Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Η δύναμη της ελεύθερης βούλησης

«Ο ανθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι’ αυτό είναι απόλυτα υπεύθυνος». Ζαν Πωλ Σαρτρ

 

Ο άνθρωπος είναι αυτεξούσιος, η ελεύθερη θέληση του ή τον ανυψώνει στη θέωση ή τον οδηγεί στην απώλεια. Το μυστικό αυτής της ζωής, αλλά και η βόμβα που ο καθένας από εμάς κρατάει στα χέρια του ονομάζεται ελεύθερη βούληση. Δεν υπάρχει ανθρώπινο όν στο οποίο να μην έχει δοθεί από το Θεό η χάρη και η επιλογή της ελεύθερης βούλησης. Αυτό σημαίνει ότι, τόσο για τα ασήμαντα όσο και για τα σημαντικά πράγματα της ζωής μας, μόνο εμείς αποφασίζουμε.

Οι αποφάσεις αυτές που παίρνουμε κάθε μέρα και το τι τελικά πράττουμε δηλώνει ακριβώς αυτό που είμαστε. Από την εσωτερική μας ελευθερία πηγάζει η ελεύθερη βούληση γιατί είναι αδύνατο να έχουμε αφήσει τον εαυτό μας έρμαιο των αποφάσεων, των ικανοτήτων και των σκέψεων άλλων ανθρώπων και να θεωρούμε ότι ζούμε ελεύθεροι και ότι μπορούμε να αποφασίζουμε ελεύθερα. Η χάρη αυτή που μας δόθηκε είναι τόσο σπουδαία και σημαντική για τη ζωή μας, αφού μας επιτρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη αλλά και την χαρά ήτη θλίψη των πράξεων μας. Αναγνωρίζοντας ότι μπορούμε να αποφασίσουμε για το πώς θα ζήσουμε, αναγνωρίζουμε την ύπαρξη ενός Θεού ο οποίος δεν είναι ούτε τιμωρός, ούτε εκδικητικός, ούτε άδικος, ούτε σκληρός με τους ανθρώπους.

Όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι μόνο το αποτέλεσμα των επιλογών και των πράξεων μας και τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο. Η φιλανθρωπία του Θεού, η μεγάλη θυσία του και η απέραντη αγάπη του μας οδηγεί, μας προστατεύει και μας δείχνει το δρόμο της επαναφοράς από τις λάθος αποφάσεις που μπορεί να πήραμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ο Γρηγόριος Νύσσης λέει ότι «η αμαρτία δεν υφίσταται στη φύση δίχως την ελεύθερη βούληση, δεν είναι μια υπόσταση πραγματική». «Ούτε και οι δαίμονες είναι από τη φύση τους κακοί», λέει ο Αγ. Μάξιμος ο ομολογητής, « αλλά γίνονται κακοί από την κακή χρήση των φυσικών τους δυνάμεων». Η επιλογή και η απόφαση εάν θα ακολουθήσουμε λοιπόν το κακό η το καλό είναι εκείνο που μας οδηγεί στην πορεία της ζωής μας. Ο Θεός αντιπροσωπεύει μόνο το καλό και έτσι έχει φτιάξει και τον άνθρωπο. Όταν απουσιάζει, όμως, το καλό τότε η απόφαση για το αν θα επικρατήσει το καλό ή η απουσία του, δηλαδή το κακό, δεν θα είναι δική του.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη μέσα στη δημιουργία από την ελεύθερη θέληση των όντων που είναι προικισμένα με πνευματική ευφυΐα και αυτοσυνειδησία. Επομένως, η κακή χρήση αυτής της ελεύθερης θέλησης μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες. Το σημαντικό και η απαίτηση είναι η αναγνώριση και η προσπάθεια να διορθώσουμε ό,τι αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι κάναμε λάθος. Έτσι η θεία χάρη επιστρέφει σε έναν άνθρωπο και μάλιστα κάνοντας τον να νοιώθει ακόμα πιο ισχυρός, πιο ελεύθερος και ευλογημένος.

 

Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη σχολιάζουν την επικαιρότητα και μπαίνουν… onLine με τον ηθοποιό, τ. Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ Μιχάλη Αεράκη και τον Marketing Specialist, Γιώργο Γκέκα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα