30 C
Chania
Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025

Η ιστορία των μπαχαρικών

Γνωρίζατε…
…Oτι το μοσχοκάρυδο κάποτε άξιζε περισσότερο από το χρυσάφι;
…Oτι τον 16ο αιώνα, οι Λονδρέζοι λιμενεργάτες πληρώθηκαν με γαρίφαλα;
…Oτι το 410μ.Χ., όταν οι Βησιγότθοι κατέλαβαν τη Ρώμη, απαίτησαν και 30.000 λίτρα πιπεριού για να την αφήσουν;

Στο παρελθόν, το εμπόριο μπαχαρικών ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου. Δημιούργησε και κατέστρεψε αυτοκρατορίες, οδήγησε στην ανακάλυψη νέων ηπείρων, συνέβαλε στη θεμελίωση του σύγχρονου κόσμου.
Μπαχαρικά, τα οποία είναι σήμερα φθηνά και ευρέως διαθέσιμα, κάποτε δημιούργησαν τεράστιο πλούτο σε εκείνους που έλεγχαν το εμπόριο τους.
Μια αίσθηση μυστηρίου δημιουργήθηκε γύρω από τους τόπους προέλευσης τους, εξασφαλίζοντας υψηλές τιμές και αρκετές φανταστικές ιστορίες.
Αγρια φτερωτά πλάσματα και αιμοβόροι γίγαντες ήταν οι φύλακες των τόπων των μπαχαρικών.
Η ανακάλυψη της Αμερικής όχι μόνο δημιούργησε ή ενίσχυσε αυτοκρατορίες αλλά ο αυξανόμενος ανταγωνισμός πυροδότησε αιματηρές συγκρούσεις για τον έλεγχο του εμπορίου των μπαχαρικών.
Η μεσαία τάξη αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, με συνέπεια να αυξηθεί και η δημοτικότητα των μπαχαρικών.
Οι διαμάχες που ξέσπασαν μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών για την κυριαρχία των Νησιών των Μπαχαρικών κράτησαν πάνω από  200 χρόνια.
Οταν η πρόσβαση στα μπαχαρικά έγινε πιο εύκολη, η αξία τους άρχισε να πέφτει. Οι εμπορικές οδοί ήταν ορθάνοιχτες, οι άνθρωποι είχαν βρει τον τρόπο να καλλιεργούν τα αρωματικά δέντρα και φυτά και σε άλλα μέρη του κόσμου, τα επικερδή μονοπώλια άρχισαν να καταρρέουν.
Το πιπέρι και η κανέλα δεν είναι πλέον πολυτελή προϊόντα. Τα μπαχαρικά έχουν χάσει το στάτους και τη γοητεία που κάποτε τα έκαναν να αξίζουν όσο τα σπάνια κοσμήματα και τα πολύτιμα μέταλλα. Αλλά η απίστευτη ιστορία τους παραμένει, όπως και η υπέροχη ποικιλία από γεύσεις, χρώματα και μυρωδιές που τα κάνουν να είναι τόσο πολύτιμα στην κουζίνα…

Πώς να διατηρείτε φρέσκα
τα μπαχαρικά που μόλις
αγοράσατε και πώς να
τα χρησιμοποιείτε σωστά…
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα φρέσκα μπαχαρικά που μόλις αγοράσατε  έτσι ώστε να διατηρηθούν τα αρώματα τους δυνατά για περισσότερο καιρό.;

Υπάρχουν για αυτό κάποιοι γενικοί κανόνες:
• προτιμήστε να αγοράζετε τα μπαχαρικά σας ολόκληρα και όχι τριμμένα (σκόνη) και να τα τρίβετε εσείς τη στιγμή που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε. Τα αιθέρια έλαια στα τριμμένα μπαχαρικά εξατμίζονται γρηγορότερα. Αν παρόλα αυτά αγοράσετε τριμμένα (σκόνη) τα μπαχαρικά σας, κρατήστε τα για περίπου 3 μήνες, και μετά αγοράστε πάλι φρέσκα.
• Αποθηκεύστε τα μπαχαρικά σας μόνο σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν πολύ καλά, μακριά από: ζέστη και ήλιο, σε δροσερά και χωρίς υγρασία σκιερά μέρη. Η ζέστη γρήγορα θα αλλοιώσει το άρωμα και τη γεύση τους.
• Μην ρίχνετε τα μπαχαρικά σας από το βαζάκι, πάνω από την κατσαρόλα που βράζει το φαγητό. Ίσως έτσι να ρίξετε περισσότερο από όσο θα θέλατε ή θα έπρεπε, και δεύτερον οι υδρατμοί από το μαγείρεμα καθώς θα εισχωρούν στο βαζάκι θα υγράνουν τα μπαχαρικά σας με αποτέλεσμα να κολλήσουν. Ρίξτε καλύτερα μια ποσότητα στην χούφτα σας ή πρώτα σε ένα μπολάκι και μετά στην κατσαρόλα, δοκιμάστε το φαγητό και αν χρειάζεται ξαναρίξτε.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι να ευχαριστηθείτε με τα μπαχαρικά σας.
Πειραματιστείτε με αυτά.
Δοκιμάστε νέες γεύσεις και συνδυασμούς.
Κάποτε, πριν από εκατοντάδες χρόνια τα μπαχαρικά ήταν πολύτιμα και σπάνια.
Μα όχι πια.
Σπάστε τα, ζουλίστε τα, τρίψτε τα, καβουρδίστε τα.
Φέρτε αρώματα, γεύσεις και χρώματα από όλες τις γωνιές του πλανήτη στην κουζίνα σας.!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα