24.8 C
Chania
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025

Η διάβρωση “τρώει” την ακτή της Αγ. Μαρίνας

Να μπει τέλος στο φαινόμενο της διάβρωσης που καταστρέφει την παραλία της Αγίας Μαρίνας ζητούν πολίτες, επιχειρηματίες και φορείς από την περιοχής. Όπως καταγγέλλουν το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν κατασκευάστηκε -χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες- ο λιμενίσκος του Πλατανιά, αφού το έργο επηρέασε τη ροή των θαλάσσιων ρευμάτων. Παράλληλα, αφήνουν αιχμές κατά του Λιμενικού Ταμείου Χανίων καθώς στην πρόσφατη διαδικασία νομιμοποίησης του λιμανίσκου του Πλατανιά δεν έχουν μελετηθεί, όπως θα έπρεπε, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή ανατολικά από το λιμάνι. Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τον ερχόμενο μήνα και το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει οι πολίτες.

Πολίτες με επιχειρηματίες και φορείς από την περιοχή της Αγίας Μαρίνας βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχείο Χανίων όπου είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη.
«Ο λιμενίσκος του Πλατανιά έγινε τη δεκαετία του ΄80 σε μία αμμώδη παραλία χωρίς κάποια περιβαλλοντική μελέτη, τελείως αυθαίρετα για να εξυπηρετήσει τότε κομματικά συμφέροντα, και κατέστρεψε μια παραλία χιλιάδων χιλιομέτρων η οποία αν υπήρχε σήμερα θα ήμασταν Μαϊάμι», επεσήμανε ο πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών Πλατανιά και επιθεωρητής για τις Γαλάζιες Σημαίες σε όλη την Κρήτη, Κωνσταντίνος Σταματάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη σύσκεψη.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι κατά την πρόσφατη διαδικασία νομιμοποίησης του λιμενίσκου του Πλατανιά η περιβαλλοντική μελέτη που έγινε «μπάζει από παντού». «Δεν γίνεται να εγκρίνεις περιβαλλοντική μελέτη χωρίς να έχεις δρόμο πρόσβασης, να έχεις ένα ρέμα που δεν υπάρχει οριοθέτηση, να έχεις ένα παράνομο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΒΑ σε απόσταση αναπνοής από την παραλία ή να θέλεις η παιδική χαρά που κατασκευάζεις να εφάπτεται με τη λιμενική ζώνη κ.λπ. Όλα αυτά είναι παράλογα και το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί οι συγκεκριμένος λιμενίσκος είναι ότι λειτουργεί σαν αμμοπαγίδα, δηλαδή ό,τι κατεβάζει ο ποταμός Ιάρδανος μαζεύονται εκεί μέσα και δεν αφήνει την άμμο να πηγαίνει στην παραλία ανατολικά», ανέφερε ο κ. Σταματάκης, ενώ κατηγόρησε το Λιμενικό Ταμείο Χανίων ότι λειτουργεί με τη λογική «να ρίχνουμε μπετά και να δίνουμε εργολαβίες».
Επεσήμανε ακόμα ότι στις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι πολίτες για να έρθουν σε συνεννόηση με το Λιμενικό Ταμείο Χανίων εκείνο «δείχνει κάποια αδιαλλαξία». «Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο ΣτΕ και ελπίζουμε εκεί να δικαιωθούμε», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για το τι ζητάνε οι άνθρωποι της περιοχής να γίνει απάντησε: «Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να φύγει το λιμάνι. Ζητάμε να γίνει μια μελέτη η οποία να διασφαλίζει τις παραλίες μας (…) Μπορούν να φτιαχτούν οι παραλίες. Όχι όμως με αυτή τη μελέτη η οποία έχει περάσει αλλά είναι πρόχειρη και έγινε για να γίνει απλώς η νομιμοποίηση (σσ του λιμενίσκου). Θεωρώ ότι αυτά δεν μπορούν να γίνονται στα Χανιά και τον Πλατανιά. Μόνο στην Ουγκάντα μπορούν να γίνονται!».

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναγνώρισε το πρόβλημα και τόνισε ότι «χρόνο με τον χρόνο διαπιστώνεται μια συνολική υποβάθμιση της ποιότητας των παραλιών που πλέον κινείται σε ένα επικίνδυνο όριο, καθώς είναι δεκάδες τα περιστατικά ατυχημάτων λουομένων αφού δεν μπορούν με ασφάλεια να κάνουν χρήση του αιγιαλού».
Συνεχίζοντας ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι οποιοδήποτε έργο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Είναι σαφές ότι η χωροθέτηση και κατασκευή του λιμανιού έχει επιφέρει αυτή τη μεγάλη καταστροφή ανατολικά», ανέφερε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα έχει επισημανθεί και μέσα από την έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ για το φαινόμενο της διάβρωσης στις βόρειες ακτές των Χανίων, την οποία είχε αναθέσει η Περιφέρεια Κρήτης.
Ο κ. Σημανδηράκης, ξεκαθάρισε ότι Δήμος Χανίων δεν είναι αντίθετος με τη λειτουργία του λιμενίσκου, ωστόσο, τόνισε ότι θα ζητήσει να γίνουν συνολικές μελέτες για το πρόβλημα και να διατυπωθούν συγκεκριμένοι τρόποι ώστε να επανέλθει η ακτή στην αρχική της μορφή. «Ο Δήμος Χανίων οφείλει αυτονόητα να κινηθεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας, με τις απαραίτητες αποφάσεις στα συλλογικά μας όργανα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κατασκευή του λιμενίσκου», σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Χανίων χρηματοδοτεί μία μελέτη για τις επιπτώσεις της διάβρωσης στην περιοχή ώστε να καλυφθεί το τμήμα που η περιβαλλοντική μελέτη για την νομιμοποίηση του λιμενίσκου δεν έχει λάβει υπόψη της.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Μαρίνας Αριστείδης Σοϊλεντάκης επεσήμανε ότι οι άνθρωποι της περιοχής δεν είναι αρνητικοί στο να αδειοδοτηθεί ο λιμενίσκος του Πλατανιά, αλλά αντιδρούν στο γεγονός ότι η περιβαλλοντική μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη της τις επιπτώσεις στην παραλία. «Αυτό που προτείνουμε είναι μια συνολική μελέτη που θα συμπεριλαμβάνει το λιμάνι αλλά και τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει, ώστε να δούμε πως μπορούμε να επαναφέρουμε την παραλία στην αρχική της μορφή», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε ότι δυστυχώς έως σήμερα δεν ληφθεί υπόψη τα συμπεράσματα της έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ το οποίο αναφέρει ότι για τις επιπτώσεις στις παραλίες της περιοχής ευθύνονται ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα