Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Η Δημοκρατία της Δικαιοσύνης

«Δεν μπορει κανένας να αποκτήσει δυναμη σταθερή με αδικίες, επιορκίες και ψευτιές»
Δημοσθένης

H πιο μεγάλη έννοια της ανθρώπινης διανόησης είναι η δημοκρατία, πολίτευμα γραμμάτων και τεχνών, διατυπωμένο, θεμελιωμένο και εφαρμοσμένο πρώτη φορά από τους Αρχαίους Ελληνες για να γίνει στη συνέχεια παγκόσμιο πολίτευμα της Δικαιοσύνης. Οι Έλληνες είναι οι πρώτοι επάνω στη γή που εμπνεύστηκαν και εφάρμοσαν τον πιο δίκαιο τρόπο συμβίωσης και τις δημοκρατικές διαδικασίες   στην εκλογή αρχηγού – κυβερνήτη στις πόλεις κράτη. Η ελευθερία ήταν και είναι αναπόσπαστο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Έλληνα από τη γέννηση του. Ο ελληνικός λαός πνευματικά περήφανος και απελευθερωμένος φιλοσοφεί  για τα πάντα,  ακόμα και τα πιό ασήμαντα φαινόμενα η αντικείμενα.

Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε πριν από 2500 χιλιάδες χρόνια και φαντάζει καταπληκτικό το γεγονός ότι είναι και σήμερα τόσο επίκαιρο. Η μόνη διαφορά με εκείνα τα χρόνια είναι πως υπήρχαν ρήτορες που αγόρευαν τους λόγους τους, όπως αυτός του κειμένου που φέρει την υπογραφή του σημαντικότερου ρήτορα της αρχαιότητας και όλων των εποχών, Δημοσθένη μαθητή του Σωκράτη και του Ισαίου. Ο Δημοσθένης Παιανιεύς, γεννημένος στην Αθήνα το 384π.χ., είχε για όπλο ενάντια στο άδικο και την διαφορά την ρητορική, την οποία ανέπτυξε με αφορμή κάποιες οικογενειακές αντιδικίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Τα έργα του “Φιλιππικοί” και “Ολυνθιακοί” τον καθιστούν αθάνατο ρήτορα.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ

“Και όσο για την μεγάλη μάζα των πολιτών,, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε το αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν, βυθισμένοι όπως είναι στην ραστώνη και την άνεση της καθημερινότητας. Από τούτη την αρρώστια έχουν προσβληθεί παντού οι πάντες, απλώς ο καθένας τρέφει την ψευδαίσθηση ότι συμφορά δεν θα χτυπήσει την δική του πόρτα, αλλά θα διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα εκμεταλλευόμενος τους κινδύνους των άλλων. Και ενώ κανονικά όλες οι συζητήσεις γίνονται πριν από τα οποία γεγονότα εσείς διαβουλεύεστε πάντα κατόπιν εορτής. Αφήσατε όλο αυτό τον καιρό να κυλήσει με συνεχείς αναβολές, μετάθεςη των ελπίδων σας σε άλλους, αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες. Αυτά συνεχίζετε να κάνετε και σήμερα. Όλοι πρέπει να εξοργίζεστε εξίσου όταν βλέπετε ότι πολύ εύκολα κινδυνεύουν να κακοποιηθούν οι πιο φτωχοί και αδύνατοι πολίτες, ενώ η βδελυροί και πλούσιοι μπορούν να αδικοπραγούν ατιμώρητοι και να εξαγοράζουν πρόσωπα για να εκβιάζουνε καταστάσεις. Στρέψετε το βλέμμα προς τους σημερινούς πολιτικούς. Άλλοι από φτωχοί έγιναν πάμπλουτοι, άλλοι από άσημοι χόρτασαν τιμές, ορισμένοι έφτιαξαν σπίτια δίπλα στα οποία τα δημόσια κτίρια είναι πιο σεμνά, και όσο ο πλούτος της πόλης ελαττωνόταν, τόσο ο δικός τους αύξανε. Δεν είναι ασφαλώς ένα και δύο τα αίτια ένεκα των οποίων έφτασαν τα πράγματα ως εδώ. Αλλά την κύρια αιτία θα την βρείτε στο πρόσωπο εκείνων που προτιμούν να σας είναι ευχάριστοι  παρά να σας συμβουλεύουν ορθά. Από αυτούς, πολλοί προσπαθούν να συντηρούν την σημερινή κατάσταση, γιατί αντλούν από αυτή δημοτικότητα και εξουσία κι έτσι ούτε οι ίδιοι προνοούν για το αύριο, ούτε νοιάζονται για το αν κι εσείς προνοείτε. Βρίσκονται σε τέτοια εγκατάλειψη και σε τέτοια χάλια τα πράγματα, ώστε ακόμη κι αν όσοι μιλούν από τούτο το βήμα πρότειναν συνειδητά τα πιο βλαβερά μέτρα κι εσείς τα ψηφίζατε, πάλι δεν θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε χειρότερη θέση.”

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα