Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δίνουν μαθήματα αλληλεγγύης και αλτρουισμού

Εθελοντισμός… μια λέξη και μια έννοια που σημαίνει τόσα πολλά! Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη προσφοράς που γίνεται για κάποιο κοινωφελή σκοπό χωρίς αντάλλαγμα.


«O Δήμος Αποκορώνου δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, εδώ και αρκετά χρόνια μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης που δημιουργήθηκε το 2010 αλλά χωρίς σημαντική δράση τότε», όπως μας αναφέρει η κ. Μπενάκη, αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Μας τονίζει πως «έπρεπε να γίνει κάτι ουσιαστικό για τις ομάδες που έχουν πληγεί λόγω της κρίσης. Έπρεπε να ενεργοποιηθούν εθελοντές».
Χαρακτηριστικά μας αναφέρει η Μαριάννα, εθελόντρια από την Ολλανδία που ζει 19 χρόνια στον Αποκόρωνα, πως η προσφορά τους στον τόπο ξεκίνησε από τα μικρά παιδιά που είχαν ανάγκη και αφού συνεισέφεραν χρηματικά άνθρωποι από το εξωτερικό. Και κατέληξε, «είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά από το Δημοτικό να προσφέρουν στον συνάνθρωπο, να ρίξουμε τον σπόρο».
Νέες δραστηριότητες είναι το Κοινωνικό Φροντιστήριο, προσφορά τοπικών φροντιστηρίων για τους Αποκορωνιώτες μαθητές που έχουν οικονομικό πρόβλημα και η «Τράπεζα Χρόνου» που προβλέπεται να οργανωθεί. Η τελευταία δράση, καινοτόμα για τον τόπο, έχει να κάνει με την «ανταλλαγή» εργασιών που αφορούν τα νοικοκυριά και την καθημερινότητά τους χωρίς την οικονομική αμοιβή.
Τη συνολική δράση του Δήμου ενισχύουν και συνεργαζόμενες ομάδες πολιτών, η Εκκλησία αλλά και σχολεία. Αξιέπαινη μια από τις τελευταίες δράσεις του κ. Μανώλη κατοίκου της ευρύτερης περιοχής του

Αποκόρωνα, ο οποίος με μια ομάδα εθελοντών φίλων -ντόπιων και ξένων- καθάρισαν έναν από τους παραποτάμους του Κοιλιάρη με πλούσια βιοποικιλότητα, μαζεύοντας 8 φορτηγά σκουπίδια. Σκουπίδια που ανήκουν σε όλους. «Με τους ξένους να υπερισχύουν αλλά και τους Έλληνες να αφυπνίζονται και να συμμετέχουν δυναμικά», όπως μας είπε χαρακτηριστικά.
Σημαντική είναι και η δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εξοπλισμό με ιατρικά μηχανήματα του Ιατρείου των Καλυβών, για την οποία συνεργάζονται ξένοι πολίτες η Ενορία Καλυβών αλλά και εθελοντές.
«Οι ωφελούμενοι» από την αντίθετη πλευρά «είναι ευχαριστημένοι και περιμένουν τη βοήθεια που τους προσφέρεται από τον Δήμο και τους εθελοντές με ευχαρίστηση και ανυπομονησία», όπως μας ανέφερε ωφελούμενος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Έχουν αρχίσει να ξεθαρρεύουν και αναζητούν την πολύτιμη βοήθεια αυτή που στην αρχή έδιωχναν. Πραγματικά ο εθελοντισμός πρέπει να διατηρείται ζωντανός, έστω και από λίγους, γιατί έτσι διατηρείται η μαγιά μέσα στην κοινωνία για να αυξηθεί ο αριθμός τους.
Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός να υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας που κάνουν πράξη τα λόγια του Κρητικού Νίκου Καζαντζάκη, «Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ».

 

Συντακτική ομάδα:
Καζάνης Αντώνης – Β’ τάξη
Ξηρουχάκη Γεωργία – Β’ τάξη
Σταυριαννουδάκη Ελένη – Β’ τάξη
Τσιτσιρίδης Μανώλης – Β’ τάξη
Φραγκιαδάκης Μανώλης – Β’ τάξη
Χαιρετάκη Κατερίνα – Β’ τάξη
Αννιτσάκη Χρυσάνθη – Γ’ τάξη
Κουράκη Ελένη – Γ’ τάξη
Πιπεράκης Μπάμπης – Γ’ τάξη
Παπαδόπουλος Φοίβος – Γ΄τάξη

Επιβλέπουσα καθηγήτρια:
Καλαϊτζάκη Ειρήνη – Πληροφορικής

 

Διαβάστε τις υπόλοιπες συμμετοχές στον μαθητικό διαγωνισμό

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες