλλά και για το κοινό της Κρήτης που φαίνεται πανέτοιμο να αγκαλιάσει και τη φετινή διοργάνωση.

– Ποιος είναι ο στόχος της 3ης διοργάνωσης;
Ένας βασικός στόχος είναι να δίνουμε κάθε χρόνο κάτι παραπάνω. Έτσι και φέτος έχουμε να προσφέρουμε αρκετά παραπάνω πράγματα σε σχέση με πέρυσι. Μεγαλύτερο artist alley, περισσότεροι εκθέτες, περισσότερα events, και κάποιες εκπλήξεις που θα δουν όσοι έρθουν στο φεστιβάλ. Επιπλέον θα ήθελα να σταθώ στην παρουσία τόσο του Διονύση Ατζαράκη στον ρόλο του παρουσιαστή, όσο και του θρυλικού Δημήτρη Μεντζέλου που θα τραγουδήσει live το βράδυ του Σαββάτου.

– Πόσοι καλλιτέχνες θα είναι φέτος; Ξεχωρίζεις κάποιον;
Φέτος θα έχουμε συνολικά 50 καλλιτέχνες. Και πως να ξεχωρίσω κάποιον; Από τη στιγμή που αποφάσισαν να ασχοληθούν στην Ελλάδα με τα κόμικς, είναι αυτόματα όλοι ξεχωριστοί!

– Το cosplay είναι μια εκδήλωση ιδιαίτερη, που αγαπάει το κοινό. Τι περιμένουμε να δούμε αυτό το Σαββατοκύριακο;

Ευτυχώς δεν ξέρω τι να απαντήσω. Και λέω ευτυχώς, γιατί κάθε φορά μου αρέσει να εκπλήσσομαι από τις κατασκευές και την ευρηματικότητα των συμμετεχόντων. Είμαι σίγουρος πως και φέτος όσα παιδιά συμμετάσχουν θα έχουν να παρουσιάσουν πολύ αξιόλογες δουλειές. Και χαίρομαι πάρα πολύ που έχουν επιτέλους την ευκαιρία στο 3C να δείξουν όλοι μαζί, σαν μια κοινότητα, τις δουλειές τους.

– Το φεστιβάλ απευθύνεται και σε παιδιά;
Φέτος έχουμε αρκετά εργαστήρια και παρουσιάσεις για παιδιά και ήδη η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη. Το ίδιο συνέβη και πέρυσι, που ουσιαστικά “αναγκαστήκαμε” να προσθέσουμε επιπλέον εργαστήρια λόγω της μεγάλης ζήτησης. Μου αρέσει πολύ όταν βλέπω αυτό που κάνουμε να έχει απήχηση στα παιδιά και τους γονείς.

– Πού ρίχνει το βάρος φέτος το φεστιβάλ και ποιο είναι το στοίχημα που έχεις βάλει σαν διοργανωτής;
Κύριο μέλημα του φεστιβάλ είναι να φέρει την ποπ κουλτούρα κοντά στο κοινό της Κρήτης και να δώσει την ευκαιρία να βιώσουν κάτι εφάμιλλο με τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας. Με μεγάλη χαρά μπορώ να πως πως μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει σε έναν μεγάλο βαθμό! Επίσης, ήθελα να δημιουργήσω έναν ασφαλή χώρο ελεύθερης έκφρασης για όλα τα άτομα ανεξαρτήτως οποιασδήποτε διαφορετικότητας, έναν χώρο ανταλλαγής ιδεών και απόψεων, και να μπορώ να δώσω την ευκαιρία σε όλους να περάσουν ένα απόλυτα διασκεδαστικό και εποικοδομητικό διήμερο χωρίς να χρειαστεί να δώσουν ούτε ένα ευρώ.

– Από καλλιτέχνης έχεις πάρει το ρόλο του διοργανωτή. Πώς βλέπεις τα πράγματα από την άλλη μεριά;
Είναι πολύ δύσκολη μετάβαση. Από εκεί που το μόνο που με ένοιαζε ήταν αν θα έχω έτοιμη κάποια νέα έκδοση και απλά καθόμουν σε ένα τραπέζι, βρέθηκα υπεύθυνος για κυριολεκτικά χίλια πράγματα! Και χωρίς την πολυτέλεια να επαναπαυθώ, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ένα απλό λάθος ή αστοχία είναι αρκετά για να καταστρέψουν δουλειά εβδομάδων, μην πω χρόνων. Γιατί το εκάστοτε φεστιβάλ μπορεί να διαρκεί 2-3 μέρες, αλλά χρειάζεται δουλειά 365 μέρες! Τεράστιο άγχος και κούραση, αλλά ειλικρινά δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για αυτή την απόφασή μου.

– Πώς βλέπεις το κοινό της Κρήτης, ανταποκρίνεται στο φεστιβάλ;

Κακά τα ψέματα, όση δουλειά και προετοιμασία αν υπάρχει σε οποιαδήποτε διοργάνωση, το κοινό είναι αυτό που την καθιστά επιτυχημένη ή όχι. Το κοινό της Κρήτης λοιπόν είναι κατά πάσα πιθανότητα το καλύτερο κοινό της Ελλάδας! Αγκάλιασε αμέσως την πρώτη μας, δειλή προσπάθεια το 2019, και το 2022 με την προσέλευση και τη συμμετοχή του, που ξεπέρασε ακόμα και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψή μας, ανέδειξε το Cretan Comic Con σχεδόν άμεσα, μέσα στα 4-5 μεγαλύτερα φεστιβάλ κόμικς της χώρας. Και αυτό δεν είναι κάτι που λέω μόνο εγώ, αλλά μου το έχουν μεταφέρει εκθέτες και καλλιτέχνες που επισκέπτονται ανελλιπώς όλα τα υπόλοιπα φεστιβάλ της Ελλάδας.

– Βλέπουμε ότι τα φεστιβάλ στην Ελλάδα αυξάνονται και οι σχετικές εκδόσεις πληθαίνουν. Ποια είναι η γνώμη σου για την πορεία του κόμικ στην Ελλάδα;
Κάποιος θα έλεγε ότι ζούμε σε μια “χρυσή εποχή” για το ελληνικό κόμικ, δεδομένου του αριθμού ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό αλλά και του αριθμού των νέων εκδόσεων που βγαίνουν. Εγώ θα διαφωνήσω, λέγοντας πως ακόμα δεν έχουμε δει τα καλύτερα! Βλέπω νέα παιδιά που μόλις ξεκίνησαν να έχουν φανταστικές δουλειές, βλέπω Έλληνες δημιουργούς να κάνουν ανοίγματα σε αγορές του εξωτερικού, ενώ άνθρωποι που “σνόμπαραν” τα κόμικς ως κάτι απλό και ευτελές, αρχίζουν να αλλάζουν γνώμη. Είμαι σίγουρος ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον έχουμε να δούμε ακόμα καλύτερα πράγματα λοιπόν.

Το πρόγραμμα

Πάνω από 60 περίπτερα περιμένουν στην έκθεση το κοινό για να γνωρίσει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες, την τέχνη των κόμικς, manga, anime και πολλά ακόμα γύρω από την pop κουλτούρα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ
– 10:00 Έναρξη
– 12:00 Παρουσίαση του βιβλίου “Απίστευτοι 8” με τον Ν. Στεφαδούρο σε συνεργασία με τον “Καλό Αγωγό”
– 13:00 Ομιλία “Δημιουργική Επιλογή: Καλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες για ένα φανταστικό καλοκαίρι” με ομιλητή τον Χ. Κανέλλα του φροντιστηρίου “Επιλογή”
– 14:00 Παρουσίαση των νέων βιβλίων του κρητικού δημιουργού Μ. Λαμπαθάκη
– 16:00 Workshop “Αφήγηση και Παραλλαγές με τη γλώσσα των Κόμικς” με τον Π. Κουλιφέτη
– 17:00 Ομιλία για την τέχνη της μεταγλώττισης και Q&A με τον voice actor Τ. Νταπαντά
– 18:00 Workshop κατασκευής dice tray και dice tower με τον Α. Οικονομάκη
– 20:00 Live μουσική με τους Lollipop, και τον θρυλικό Δημήτρη Μεντζέλο μαζί με τους Cats n Dogs band

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ
– 12:00 Workshop “Κόμικς για Απίστευτα Παιδιά!” με τον Ν. Στεφαδούρο, ηλικίες 6-10
– 13:00 Workshop “Κόμικς για Απίστευτα Παιδιά!” με τον Ν. Στεφαδούρο, ηλικίες 10+
– 14:00 Workshop “Τα Κόμικς στον καμβά της πολιτιστικής ταυτότητας” με τους LoudMouse Crew
– 16:00 Ομιλία “Disney και πολιτική ορθότητα” με τον Γ. Ιατρού
– 17:00 Ομιλία “Η ιστορία των κόμικς σε μια ώρα (λέμε τώρα…)” με τον Ι. Κουκουλά. Δρ. Ιστορικός Τέχνης, ΑΣΚΤ
– 18:00 Προβολή επιλεγμένων ταινιών animation σε συνεργασία με το Chaniartoon International Comic & Animation Festival
– 20:00 Ο μεγάλος διαγωνισμός cosplay, κλήρωση δώρων λαχειοφόρου αγοράς, τελετή λήξης
Η είσοδος για το κοινό στο φεστιβάλ και σε όλες τις ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια είναι όπως πάντα δωρεάν. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από τις 10:00 έως τις 20:30.
Η φετινή διοργάνωση γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

ΓΡΑΜΜΟΣΚΙΑΣΕΙΣ           ZGUR


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα