Δύο πάγκους στη Νέα Χώρα γέμισαν με ψάρια «Γερμανούς» από τα καΐκια που έχουν ως βάση το μικρό λιμανάκι της ιστορικής συνοικίας. Οι «Γερμανοί» είναι ένα ψάρι που ο πληθυσμός του τελευταία έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Το συγκεκριμένο είδος μπήκε στη Μεσόγειο την περίοδο του πολέμου προερχόμενο από την Ερυθρά θάλασσα και γι’ αυτό τον λόγο πήρε και το όνομα «Γερμανός». Στους ψαράδες της Κρήτης είναι… ανεπιθύμητο γιατί παρότι είναι πολύ νόστιμο, έχει αρκετά αγκάθια, καθαρίζεται δύσκολα από τα δίχτυα και πωλείται σχεδόν τζάμπα στην τοπική αγορά (όχι πάνω από 2 – 3 ευρώ το κιλό). Μάλιστα όταν υπάρχουν και άλλα ψάρια στα δίχτυα, οι αλιείς προτιμούν να πετάξουν τους «Γερμανούς» πίσω στη θάλασσα παρά να μπουν στον κόπο να τους φέρουν στο λιμάνι. Οταν όμως δεν πιάνουν τίποτα, προσπαθούν να πουλήσουν έστω και λίγους για να βγάλουν κάτι από τα σπασμένα… Στα παράδοξα; Την ίδια ώρα που στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές η αξία των «Γερμανών» είναι ευτελέστατη… στην Κύπρο θεωρούνται πρώτος μεζές και πωλούνται 25 ευρώ το κιλό!
#haniamoments
Γ. ΚΩΝ.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.