Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Η Ελλάδα σε συνεχή ουτοπική κρίση

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ
Στην προχθεσινή διάσκεψη των ηγετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο τόσο για τα προβλήματα του ευρωπαϊκού ΝΟΤΟΥ, της ίδια της ένωσης, συνολικά αλλά και ειδικά για την αντιμετ’ωπι9ση των μεγάλων προβλημάτων Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου για οικονομικά, ενεργειακά και Γεωπολιτικά που απειλούν ευρύτερα την ΕΕ.
Ενώ παράλληλα εντείνουν τις κρισιμώτερες σχέσεις τους στα πεδία των ενεργειακών  ανταγωνισμών των Γεωστρατηγικών σχεδιασμών κυρίως με την Τουρκία.
Αυτά, τα σημαντικά διεθνή θέματα επιβάλουν μια συνεχή εγρήγορση κυρίως από την Ελληνική πλευρά, γιατί η Τουρκία επωφελείται για δημιουργία συμβολικών ή πραγματικών γεγονότων. Όπως, με την επέτειο των δραματικών γεγονότων στα ΙΜΙΑ αλλά και για την Ελληνική προώθηση της Ελληνικής αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 μίλια.

ΘΑ ΞΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ
Όπως, ανακοινώθηκε από τηλεοπτικό κανάλι ότι Τουρκικά σκάφη περικύκλωσαν τις βραχονησίδες γύρω από τα Ίμια. Με σηματοδότηση ευρύτερων γεγονότων από την τουρκική πλευρά.
Όμως, όλοι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών διαβεβαίωσαν εαυτούς και αλλήλους, καθώς και την ευρύτερη κοινή γνώμη των λαών τους και ιδιαίτερα ΙΤΑΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ, ΜΑΛΤΑ ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μαζί θα ξαναδημιουργήσουν μια Ευρώπη Ενωμένη και ισχυρή.
Όμως, όπως έχω γράψει, εδώ και 30 χρόνια, αυτές οι διαβεβαιώσεις διαψεύδονται συνεχώς, για πολλές αιτίες, που μια από αυτές είναι η ευρωζώνη, με κίνδυνο από την ΙΤΑΛΙΑ, βασικά.

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Με αυτό τον τίτλο ο ΝΤΕΣΜΟΝΤ ΛΑΧΜΑΝ αναλυτής στο «American ENTERPRISE INSTITUTE» με αποκαλυπτική συνέντευξη του (στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ-στη Δέσποινα Συριοπούλου, τεύχος 03/11/2018) προειδοποίησε ότι «Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ».
Με την Ιταλική κρίση να απειλεί το συνολικό οικοδόμημα της Ευρώπης.
Αυτός ο αμερικανός αναλυτής Ντέσμοντ Λάχμαν με προϋπηρεσία στο Δ.Ν.Τ., υποστηρίζει ότι μια ιταλική έξοδος μπορεί να προκαλέσει το οριστικό τέλος του ευρώ, σε αντίθεση με την περίπτωση της Ελλάδας που χαρακτηρίζει την οικονομική της κατάσταση «εύθραυστη»  με πολλές ακόμα προκλήσεις στο δρόμο της πραγματικής ανάκαμψης. Εξακολουθεί να είναι φορτωμένη με ένα τεράστιο χρέος, και έχει ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό τομέα και συνέχισε να ακολουθεί για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ενώ, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ακόμη ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΤΕΣΜΟΝΤ ΛΑΧΜΑΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο ΝΤΕΣΜΟΝΤ ΛΑΧΜΑΝ διετέλεσε  καθηγητής στα Πανεπιστήμια Ορεγκον και Johns Hopkins, ανάλυσή του έχει αναφερθεί διεξοδικά, μεταξύ άλλων, στην παγκόσμια οικονομική κρίση, στο δολάριο, στην κρίση στην αμερικανική αγορά και στην ευρωζώνη αλλά, επικεντρώνεται στην παγκόσμια οικονομία, στα παγκόσμια νομισματικά θέματα και στους πολυμερείς δανειοδοτικούς  οργανισμούς.
Πάντως, ο καθηγητής και διεθνής  Μακροοικονομολόγος ήταν επικριτής των προγραμμάτων Διάσωσης της Ελλάδας, σε όλες τις φάσεις της μεγάλης κρίσης της.
Υπήρξε δριμύς επικριτής των προγραμμάτων διάσωσης Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ., για να υποστηρίξει ότι το μέλλον της χώρας μας διαγράφεται ευοίωνο εκτός του ευρώ…. υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή στο δικό μας νόμισμα αν συνοδεύεται από την αντίστοιχη υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική μπορεί να δώσει στην Ελλάδα την ΕΛΠΙΔΑ για οικονομική της ανάκαμψη.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ  ΥΠΟΘΕΣΗ
Αυτή δεν θα έπρεπε να θεωρείται εκ προοιμίου ΧΑΜΕΝΗ
Η σύγκρουση με τις Βρυξέλλες θα είναι σκληρή και απρόβλεπτη. Γιατί οι Ιταλοί δεν είναι μόνοι τους.
Η Κυβέρνηση ΣΑΛΒΙΝΙ, θεωρείται ότι είναι το μακρύ χέρι του Τραμπ. Με την αμερικανική κυβέρνηση να πιστεύεται ότι στηρίζει ακόμη την ανταχτικη Ιταλία που πρωταγωνιστεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΤΙΒ ΜΠΑΝΟΝ.
Η ιταλική εφημερίδα Couriere de la Sera έγραψε ότι ο Μπανόν είναι επικεφαλής της Ιταλικής Λέγκας και ο δημοφιλέστερος ηγέτης των εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης…..
Για να δηλώσει ο ίδιος ότι ενδέχεται να είναι  υποψήφιος το 2019 για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Η δήλωση αυτή έφερε ανατριχίλα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο…. Πάντως στο σύνολο ων ηγετών της Ευρώπης για τον Ευρωπαϊκό Νότο συζητήθηκαν πολλά προβλήματα όπως και σε προηγούμενες αναποτελεσματικές συνόδους.
Για να βρίσκονται οι λαοί του ΕυρωΝότου σε τραγική κατάσταση.

ΒΑΡΙΑ ΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
Πάντως, πέρα από τις οικονομικές συνθήκες και αδιέξοδες κοινωνικές καταστάσεις και τα πλήγματα που δημιουργεί το προσφυγικό και το μεταναστευτικό στις χώρες του Νότου, αλλά και στη συνοχή της Ευρώπης, με ιδιαίτερη επιβάρυνση της χώρας μας, αλλά και σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.
Η οποία αλλάζει, όπως και  δική μας χώρα, ιδιαίτερα, τώρα, μετά την ένταξή μας στη συνθήκη των Πρεσπών με τη λειτουργία της θα επωφεληθεί το κράτος του ΣΚΟΠΙΩΝ και ο Βορράς και εμείς θα είμαστε ο Νότος. Με την αλλαγή των κοινωνικών μας συνθηκών, στη Μέση Ανατολή να είναι ιδιαίτερα ασταθής, με ένα από τα κύρια προβλήματα να είναι το μεταναστευτικό, που ο πυρήνας του αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα με τη συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία στην πραγματικότητα αφήνει τη χώρα μας μόνη της να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση από χώρες της Ασίας, Αφρικής, Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ
Όμως η συνθήκη ΙΙ του Δουβλίνου αφήνει τη χώρα μας μόνη της, χωρίς να προβλέπει ουσιαστικό μηχανισμό κοινοτικής αλληλεγγύης. Με αποτέλεσμα οι καθημερινές ομάδες μεταναστών που έχουν προσφύγει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως Αυστρία, Βέλγιο κ.λπ. να επιστρέφονται στην Ελλάδα η οποία αποτελεί μια κατ’ εξοχήν χώρα  εισόδου αλλοδαπών, ολόκληρης της Ευρώπης.
Παρ’ όλα αυτά το ΜΕΓΑ προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα θα ενταθεί τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Συγκεκριμένα το διπλό τεύχος του περιοδικού  ΤΙΜΕ (4 Φεβρουαρίου 2019) έχει ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για το παγκόσμιο μεταναστευτικό πρόβλημα με τίτλο στο εξώφυλλο «πέρα από τα τείχη»
BEYΟΝD WALLS
Με το ερώτημα «Γιατί οι δυνάμεις της Παγκόσμιας Μεταναστευτικότητας Δεν μπορούν να σταματηθούν;».

ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΒΡΩΝ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ
Μέσα σ’ αυτή την ανεξέλεγκτη πραγματικότητα η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες ΑΜΕΣΗΣ πολυειδούς μορφής ΚΡΙΣΗΣ, η οποία τώρα, μέσα στη Συνθήκη των Σεβρών επιβαρύνεται ιδιαίτερα στη βαλκανική της πραγματικότητα, ακόμα και με θρησκευτικές επιπλοκές της Μεγάλης Ρωσικής Ορθοδοξίας, η οποία μαζί με τη Σερβία αντιμάχονται πολλά, ακόμα και συγκρούσεις της ορθόδοξης κληρονομίας σε όλες τις μορφές της ως σήμερα. Για να μην αφεθεί η παπική δύση να επιβάλει την πολλαπλή  κυριαρχία της με την συνθήκη των Σεβρών που αποτελεί μιας από τις απαράδεκτες επικυριαρχίες θρησκευτικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σύγκρουσης, για να μένει η Ελλάδα με την ελληνική ουτοπία του νότου της συμφωνίας των Πρεσπών που αποτελεί τον βορρά ακόμα και τον κίνδυνο πολέμου…

Αλλά γι’ αυτό το μεγάλο θέμα η συνέχεια στο επόμενο άρθρο μας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα