Χανιώτες έφηβοι μιλούν για την σχέση τους με τα κοινωνικά δίκτυα
Μοιράζονται µε τους φίλους τους φωτογραφίες µέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, συνοµιλούν στα δωµάτια επικοινωνίας (chat) του Instagram, ανεβάζουν βίντεο στο Tik Tok αλλά αφήνουν το Facebook, το οποίο είναι, όπως λένε, για τους γονείς.
Ο λόγος για τους εφήβους της εποχής µας. Τα παιδιά που µεγαλώνουν “παρέα” µε τα social media.
Οι “διαδροµές” µίλησαν µε Χανιώτες µαθητές και µαθήτριες για τη σχέση τους µε τα κοινωνικά δίκτυα. Για το ποια και πώς τα χρησιµοποιούν. Τι τους αρέσει και τι όχι στα δίκτυα. Τι θετικά και αρνητικά έχουν τα social media.
«Μπορεί να γίνουν εθιστικά»
Ολα σχεδόν τα κοινωνικά δίκτυα χρησιµοποιεί η Σοφία Μπουλνταδάκη από το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου. «Έχω και Tik Tok και Instagram και Threads που είναι το Twitter του Instagram. Έχω και Facebook αλλά είναι µόνο για τους γονείς µου το Facebook, ξεκάθαρα. Περισσότερο χρησιµοποιώ το Instagram και το Tik Tok. Το Tik Tok µ’ αρέσει πάρα πολύ γιατί µπορείς να βρεις τα πάντα. Ο,τι βιντεάκι θες µπορείς να το βρεις. Από µουσικά βίντεο µέχρι κατασκευές και ταινίες. Το Instagram είναι πιο πολύ για επικοινωνία µε τους φίλους µου».
Για το πώς βλέπει η ίδια τα κοινωνικά δίκτυα, σηµειώνει: «Πολλές φορές τα δίκτυα µπορεί να γίνουν εθιστικά για τα παιδιά της γενιάς µας που ασχολούνται µόνο µε αυτά. Να είναι µόνιµα στο instagram, στο Tik Tok. Να βγουν µε µια παρέα και κάποιος να είναι µόνιµα στο Tik Tok και να βλέπει βιντεάκια. Οπότε κάποιες φορές καταντάει και υπερβολικό, παρόλο που είναι πάρα πολύ χρήσιµο».
Επίσης, αναφέρει ότι «είναι πολύ εύκολο να γίνει το cyberbullying. Παιδιά να µιλάνε άσχηµα για άλλα παιδιά. Να διαρρέουν φωτογραφίες. Αυτή είναι η κακιά πλευρά».
Πώς µπορεί ένας έφηβος να προσέχει; Η Σοφία µας λέει: «Να έχει κριτική σκέψη, να προσέχει ποιους δέχεται στο Instagram και στο Tik Tok. Να έχει µόνο αυτούς που ξέρει και όχι αγνώστους, να προσέχει τα ψεύτικα προφίλ».
«Είναι χρήσιµα άµα ξέρεις να τα χρησιµοποιείς»
Η Ερωφίλη Αποστολάκη από το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, χρησιµοποιεί, όπως µας λέει, µόνο Instagram. Το Facebook «λίγο-πολύ το έχουν οι γονείς».
Όσο για το το Tik Tok σηµειώνει: «Το Tik Tok έτυχε µία φορά πριν λίγους µήνες να το κατεβάσω. ∆εν έµπαινα καθόλου. Το διέγραψα. Τα βίντεο τα βλέπω στο Youtube Shorts».
Γιατί όµως έχει Instagram; «Το instagram χρειάστηκε να το κατεβάσω στην Α’ Λυκείου γιατί δεν είχε σχεδόν κανείς το viber το οποίο χρησιµοποιούσα για συνοµιλίες. Το Instagram το έχω ιδιωτικό µε φίλους να βλέπουν ποσταρίσµατα, από συναυλίες ή από ταξίδια».
Τελικά τα κοινωνικά δίκτυα είναι χρήσιµα; «Τα δίκτυα είναι πολύ χρήσιµα άµα ξέρεις να τα χρησιµοποιήσεις σωστά και βοηθάνε και µικρές επιχειρήσεις ή άµα θέλεις να δείξεις τη δουλειά σου σε ένα κοινό το οποίο είναι όλος ο κόσµος».
«Θετική και αρνητική επιρροή»
«Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ξεκάθαρα επιρροή και θετική και αρνητική», µας λέει η Αφροδίτη Μαρκούτη από το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου.
«Έχω Instagram το οποίο χρησιµοποιώ συχνά και Viber το οποίο είναι για οµαδικές µε καθηγητές. Για το Tik Tok, δεν βρίσκω νόηµα να έχω µια εφαρµογή µόνο µε βίντεο, ενώ υπάρχει και Instagram που έχει βιντεάκια µικρά. ∆εν είναι όπως στο Youtube µε βίντεο µεγάλης διάρκειας που θα το βαρεθείς κάποια στιγµή. ∆εν προλαβαίνεις να το βαρεθείς στο Instagram και στο Tik Tok».
Για τα θετικά και τα αρνητικά των κοινωνικών δικτύων σηµειώνει: «Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ξεκάθαρα επιρροή και θετική και αρνητική. Θετική γιατί µας φέρνουν σε επαφή κι ας είναι ο άλλος στην άλλη άκρη του Κόσµου. Και µπορείς να µάθεις και πράγµατα από διάφορα προφίλ που ανεβάζουν βιντεάκια. Αλλά, µπορεί χωρίς να το θες να έρθεις σε επαφή µε ανθρώπους που µπορεί να σου κάνουν κακό ή να κινδυνεύσεις µε κάποιον τρόπο, το οποίο είναι αρνητικό».
«Χωρίς να το καταλάβουµε επηρεαζόµαστε»
Η Στέλλα Παπαδάκη από το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου έχει «Ιnstagram το οποίο χρησιµοποιώ περισσότερο και Reddit το οποίο σχετίζεται µε διάφορα φόρουµ. Το Ιnstagram χρησιµοποιώ περισσότερο, κυρίως για επικοινωνία. Αλλά περνάω τον περισσότερο χρόνο µου βλέποντας βιντεάκια που πιστεύω ότι επηρεάζουν πάρα πολύ τον άνθρωπο. Γιατί χωρίς να το καταλαβαίνουµε επηρεαζόµαστε από ό,τι βλέπουµε».
Η Στέλλα θεωρεί ότι «όσοι χρησιµοποιούν κοινωνικά δίκτυα νοιάζονται πολύ για το φαίνεσθαι. Θέλουν να δείχνουν µια εικόνα τελειότητας σε αυτό που ποστάρουν. Και αυτό είναι πολύ πλην γιατί µπορεί να απολαµβάνουν µια στιγµή, να βγάλουν πολλές φωτογραφίες και ύστερα να σκεφτούν ότι θέλουν να ανεβάσουν κάτι, να σκεφτούν ότι σε αυτή τη φωτογραφία δεν φαίνονται πολύ καλά, αλλά όχι πόσο ωραία πέρασαν».
«Ωραίες πληροφορίες»
Η Κατερίνα Γιαννακού χρησιµοποιεί Ιnstagram «και αυτό για να µιλάω µε ανθρώπους που είναι λίγο µακριά. Προτιµώ να τους βλέπω από κοντά. Messenger χρησιµοποιώ µόνο για εργασίες και το Facebook µόνο για να έχω Messenger. Στο Instagram µου αρέσει να µιλάω µε αυτούς που ξέρω».
Η Κατερίνα µας λέει ότι «υπάρχουν άνθρωποι που µεταδίδουν ωραίες πληροφορίες που βοηθάνε στην καθηµερινότητά του. Πρέπει να κλικάρουµε όµως τις πληροφορίες γιατί µερικές µπορεί να είναι λάθος».
«Αρνητικά τα κοινωνικά δίκτυα»
Η Γραµµατική Βαρδαξή από το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου χρησιµοποιεί κυρίως Instagram για επικοινωνία και για να ανεβάζει τη δική της δουλειά στη ζωγραφική αλλά και Tik Tok. «Μιλάω µε γνωστούς. Υπάρχουν και περιπτώσεις που µπορεί να δω µια φωτογραφία και να θέλω να ζωγραφίσω το συγκεκριµένο θέµα».
Η Γραµµατική µας λέει ότι «τα δίκτυα είναι κάτι πολύ αρνητικό για τη δικιά µας ηλικία. Επηρεάζουν πολύ άσχηµα και τις µικρότερες γενιές που δεν πολυγνωρίζουν πως µπορούν αυτά να το ελέγξουν. Πιστεύω ότι είναι αρνητικό το Ίντερνετ. ∆εν θα το χρησιµοποιούσα για κακούς λόγους γιατί έχω και περιπτώσεις φίλων που τους έχουν προσβάλει. Αυτή είναι η κακή πλευρά. Η καλή είναι η επικοινωνία και να µοιράζεσαι πράγµατα µε κόσµο. Μου έχουν κάνει αιτήµατα πολλές φορές αλλά έχω ιδιωτικό το προφίλ µου και τις περισσότερες δεν τα δέχοµαι».
Για το πώς βλέπει το µέλλον του διαδικτύου, η Γραµµατική σηµειώνει: «Το Ιντερνετ θα επικρατήσει και πιστεύω πώς θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Προσωπικά δεν µου αρέσει να κάθοµαι στο κινητό, προσπαθώ να βάλω ένα όριο στον εαυτό µου, να πάω µια βόλτα µε φίλους».
«Είναι χρήσιµα»
Ο Θανάσης Γρηγοριάδης από το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου χρησιµοποιεί Instagram, Tik Tok και Viber.
«Οταν έχω λίγο ελεύθερο χρόνο θα µπω στο Tik Tok να δω δυο – τρία βίντεο. Απλά βλέπω. Τα κοινωνικά δίκτυα προφανώς είναι χρήσιµα. Είναι µια γρήγορη διαδικασία για να επικοινωνήσεις µε φίλους ή συγγενείς. Αλλά άµα ξεφύγουν µπορεί να γίνουν και µέσα για cyberbullying. Ευτυχώς µέχρι τώρα δεν έχω ακούσει κάτι. Αλλά από τις ειδήσεις έχω δει ότι υπάρχουν άπειρα περιστατικά», σηµειώνει.
«Μας αρέσουν χωρίς να µας αρέσουν»
Η Μελίνα Παπασηφάκη από το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου χρησιµοποιεί κυρίως το Instagram.
«Στο Instagram κυρίως µιλάω µε φίλους µου. Όταν βαριέµαι θα σκρολάρω λίγο. Έχω και ένα λογαριασµό ανώνυµο που ανεβάζω την τέχνη που κάνω, µόνο έργα µου».
Για τα θετικά και τα αρνητικά των κοινωνικών δικτύων µας λέει: «Τα θετικά στα δίκτυα είναι η εύκολη και γρήγορη επικοινωνία. Και ότι µπορείς να βρεις πολλές χρήσιµες πληροφορίες. Τα αρνητικά είναι όλα όσα έχουν αναφέρει τα παιδιά, το µπούλινγκ, ο εθισµός. Είναι πάρα πολύ εύκολο να εθιστείς. Μπορεί να θες να περάσεις πέντε λεπτά από το χρόνο σου και ξαφνικά να κοιτάξεις την ώρα και να έχει περάσει ήδη µία ώρα. Στους περισσότερους που έχω γνωρίσει δεν αρέσουν αλλά όλοι µας δεν µπορούµε να τα αποφύγουµε. Μας αρέσουν χωρίς να µας αρέσουν».
Θετικά και αρνητικά
Η Έφη Σκεµπέ από το Πειραµατικό Γενικό Λύκειο χρησιµοποιεί Instagram, Tik Tok, Snapchat.
«Περισσότερο µου αρέσουν το Tik Tok γιατί µπορώ να δω βιντεάκια που µε ενδιαφέρουν και το Ιnstagram γιατί µπορώ να επικοινωνήσω µε τους φίλους µου και τους συµµαθητές µου. Στα πλεονεκτήµατα είναι ότι µπορώ να “βρω” άτοµα τα οποία έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα µε εµένα. Π.χ. άµα µ’ αρέσουν τα κόµικ µπορώ να βρω και άλλα άτοµα που τους αρέσουν τα κόµικ. Το κακό είναι ότι ο καθένας µπορεί να εκφραστεί πάρα πολύ ελεύθερα, οπότε µπορεί να έχει µία άποψη που να είναι λίγο προβληµατική και όλο αυτό δεν ελέγχεται και πολύ. Αρνητικό είναι ότι άµα ένα παιδί που δεν ξέρει πως λειτουργεί το Tik Tok και τo Instagram, έχει το λογαριασµό του δηµόσιο ή και ιδιωτικό και κάποιος του κάνει αίτηµα και το παιδί το δεχτεί, µπορεί να του στέλνει του παιδιού µηνύµατα να γνωριστούν, οπότε θέλει προσοχή από κινδύνους παρενοχλήσεων. Συν είναι ότι όταν δεν έχω να κάνω κάτι, µπορώ να περάσω τον χρόνο µου».
«Έχω Tik Tok, Instagram, Bereal. Περισσότερο µου αρέσει το Tik Tok.
Μ’ αρέσει να βλέπω σωστές διατροφές, ασκήσεις από influencer», µας λέει η Μιχαέλα Αγγελοπούλου από το Πειραµατικό Γενικό Λύκειο Χανίων.
«Στα κοινωνικά δίκτυα πιστεύω ότι προβάλλεται πάρα πολύ το εύκολο χρήµα και µία τέλεια εικόνα που τις περισσότερες φορές είναι ψεύτικη και επηρεάζουν πάρα πολύ κορίτσια στην ηλικία µας, ακόµη και αγόρια που δεν έχουν τόση αυτοπεποίθηση. Ένα θετικό είναι ότι παίρνουµε ιδέες για διάφορα θέµατα που µας ενδιαφέρουν».
«Επικοινωνία µε φίλους»
Ο Παναγιώτης Μπούχλης από το Πειραµατικό Γενικό Λύκειο Χανίων χρησιµοποιεί facebook, instagram, viber, messenger.
Όπως µας λέει, το Facebook το χρησιµοποιεί για θέµατα όπως το gaming.
«Στο Instagram µιλάω µε τους φίλους µου. Και επίσης το Instagram έχει κάποια πράγµατα, όπως αν δεις ένα βίντεο που σου αρέσει, θα σου δείχνει παρόµοια», σηµειώνει.
Η Μελίνα Καριανάκη από το Πειραµατικό Γενικό Λύκειο χρησιµοποιεί Instagram.
«Μ’ αρέσει που µπορώ να βλέπω διάσηµα πρόσωπα και να ενηµερώνοµαι για τη µουσική τους. Επίσης µπορούµε να ενηµερωθούµε πιο εύκολα για όλο τον κόσµο. Στα πλην είναι ότι µπορούµε να εθιστούµε πιο εύκολα».
Η Άλκηστις Σικελιανού από το Πειραµατικό Γενικό Λύκειο έχει Instagram και Tik Tok.
«Μ’ αρέσει το ότι µπορούµε να µιλήσουµε µε τους φίλους µας όταν δεν είµαστε µαζί και µπορούµε να γνωρίσουµε κόσµο από άλλες χώρες», µας λέει.
Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι στα social media. Ψεύτικοι λογαριασµοί µπορεί να σου κλέψουν πληροφορίες. Ενώ ένα θετικό είναι ότι διευκολύνουν τις σχέσεις των ανθρώπων και παρέχουν µία πιο άµεση ενηµέρωση κατά κάποιον τρόπο».
«Είναι δύσκολο να ξεφύγεις»
Η Παρασκευή Μουτιάµπα από το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου έχει Instagram και Tik Tok. «Έχω και messenger αλλά δεν το πολυχρησιµοποιώ», µας λέει. «Είµαι πιο πολύ στο Tik Tok γιατί συνέχεια στέλνουµε βιντεάκια και επειδή µπορώ να επικοινωνώ όπως στο Instagram και να µιλάµε, το χρησιµοποιώ πιο πολύ».
Η Παρασκευή µας λέει πως τα κοινωνικά δίκτυα είναι εθιστικά και είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεφύγεις από αυτά εφόσον τα συνηθίσεις. Πάντως, µπορεί να φανταστεί τη ζωή της χωρίς κοινωνικά δίκτυα.
«Είµαι στο κινητό συνέχεια αλλά ορισµένες φορές τα χρησιµοποιώ τα δίκτυα µόνο για φίλους. Στο Τικ Τοκ υπάρχουν πολλά βίντεο που σου διδάσκουν καινούργια πράγµατα. Εµφανίζονται βίντεο που αφορούν τα ενδιαφέροντά σου και δεν χρειάζεται να τα αναζητήσεις µέσω google», µας λέει η ίδια.
Μια πολυκύµαντη σχέση
Η Ελπίδα Ξηράκη, στο ΓΕΛ Σούδας, δεν το σκέφτεται πολύ, απαντά άµεσα και µε ευθύτητα. «∆εν µπορώ να πω ότι αφιερώνω πολλές ώρες στα κοινωνικά δίκτυα. Όχι δεν το κάνω, δεν κάθοµαι να δω βιντεάκια, το έχω για επικοινωνία κυρίως. Ειδικά τώρα που έχουµε σχολείο κάνω πολύ καλή χρήση, το καλοκαίρι, εντάξει, αφιερώνω περισσότερη ώρα στο Ιnstagram. Αλλά και πάλι, οι φίλοι µου κάνουν περισσότερη χρήση, για αυτό και µου διαµαρτύρονται αν αργώ να απαντήσω στα µηνύµατά τους», είναι τα λόγια της.
Τη ρωτάµε για το πώς κάνει φίλους, νέους ακόλουθους, αν την προβληµατίζει η ανωνυµία πολλών από αυτών που κάνουν αιτήµατα φιλίας «Ο λογαριασµός µου είναι ιδιωτικός, δέχοµαι µόνος όποιους γνωρίζω πραγµατικά και όχι όποιον θέλει να µε ακολουθήσει», απαντάει και προσθέτει πως ειδικά µετά τον κορωνοϊό πολλά νέα παιδιά «αγχώθηκαν µε την άµεση επικοινωνία, βρήκαν διέξοδο στο ότι µπορούν να στείλουν µηνύµατα, να συνοµιλήσουν µέσω των κοινωνικών δικτύων».
Λογική χρήση µας λέει ότι κάνει και ο Άλαν Λίτι, που έχει λογαριασµό κι αυτός στο Ιnstagram. «Το έχω κυρίως για επικοινωνία µε τους φίλους µου. Έχω περιορίσει πολύ τη χρήση του, µάλιστα το έχω ρυθµίσει έτσι ώστε µετά από µια ώρας χρήση να µου στέλνει ειδοποίηση έτσι ώστε να βγαίνω εκτός», τονίζει ο µαθητής. Ρωτάµε την άποψη του για τους ανήλικους που χρησιµοποιούν τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε για να δείξουν τα “µπράτσα” τους αν πρόκειται για αγόρια, είτε για να παρουσιάσουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες. «Ναι, το κάνουν πολλοί. Άλλοι για να προκαλέσουν, άλλοι γιατί βγάζουν λεφτά γιατί πουλάνε προϊόντα µέσα από τα βίντεο τους. Είναι µια πραγµατικότητα», απαντάει.
∆ύο λογαριασµούς στο Ιnstagram διαθέτει ο ∆ηµοσθένης Νικόλτσης, τον έναν για προσωπική χρήση και τον άλλο για το hip hop συγκρότηµα του, ενώ διαθέτει και tik tok. «Μέσα από το λογαριασµό του συγκροτήµατος έρχοµαι σε επαφή µε άτοµα που τους αρέσει η µουσική µας. Έχω γνωρίσει παδιά από Αθήνα, Θράκη, το εξωτερικό και σε αυτό βοηθάει πολύ το Ιntstagram. Τον προσωπικό λογαριασµό τον έχω περισσότερο για να βλέπω βίντεο συµβουλευτικά, motivation, αυτοβελτίωσης, που µε µαθαίνουν να προχωράω στη ζωή. Η αλήθεια είναι πως απορροφούµαι πολλές ώρες και πολλές φορές ξεπερνάω τα όρια», δηλώνει µε ειλικρίνεια.
Τι θα συνέβαινε, λέµε στον ∆ηµοσθένη, αν κάποιος σου αφαιρούσε για… 3 ηµέρες κάθε πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα; «Θα µου αυξάνονταν τα νεύρα, γιατί έχω συνηθίσει να εκτίθεµαι πολύ και το χρησιµοποιώ το κινητό ειδικά για να ακούω µουσική και να γράφω στίχους», απαντά.
«Ένα ποσοστό 60-70% είναι αρκετά κολληµένοι», σχολιάζει ο Σταύρος Σκαντζουράκης, που χρησιµοποιεί το Ιnstagram και το tik tok. «Αφιερώνω κάποιο χρόνο, όχι πάρα πολύ, αλλά σίγουρα θα µπορούσα να ασχολούµαι περισσότερο µε το άθληµα µου, το µποξ», εξηγεί.
«Αν ο µαθητής έχει αναπτύξει την κριτική του σκέψη, δεν θα επηρεάζεται από τα πρότυπα που καλλιεργούν τα social media» δηλώνει ο Γαβριήλ Καστρινάκης που χρησιµοποιεί το Instagram για ενηµέρωση «για τα αθλητικά από το official site της οµάδας µου, του Ολυµπιακού» και για επικοινωνία «µε φίλους και γνωστούς».
∆εν σε επηρεάζουν όλα αυτά στις υποχρεώσεις σου στο σχολείο; «Προτιµώ να τελειώσω το διάβασµα -παρόλο που δεν το τηρώ πάντα- και µετά να πιάσω το κινητό, γενικά κάνω καλή χρήση».
Ξεκάθαρος και ο Σταύρος Κουράκης ως προς το πώς χρησιµοποιεί τα social media. «Αντικειµενικά κάθοµαι πολλές ώρες Ιnstagram και tik tok δεν µπορώ να το διαχειριστώ εύκολα. Θα πρέπει να το αντιµετωπίσω γιατί δεν διαβάζω καθόλου και φταίει το κινητό», δηλώνει, και υπόσχεται ότι το επόµενο διάστηµα θα κάνει προσπάθειες περιορισµού της χρήσης του.
Ανάµεσα στο scroll και την ανάγκη για σύνδεση
«Οι νέοι σήµερα δεν έχουν απλώς social media. Έχουν µια ψηφιακή ταυτότητα που πολλές φορές βαραίνει περισσότερο κι από την αληθινή», σηµειώνει η Μαρία Χριστίνα Παγάνη (BSc Ψυχολόγος, MSc Ψυχολογία, Κλινική εκ. Συνθετική & Συστηµική Ψυχοθεραπεία, Συµβουλευτική Γονέων – Παιδιών – Εφήβων) από την οποία ζητήσαµε να προσεγγίσει το θέµα των νέων στα κοινωνικά δίκτυα.
Συγκεκριµένα, η Μαρία Χριστίνα Παγάνη, αναφέρει:
– «Είναι συνέχεια µε το κινητό στο χέρι. ∆εν µπορώ να τον/την τραβήξω στιγµή.»
– «Όταν του το παίρνω, ξεσπά. Θυµώνει, κλείνεται, µε κατηγορεί ότι δεν τον καταλαβαίνω.»
– «Κοιτάει ποιος τον είδε, ποιος τον σχολίασε… είναι σαν να παίζει η αξία του στο ίντερνετ.»
Είναι λόγια που ακούω συχνά από γονείς. Με φωνές µπερδεµένες: άλλοτε αυστηρές, άλλοτε ανήσυχες.
Και πίσω από αυτές, πάντα µία απορία: «Τι να κάνω;».
Οι νέοι σήµερα δεν έχουν απλώς social media. Έχουν µια ψηφιακή ταυτότητα που πολλές φορές βαραίνει περισσότερο κι από την αληθινή. Εκεί νιώθουν ότι ανήκουν, εκεί χαµογελούν, εκεί δέχονται ή όχι την αποδοχή.
Και πολλές φορές, εκεί πληγώνονται – χωρίς να µπορούν να το πουν.
Γιατί πίσω από την οθόνη, δεν βρίσκεται η «τεµπελιά», η «αδιαφορία» ή η «εξάρτηση».
Βρίσκεται µια ανάγκη βαθιά:
Να ακουστούν, να γίνουν αποδεκτοί, να νιώσουν ότι έχουν θέση.
Όπως λέει και ο Gabor Maté:
«Η πιο βαθιά ανθρώπινη ανάγκη δεν είναι η επιτυχία, αλλά η σύνδεση».
Τι χρειάζεται να γίνει όµως πραγµατικά;
Αντί να αναρωτιόµαστε «πώς να τους πάρω το κινητό», µήπως να ρωτήσουµε τι τους λείπει όταν το κρατάνε τόσο σφιχτά;
Μήπως να σταθούµε δίπλα τους, όχι για να τους το πάρουµε, αλλά για να τους δείξουµε έναν πιο αληθινό τρόπο να είναι σε επαφή;
Με τους άλλους. Με εµάς.
Αλλά πρώτα… µε τον εαυτό τους…