Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Οι γερμανικές γαλαρίες στο Δράπανο

Εκτός από την αξιόλογη γαλαρία στον Αη Γιώργη Κοκκινη στο Κόκκινο Χωριό, που δεν γνωρίζω σε ποια κατάσταση ευρίσκεται σήμερα, ηλεκτροφωτίσθηκε για τις ώρες επισκέψεων κ.λπ., υπάρχει στην περιοχή και το μεγαλύτερο ίσως συγκρότημα από τούνελ της γερμανικής κατοχής που είναι γνωστό σε λίγους.
Κάποτε, αν δεν υπάρχει κώλυμα από στρατιωτικούς λόγους, να καθαριστεί – συντηρηθεί και να είναι επισκέψιμο όπως, προς τιμήν των συντελεστών του έργου, έγινε στην περιοχή Πλατανιά με πολύ μικρότερες εγκαταστάσεις.
Το συγκρότημα ευρίσκεται σχεδόν δίπλα από τον φάρο Δράπανου και έχει επένδυση οροφής, ιδίως στους κοιτώνες, από πέτρα, στις δε ανατιναγμένες θυρίδες του ίσως μέσα στα μπάζια ευρίσκονται ακόμη τμήματα πυροβόλων. Έφτιαξα πρόχειρο σκίτσο, αλλά πλήρης αποτύπωση που με ακρίβεια έχει πραγματοποιήσει ο θαυμαστός για το πολυσχιδές έργο του Στέλιος Τριπαλιτάκης που διατηρεί στον Γαλατά, πρόχειρο για την ώρα, πολεμικό μουσείο με χιλιάδες εκθέματα και έχει εντοπίσει και αποτυπώσει όλες τις οχυρωματικές εγκαταστάσεις, όχι μόνο στα Χανιά αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη και μάλιστα με θαυμαστές λεπτομέρειες ποια μονάδα και τι οπλισμός υπήρχε στην καθεμιά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα